Luksus i den finske vildmark
Log ind Log ind
Luksus i den finske vildmark

Luksus i den finske vildmark

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Rejsemagasinet Vagabond

Denne ferie i Finland går til Saimaa-søen, der blot er en af søerne i "De Tusind Søers Land".

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Over Saimaa-søen

Piloten gasser op og den lille vandflyver drøner hen over vandoverfladen og efter nogle sekunder slipper den sit greb i søen. De første 10-15 meter over søen er der lidt turbulens, men så er vi oppe og med ca. 200 km i timen flyver vi ud over verdens største indlands skærgård - Saimaa-søen i Finland. Under os har vi "De Tusinde Søers Land" som lige så godt kunne kaldes de tusinde øers land. Så langt øjet rækker ses øer, holme og skær i dette enorme søområde, hvor langt de fleste øer er ubeboede og dækket af granskov. Saimaa-søen er et enormt område og i den nordlige del af søområdet skal vi fiske de kommende dage.

Med vandflyver over Saimaa-søen

Med vandflyver over Saimaa-søen

Rundflyvningen varer ca. 15 minutter og før landingen kommer vi ind over byen Savonlinna, der strækker sig over flere øer i skærgården. Her ses slottet Olavinlinna (på svensk Olofsborg), hvor der hvert år opføres operaer i forbindelse med Savonlinna Operafestival.

Slottet Olavinlinna i Savonlinna

Slottet Olavinlinna i Savonlinna

Fra Helsingfors til Savonlinna

Vi er taget med Finnair fra København til Helsingfors og derfra kørt de ca. 350 km. til Savonlinna, hvor vi gør holdt for at få lidt at spise. På restaurant Huvila - der tidligere fungerede som galehus! - serveres en af de finske nationalretter "Muikku", der nærmest kan betegnes som "Lille Hvid Fisk". Men det er ikke blot én lille fisk. Hele 10-15 stegte fisk - uden hoved og rensede - men med "hud og hår", dvs. ben og finner placeret på kartoffelmos med stegte løg. En rigtig "herreret". Hertil serveres en af husets hjemmebryggede øl. Huvilla har et af de ca. 50 mikrobryggerier, der p.t. findes i hele Finland og er det eneste i byen.

Nationalretten Muikku

Nationalretten Muikku

Sahanlahti ved Puumala

Efter rundflyvningen fortsætter køreturen de sidste ca. 65 km. over Puumala til Sahanlahti, der betyder "stedet ved vandmøllerne". Og netop ved siden af hotellet, hvor vandet render fra den højere liggende sø på den anden side af vejen og ned i søen foran hotellet, har der tidligere ligget et savværk. I dag ses kun en vandsliske samt nogle rester fra denne træindustri. En række af de gamle bygninger omkring Sahanlathi er fra denne periode. Bl.a. er savværkets direktørbolig med omkringliggende bygninger bevaret og er i dag hovedhuset i området.

De nyere bygninger - herunder hotellet, sauna med pejsestue m.m. - er smukt placeret på skråningen med en vidunderlig udsigt ud over søen. En lille træbro fører forbi resterne af savværket og over til en række idylliske liggende familiehytter med selvhushold. Neden for hovedbygningen ligger en række større hytter med fire dobbeltværelser i stueetagen og suiter på første sal. Alle lækkert indrettet med bad og toilet og udsigt til det grønne. Sahanlahti er et af hotellerne i kæden Blue White Resorts, hvor de fleste hoteller ligger i vildmarken og tilbyder fiskeri og/eller jagt.

Sahanlahti ved byen Puumala

Sahanlahti ved byen Puumala

Gang i blodomløbet

Dagen starter tidligt med en lækker, varm tur i sauna, der allerede er tændt og godt varm. I den lette morgenregn er det forfriskende at hoppe i søen og få gang i blodomløbet. Efter endnu en gang i saunaen og efterfølgende afkøling er det tid til morgenmad i restauranten, hvor der ikke mangler noget.

Efter morgensauna venter det kolde gys

Efter morgensauna venter det kolde gys

Trollingfiskeri i søerne syd for Puumula

Nede ved broen ligger motorbådene - bellaboats - klar, fuldt udrustet med udstyr til det forestående trollingfiskeri. Vi fordeler os i de to både med hver sin guide og sætter kursen sydover. For fuld fart, tager det omkring en lille time at komme frem til de bedste fiskepladser og sammen med guiden rigger vi trollingudstyret til. Flydere sættes på hver side af båden og liner fra fiskestængerne på taget fires ud i passende dybde og bagerst på båden sættes to stænger hver med et seks kg. lod. I alt har vi 10 ud af 12 mulige stænger monteret. Skipper kender området og kan på ekkoloddet aflæse både søens dybde og se når vi passerer fisk - både i stimer og enkelte større fisk. Nu er alt monteret og båden skærer sig gennem vandet for at afsøge området. I mens går vi indenfor i læ for vinden og nyder en kop kaffe.

Trollingfiskeri i søerne syd for Puumula

Trollingfiskeri i søerne syd for Puumula

Så springer en af linerne ud af sit spænde og stangen bøjer. Nu starter fiskeriet. Stangen tages ned fra taget og kampen begynder. "Den er stor" bliver der råbt, medens linen langsomt drejes ind på hjulet. Så springer fisken i overfladen og begejstringen føles både hos lystfiskeren og os andre, der må se på, at han får halet ind. Skipper stiller sig klar med fiskenettet, så fisken kan hales op. Nu kan vi se, at det er en gedde på omkring 2,5 kg. Ikke ringe. Skipper griber fat i linen, men uheldigvis rammer fisken kanten på båden og springer fri af wobleren (krogen). Ærgerligt. En fin kamp - og så, så tæt på - men uden resultat.

