Oxford - en universitetsby i England
Log ind Log ind
Oxford - en universitetsby

Oxford - en universitetsby

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

På denne rundrejse i England besøges universitetsbyen Oxford, der er blandt de berømteste byer i England - bl.a. kendt fra diverse film og tv-serier.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Oxford - en universitetsby

En angelsaksisk krønike fra 911 fortæller, at Oxford har sit navn efter et vadested, hvor man kunne drive okser over floden Themsen - Oxen-ford. I dag har Oxford et af de berømteste universiteter i England og det britiske skolesystem er et af de ældste og mest respekterede i verden. Oxford Universitet er verdens næstældste og består af 38 selvstændige kollegier, der hver især fungerer som små samfund med flotte bygninger, grønne områder, bibliotek og egen kirke. Gennem århundreder har videnskabsmænd, politikere og store personligheder - bl.a. Albert Einstein - studeret på dette verdensberømte universitet.

På en orienterende spadseretur rundt i landets ældste universitetsby - universitet blev grundlagt i 1167 - kommer du bl.a. forbi Christ Chruch (som beskrives nærmere senere), Carfax Tower, der er et klokketårn fra 1200-tallet og det eneste der er tilbage af en gammel kirke. Du passerer middelalderborgen Oxford Castle og kommer langs den idylliske Oxford kanal og tilbage til centrum. Herfra kan du fortsætte på egen hånd i denne spændende by.

Carfax Tower i Oxford

Carfax Tower i Oxford

Oxford Castle

Således orienteret og med en fornemmelse for afstandene kan du gå tilbage til Oxford Castle - en normannisk borg fra 1071. Borgen var belejret i 1142 og igen i 1216 og mistede sin militære betydning i 1388, hvor den blev erklæret forfalden. Der er fri adgang gennem slottets gård, mens der tages entré til selve bygningerne med det store tårn St. George, der oprindeligt var et endnu ældre vagttårn fra 1020 - og dermed byens ældste bygning. Slottet fungerede som fængsel fra 1785 til det blev lukket 1996. D en sidste hængning fandt sted i 1952.
Der betales også en mindre entré for at bestige den nærliggende grønne høj Castle Mound, men faktisk dækker de mange træer for udsigten, så brug kræfterne på noget andet.

Oxford Castle

Oxford Castle

Biblioteksområdet 

Du kan næppe se dig mæt på de mange fine bygninger i Oxford. Her er byens og distriktets administrationskontorer, kollegier, kirker, teatre, museer o.m.a. Et af de mest interessante steder er ved Museum of the History of Science og biblioteksområdet ved Bodleian Libary, hvor du kan gå gennem gården og frem til pladsen med Radcliffe Camera og kirken St. Mary the Virgin. Her oplever du den arkitektoniske essens af Oxford.

Museum of History

Museum of History

Christ Church Meadow

Spadserer du bag om Copus Christi College og Merton College komme du frem til det store parkområde syd for Christ Church College, der består af Merton Field og Christ Church Meadow. 
Øst for Merton Field ligger den botaniske have og syd for Christ Church Meadow rammer du floden Themsen. Udsigten tilbage mod Oxfords bygninger er bare flot.

Christ Church Meadow

Christ Church Meadow

Christ Church College

Efter en fælles frokost i restaurant Wig and Pen mødes rejsegruppen for at besøge det berømte Christ Church College, der er det største og mest imponerende kollegium i byen. Kollegiet, der også har sin egen katedral, blev faktisk grundlagt som et saksisk kloster allerede omkring 710 og senere i 1122 genetableret som kloster for augustinermunkene. Under Kong Henrik den 8. og bruddet med pavemagten og katolikkerne blev klosteret i 1532 kollegium for universitet. Senere er der naturligvis kommet flere bygninger til bl.a. indgangsbygningen ud mod the Meadow i 1860'erne. Fra hovedindgangen følges strømmen af gæster op ad den flotte stentrappe til den store hal, der er kollegiets absolutte centrum og huser den overdådige spisesal. Ved lange borde er her dækket op til de studerende, mens professorerne sidder ved højbordet og her serveres alle måltider. Nogle vil kunne nikke genkendende til stedet fra Harry Potter-filmene.

Christ Church College

Christ Church College

I den tætpakkede katedral - Englands mindste domkirke - er bygget i perioden 1170-90 og har smukke blyindfattede vinduer samt en meget smuk altertavle.

Christ Church Katedral

Christ Church Katedral

Efter at have indsnuset studenterlivet, der er en bizar blanding af topmoderne uddannelser og ældgamle traditioner, fortsætter oplevelserne i Storbritannien i landets travle metropol London.

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Tag til England på busrejse: Vitus Rejser

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien