Lyon med 2000 års historie og gastronomi, Frankrig
Lyon med 2000 års historie og gastronomi

Lyon med 2000 års historie og gastronomi

Tag med når vi holder ferie i Frankrigs næststørste by Lyon, der er kendt for sin lange historie og sin gastronomi.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

easyJet med direkte forbindelse til Lyon

Frankrigs næststørste by Lyon, der også er kendt som et eldorado for madelskere, har adskillige toprestauranter med Michelin stjerner og et hav af andre gode madhuse, fra små charcuterier til store torvehaller med alt hvad hjertet kan begære af fødevarer. Men Lyon har også mere end 2000 års historie og dermed en masse kulturelle tilbud fra museer til koncerter. Også den unikke gamle byarkitektur, der kom på UNESCOs verdensarvsliste i 1998, er værd at besøge - og nu er det blevet nemt at komme til storbyen i Auvergne - Rhone-Alpes. Aldrig har det været nemmere at komme til Lyon efter at easyJet indsatte direkte fly København – Lyon – København tre gange om ugen. Vi var med fra starten, for Lyon er en by man aldrig bliver færdig med.
Fra lufthavnen i Lyon Saint Exupery er der en god halv times kørsel i bil til centrum - eller man kan tage tog/bus.

To floder Saone-floden og Rhone-floden løber gennem Lyon og på højre side af La Saone finder vi den gamle bydel med den bemærkelsesværdige arkitektoniske kulturarv, hvor store dele i 1998 kom på UNESCO's verdensarvsliste. 
Når man kigger op på "bjerget" med bydelen Fourviere, er det første indtryk man får "har de flyttet Eiffeltårnet"? For toppen af kommunikationstårnet Tour Matallique ligner til forveksling!

College Hotel - et spøjst sted

College Hotel ligger i bydelen St. Paul et minuts gang fra La Saone og er indrettet som en skole fra 50'erne med datidens skolepulte og skolebænke. F.eks. er receptionen en gammel springbuk som tidligere blev benyttet i gymnastiktimerne. Rundt omkring står godt slidte lædermøbler f.eks. i biblioteket. Dette er anderledes - her har dog aldrig været skole eller kollegium og ideen er sjov. Men tag ikke fejl af det første slidte indtryk - værelserne er helt moderne, omend ikke store. På værelsesgangene står gamle køleskabe med sodavand m.v. til fri afbenyttelse. Vær opmærksom på, at der forekommer larm fra gaden, så spørg efter et tilbagetrukket værelse. College Hotel serverer en flot morgenmadsbuffet - som indtages ved små skolepulte.

Basilikaen Notre-Dame på Fourviere

Vi skal naturligvis op til Fourviere og kan vælge at gå op ad de stejle gader/trapper eller tage bjergbanen Funiculaire Fourviere til toppen. Her ligger den storslåede Basilika Notre-Dame de Fourviere, der blev bygget mellem 1872 og 1896 oven på en tidligere helligdom fra begyndelsen af 1100-årene. Basilikaen er helt klart et besøg værd - ligesom man kan gå ned i krypten og se det smukke mosaikloft over alteret. Der er endnu ikke blevet råd til at færdiggøre udsmykningen i resten af krypten, der i øvrigt er udsmykket med gaver fra udenlandske trossamfund. Fra Fourviere har vi en flot udsigt ud over Lyon med bl.a. bydelen for Lyons berømte silkeproduktion. Silkeormens pupper fik man fra Middelhavsområdet, hvor morbærtræerne gror, men vævningen fandt sted her i Lyon.

Det romerske teater

På vej ned fra Fourviere kommer vi til de velbevarede ruiner ved det romerske teater med tilhørende Gallo-Roman Museum. Allerede år 43 f. Kr. slog romerriget sig ned på dette strategisk vigtige sted. Her grundlagde en af Cæsars tidligere generaler Munatius Plancus en koloni, der udviklede sig til hovedstad i området. Navnet Fourviere stammer fra de latinske ord "foro vetere" som betyder gamle forum - altså det romerske mødested. I dag omfatter ruinerne det romerske amfiteater fra omkring år 15 f. Kr., der havde plads til mere end 10.000 tilskuere , samt det bagved liggende noget mindre Odeon fra århundredet efter Kristus. Stederne benyttes fortsat til forskellige opførelser. Vi følger den stenlagte romerske hovedgade ned mod bydelen St. Jean.                                                     

Bydelen Saint Jean med katedral

Det er stejle brostens belagte gader som snor sig ned gennem bydelen. Det ene pittoreske hus dukker frem efter det andet - og det er svært ikke at standse op og suge indtrykkene til sig. Så er vi pludselig ved den mægtige Saint Jean katedral, der stod færdig i slutningen af 1400-årene. Fra pladsen foran katedralen er her et fint tilbageblik på Basilikaen Notre-Dame de Fourviere oppe på "bjerget". Hovedstrøget i Saint Jean er fuld af liv, restauranter, bagere og charcuterier med alverdens lækre sager. Fra hovedstrøget fører såkaldte "traboules" - smalle gange der stammer fra middelalderen - under bygningerne og forbinder gaderne. Døre fører ind til gangene, hvoraf der findes omkring 40 stykker - nogle er private - og man kan ikke se udefra, om en dør fører til en "traboules" eller til en privat bolig. Man må prøve sig lidt frem for at komme ind til de "skjulte" baggårde og trapper. Frihedskæmperene benyttede ofte disse smutveje under anden verdenskrig til stor forvirring for tyskerne.

Vægmalerier i Lyon

Lyon er også kendt for sine mange vægmalerier, som findes rundt omkring på byens huse. Men et særligt hus skiller sig ud. Her er to sider af huset dekoreret med motiver, som alle har relation til Lyon. Her finder vi bl.a. den verdensberømte chefkok Paul Bocuse.

Les halles de Lyon Paul Bocuse - et gastronomisk mekka

Netop torvehallerne i Lyon er opkladt efter Paul Bocuse - og interesserer man sig for mad, er dette et slaraffenland. Her er alt hvad der kan tilfredsstille et gastronomisk menneske af både friske råvarer og færdiglavede charcuteri-varer. Her er vin og spiritus, friskbagt brød og kager samt noget for slikmunde. De små bistroer og spisesteder, som her er rigtigt mange af, er fyldt med folk som smæsker sig i lækkerierne.

Museum des Confluences

På halvøen mellem La Saone og Le Rhone - helt ude på spidsen, hvor floderne løber sammen, ligger en super moderne arkitektonisk bygning fra 2014 som bl.a. huser Museum des Confluences. Museet fortæller om vores verden og menneskets udvikling gennem tiderne. I bygningens stueetage findes restaurationen Brasserie des Confluences, der drives af to chefkokke med michelinstjerner andet steds i Lyon - og maden her er udmærket, dog uden at være på michelinniveau.
Med sine mere end 2000 restauranter er Lyon blandt Europas fire byer med flest michelinstjerne-restauranter, og kaldes da også for den ultimative gastronomi-by - ikke mindst takket være den verdensberømte chefkok Paul Bocuse.
Besøget i Lyon har skærpet appetitten for at se, høre, føle og smage meget mere af alt det Lyon kan byde på, så Lyon er vi bestemt ikke færdige med og vender tilbage.

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig