Vandretur ved Gjernådalen og Store Troldhøj
Log ind Log ind
Vandretur ved Gjernådalen og Store Troldhøj

Vandretur ved Gjernådalen og Store Troldhøj

Gå en fin vandretur gennem Gjernådalen, hvor den bugtede Gjern Å krydses på en bro og fortsæt op i Gjern Bakker på en mindre bjergbestigning gennem skoven til Store Troldhøj, hvor udsigten ud over Gudenådalen og Sminge Sø er fænomenal.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Ad Gjernbanestien

I området findes flere P-pladser, der alle er nummererede. Vil du blot have en kort tur til toppen af Store Troldhøj anbefales det at starte ved P1 ved Troldhøj og følge stien op ad bakkerne i skoven. Vil du have det hele med, kan det være en god ide at starte vandreturen fra P6 ved Smingegårdsvej. Her finder du den asfalteret gang- og cykelsti (cykelrute nr. 29) anlagt på det tidligere jernbanespor der forbandt Silkeborg med Laurbjerg. Denne bilfri og vandrette sti, der er en del af et større rutenet på ca. 53 km., ligger nærmest som en dæmning i skoven, hvor du kan nyde fuglene, mens du let kommer fremover. Ca. 1,5 km. fremme møder du en vejviser mod Store Troldhøj og Gjern Bakker Plantage og følger nu stien ned i den frodige Gjern ådal, hvor du får det første glimt af Gjern Å. Du følger åen et kort stykke og passerer en bro og er snart på den anden side af ådalen i Gjern Bakker.

Banestien på den tidligere Gjernbane

Banestien på den tidligere Gjernbane

I Gjern Bakker Plantage

Du følger den tydelige sti og ved en hvid markering drejer du til højre og kommer på ”bjergbestigning”. De stejle bakker, der blev dannet af smeltevandsfloderne under seneste istid, er karakteristisk for Gjern Bakker Plantage, som er en blandet skov med flere åbne lysninger, hvor lyngen har bredt sig på de sandede skråninger. Du passerer en indhegning gennem en låge og kan møde fritgående dyr som holder skoven nede gennem naturpleje. Gå på de tydelige stier for at undgå yderligere slitage.

God sti i skoven

God sti i skoven

Op på Store Troldhøj med fantastisk udsigt

Foran dig har du flere større og mindre høje og udsigten mod Store Troldhøj er bar så fin. Tydelige spor fører hen til nogle slidte trapper, hvor det går yderligere op til toppen af Store Troldhøj 75 moh. Benyt trapperne og gå ikke udenfor for at undgå yderligere erosion. Fra toppen har du udsigt til alle sider og kan se Gudenådalen, Gjernådalen og Sminge Sø m.m. samt toppen af skoven og de lyngklædte bakker under dig. Når du kommer ned igen, følger du sporet til venstre ned mod P1 og ad grusvejen Troldhøjvej forbi bølgende kornmarker til den trafikerede Sørkelvej, hvor du holder til venstre. Efter nogle hundrede meter krydser du atter åen på Gjernåbroen og efter yderligere nogle meter er du tilbage ved udgangspunktet og har haft en dejlig vandretur på ca. 5,5 km.

Stigning mod Store Troldhøj

Stigning mod Store Troldhøj

Fakta om Danmark - Silkeborg

Silkeborg er Danmarks 10. største kommune med et indbyggertal på ca. 93.000. Silkeborg blev grundlagt som by i 1844, men den ikke længere eksisterende borg, der har givet navn til området, blev anlagt allerede i starten af det 14. århundrede. I dag kaldes Silkeborg for Danmarks Outdoor hovedstad. 

Største attraktioner: Himmelbjerget (147 moh.), Ejer Bavnehøj (170 moh.). (Danmarks højeste naturlige punkt Møllehøj (170,86 moh / Skanderborg Kummune), Aqua, Hjelen, Gudenåen, Tollundmanden, Asger Jorn Museet.

Mere information:

Turistinformation: Silkeborg