Lystfiskeriet er i gang

Lystfiskeriet er i gang

En af de bagerste stænger bøjer sig og næste lystfisker får prøvet. Er der noget på? Sceneriet gentager sig, men denne gang får skipper nettet ind under gedden og løftet den op i båden. En ca. 2 kg. gedde er landet. Forsigtigt fjernes krogen med en tang. Tag ikke fejl af en geddes knivskarpe tænder, der kan tage en finger. Da fisken ikke er beskadiget sættes den fri igen. Næppe er den sat ud før endnu en gedde kæmper for at komme fri, medens næste lystfisker hiver linen ind. Endnu en fangst. Lige så flot som de forrige.

En gedde hives ombord

En gedde hives ombord

På denne årstid er det mest gedde og aborre som fanges. Endnu er vandet for varmt til at ørred og laks går op i søerne. Hele det store Saimaa søområde er forbundet med kanaler, således at det er muligt at komme helt fra Østersen og ind i den indlandske finske skærgård. Samme vej svømmer de lækre, store fisk.

Flot gedde

Flot gedde

Lækkerier på Rokansaari

Vi har fisket et par timer og ligger til ved bådebroen på øen Rokansaari - et yndet udflugtsmål i skærgården. De fisk, der ikke er sat tilbage i søen, vises frem. Et nærmere studie af geddens vældige gab, med de sylespidse tænder skaber respekt om denne skabning.  

Pas på geddens farlige bid med de skarpe tænder

Pas på geddens farlige bid med de skarpe tænder

På øen findes shelter, bålplads samt en helt vidunderlig sandstrand. Øen har ikke mindre end tre ferskvandssøer og ikke langt fra bålpladsen findes en af disse idylliske søer, hvor huset med den tændte sauna står åben. I skoven er der mulighed for at finde både bær og spiselige svampe. 
Guiderne tænder op på bålpladsen og arrangerer et luksusmåltid - og hvad er mere naturligt end at få sig en lækker flødelegeret fiskesuppe efter fisketuren på vandet? Men her er også andre lækkerier, salater og naturligvis kaffe. Finnerne elsker kaffe og er efter sigende det mest kaffedrikkende folkefærd i verden.

Picnic med lækkerier på øen Rokansaari

Picnic med lækkerier på øen Rokansaari

Regnvejrsfiskeri

Vejret slår om. De tunge skyer, der har truet i horisonten nærmer sig med stor fart og netop som vi atter har sat os i bådene kommer regnen. En tordenskylle vælter ned over os. Pumpen i båden kan ikke følge med og snart står vi i en lille sø på dækker og fisker, medens regnen siler ned. En line slipper fri af klemmen og igen er der bid. Denne gang er det en fin mellemstor aborre, der trækkes i land. Også den afkroges og sættes tilbage i sit rette element. I alt bliver det til nogle gedder og et par aborre, inden bådene atter sætter kursen nordpå - tilbage til Sahanlahti.

En kraftig regnbyge stopper ikke fiskeriet

En kraftig regnbyge stopper ikke fiskeriet

I røgsauna

Her er røgsaunaen tændt. 1,5 m3 træ har varmet rummet op. Røgen har sat sig overalt og dræbt enhver form for liv. Nu er røgen lukket ud og iført adamskostume træder vi ind i mørket. Lugten af soden sætter sig i næse og svælg. Rører man ved trævæggen eller gulvet, sætter soden sig fast på huden. Der smides vand på ovnen og temperaturen stiger kraftigt. Mere vand, mere varme. En af fordelen ved røgsaunaen er, at man skulle kunne tåle mere varme end i en almindelig sauna. Men nu er det allerede for varmt til mig. Med håndklædet slået omkring mig, løber jeg i det regnvåde græs ned til badebroen og hopper i det afkølende vand. Men smagen af sod i svælget har jeg fortsat. Den skal skylles væk!

Efter en tur i røgsauna kalder søvandet

Efter en tur i røgsauna kalder søvandet

En gave til smagsløgene

Blue White Resorts er kendt for sit fremragende køkken og her på Sahanlahti er det ingen undtagelse. Et rigt varieret spisekort med fisk og vildt kombineret med mere traditionelle retter gør det svært at vælge. Den specielle Sahanlahti Tapas skal prøves og her serveres smagsprøver på marinerede og stegte fisk, gåsepostej, røget og tørret kød, marinerede grøntsager og gedeost m.m. Mit valg af hovedret faldt på stegt aborre - som jeg fangede tidligere på dagen - og en helt vidunderlig gedeost pyntet med blåbærsyltetøj. 
Det hele er meget lækkert og kan kun betegnes som: Luksus i den finske vildmark.

Stegt aborre af egen fangst - så kan det ikke smage bedre

Stegt aborre af egen fangst - så kan det ikke smage bedre

Fakta om Finland

Hovedstaden i Finland (Suomi) er Helsingfors (Helsinki).

Befolkningstal: Ca. 5,5 mio.

Areal: Ca. 338.424 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.200 km til Helsingfors

Mest besøgte attraktion: Helsingfors med bl.a. markedsplads, kirker og Sibelius monument, men også Åbo (Turku) med Mumietroldenes verden.

Mere information:

Turistinformation: Finland