Kør-selv-ferie i Sydengland
Log ind Log ind
Kør-selv-ferie i Sydengland

Kør-selv-ferie i Sydengland

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Visit Britain

Denne ferie i England går gennem det skønne sydengelske landskab omkring Cambridge via Colchester og derefter mod London.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Colchester - grundlagt af romerne

Romerne var hurtige til at grundlægge en garnison, som de kaldte Camulodunum i den nyerobrede provins Britannia, da de i år 43 e.Kr. rykkede ind på øen. Det blev den første hovedstad i provinsen under kejser Claudius. Romerne trak sig først tilbage i år 409. Mange steder i Colchester ses reminiscenser fra romertiden - ikke mindst den velbevarede bymur, som ses bedst i parken bag Colchester Castle.

Original romersk bymur i Colchester

Original romersk bymur i Colchester

I et lille museum vises en lille del af fundamentet til datidens arena, og i Firstside Art Gallery ses Berryfield-mosaikken som stammer fra gulvet i en romersk villa fra omkring år 200. Det var en engelsk gartner som tilfældigt fandt mosaikken, da han i 1923 var ved at grave et hul til affald. Den fine mosaik var tidligere udstillet på slottet, men har nu fået sin oprindelige placering i en arkitektonisk perle som udskiller sig fra den gængse engelske landsbyarkitektur.

Firstside Art Gallery

Firstside Art Gallery

På opdagelse i Colchester

Gå en tur i Cholchester, der ikke er større end det kan gøres på et par timer. Hovedgaden, High Street med rådhuset, har flere interessante butikker, restauranter og hoteller, hvor det kan anbefales at spise sin frokost på f.eks. The Georg Hotel.

Colchester rådhus

Colchester rådhus

Slå evt. vejen ned langs med Colne-floden og gå The River Walk og nyd freden, fuglene og de mange gråegern, der næsten er tamme. Gå på opdagelse i Det Hollandske Kvarter opkaldt efter det 16. århundredes flamske flygtninge som boede her.

River Walk langs floden Colne

River Walk langs floden Colne

Glem ikke at spadsere en tur i slotsparken og nyd blomsterbedene og de smukke roser langs slottets tidligere voldgrav. Colchester Castle fra 1076 blev bygget under Vilhelm Erobreren (William 1. af England) og er den største normannerborg i Storbritannien og huser i dag det berømte Colchester Castle Museum, der efter en gennemgribende restaurering genåbnede i 2014 med udstilling om byens spændende historie.
Er børnene med, ligger Colchesters zoologiske have inden for rækkevidde.

Rosenhaven bag Colchester Castle

Rosenhaven bag Colchester Castle

Skønne engelske landsbyer

Både i East Anglia og nordover kommer du gennem det bløde, bølgende engelske landskab og kan stoppe i typiske engelske landsbyer som f.eks. Lavenham og Long Melford. Disse perler med skæve huse opført i bindingsværk er bare ren romantik og oser af antikviteter.

Lavenham - endnu en idyllisk landsby

Lavenham - endnu en idyllisk landsby

Universitetsbyen Cambridge

Cambridge City Hotel er et godt udgangspunkt for at gå på opdagelse i denne historisk interessante by, der også blev grundlagt af romerne. Senere kom danske vikinger og skabte en blomstrende handel langs floden River Cam, indtil Vilhelm Erobreren skabte ro og orden i 1066. I 1200-tallet etablerede man det første universitet og de tilhørende kollegier skød snart efter op. Konger og rebeller har påvirket byen, som i dag har mere end 30.000 studerende, hvilket naturligvis præger bybilleder med unge mennesker. Mange berømte forskere og videnskabsmænd har studeret i de historisk bygninger, hvor ting som den første kalkulator, datamaskinen, atomer, elektroner og ioner og ikke mindst DNA-strukturen blev opfundet/opdaget. Ingen anden universitetsby kan tælle flere nobelprismodtagere end Cambridge.

Tag med på en guidet bytur og se hvor de studerende undervises på universiteter og bor i kollegier. Det er du velkommen til - også uden lokalguide. Besøg f.eks. det store King’s College - der er byens mest markante bygning - eller det mindre Emmanuel College. Cambridge har tillige otte museer og mange gallerier der tilsammen har den største britiske museumssamling uden for London.
Byens ældste kirke St. Bene’t’s Church fra 1100-tallet går du ikke op til, men ned til, for den ligger fem trin under det nuværende gadeniveau.

King’s College i Cambridge

King’s College i Cambridge

Sejltur på floden Cam

"Punting" er den særlige form for sejlads, hvor rorgængeren stager sig frem i en fladbundet pram. Sæt et par eftermiddagstimer af til en uforglemmelig oplevelse, hvor du bare kan slappe af, mens rorgængeren (hvis ikke du gør det selv) kan berette om de historiske bygninger der passeres og de broer du sejler under.

Punting gennem Cambridge på floden Cam

Punting gennem Cambridge på floden Cam

En aften på restaurant

Kom ikke og sig at engelsk mad er trivielt, endsige kedelig. Det kan anbefales at prøve en middag med retter fremstillet af lokale, friske råvarer og fuldende dagens oplevelser. 

Starter

Starter

Woburn Abbey & Garden

På vejen sydover mod London er det værd at besøge det idylliske Woburn Abbey, der ligger midt i en stor dyrepark med forskelligt kronvildt. Slottet, der oprindeligt var et katolsk kloster fra 1145, blev i 1547 opløst af kong Henrik VIII, der som bekendt var stærk modstander af pavemagten, og overgivet til Russel-familien. Senere har forskellige adelige slægter ejet og udbygget slottet, der er opført i lokale, porøse sandsten, der forvitrer over tid. Det har indehaverne taget konsekvensen af og i 1955 åbnet slottet, den tilhørende have og dyrepark for offentligheden for at rejse penge til slottets vedligeholdelse, som fredningsmyndighederne kræver fortsat skal ske med lokale sandsten. På en guidet rundvisning får du indblik i hvorledes adelen og den engelske overklasse lever. Blandt de antikke møbler ses også nyere ting i en skøn blanding, da nogle af de mange lokaler fortsat benyttes af familien. Det er ikke tilladt at fotografere på slottet (for at holde eventuelle ubudne gæster på afstand), der har flere uerstattelige møbler og kunstgenstande. Blandt andet et mesterværk af Rembrandt - Den gamle rabbiner.

Woburn Abbey & Garden

Woburn Abbey & Garden

Blomsterhaven

Gå en tur i slotshaven - anlagt i 1805 - og nyd de skønne blomsterbede, de små søer og det kinesiske tehus på The Rockery, inden du går på opdagelse blandt antikviteter i Antiques Centre, hvor gamle ting kan friste - hvis du har pengepungen i orden! Nyd frokosten på Woburn Abbey i The Duchess Tea Room, hvor der bl.a. serveres sandwiches og scones med syltetøj og cream blandet af fløde og smør - godt skal det være.

Blomsterhaven ved Woburn Abbey

Blomsterhaven ved Woburn Abbey

Royal Albert Hall i London

Fra Copthorne Tara Hotel er der kun nogle få hundrede meter frem til Royal Albert Hall, der siden åbningen i 1871 har været rammen om musikalske oplevelser - måske bedst kendt for sine promenadekoncerter, hvoraf den sidste - The Last Proms - i mange år er blevet transmitteret i TV. Men Royal Albert Hall kan meget mere. F.eks. har man kunnet overvære balletten Svanesøen med den vidunderlige musik af Peter Tjajkovskij, danset af English National Ballet i en gigantisk opsætning med mere end 200 medvirkende, heraf 60 yndige svaner på scenen, mens Prins Siegfried under trolddom kæmper med sine kærlighedskvaler mellem den hvide svane Odette og den sorte svane Odile. 

Royal Albert Hall London

Royal Albert Hall London

Næste dag er det så ud i Londons myriader af tilbud.

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien