Masser af ferieoplevelser langs Loirefloden
Log ind Log ind
Masser af ferieoplevelser langs Loirefloden

Masser af ferieoplevelser langs Loirefloden

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

På denne ferie i det nordvestlige Frankrig besøges Region Centre - den centrale del af Loire-distriktet - området med de utallige slotte.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Chateau de Saumur

La Loire er Frankrigs største flod - og en vild flod, hvor der ikke sejler pramme og både, som du kender det fra andre store europæiske floder som f.eks. Rhinen eller Donau. Hun er vild, fordi hun kun få steder er reguleret og ustandselig flytter materiale med sig, hvilket skaber nye sandbanker hele tiden. Når vandet står højest, gnaver hun af flodbrinken, så skrænterne falder sammen og materialet bæres videre med strømmen. Nogle steder er hun dyb, så du ikke kan bunde - andre steder er vandet så lavt, at en kano knapt kan passere!                
Vi har brugt en lille uges tid i dalen som damens lange "lillebror "- Le Loir - har skabt, og er nu kørt mod syd, hvor vi stopper ved La Loire. For os er det naturligt at starte turen langs floden ved byen Saumur, hvor byens vældige slot Château de Saumur rejser sig højt i terrænet. 
I byen myldrer det med turister og følger du "strømmen" kommer du op til huset, hvor Leonardo da Vinci boede og hvor kopier af nogle af hans opfindelser udstilles. Han var bl.a. med til at planlægge udbygningen af kanalerne langs La Loire samt genopbygning af nogle slotte. På tilbagevejen kan du tage en sti op bag om Château de Saumur og fra toppen er der en flot udsigt ud over byen.

Saumur logger ved Frankrige største flod La Loire

Saumur logger ved Frankrige største flod La Loire

Cykelkatamaran i Bréhémont

I Bréhémont ligger Loire Velo Nature der er et lille aktivitetscenter som udlejer cykler og kanoer, og så har de noget, der er helt unikt i Europa. En dobbelt katamaranvandcykel. Fartøjet er således indrettet, at to personer sidder ved siden af hinanden og tramper i pedalerne, hvilket via nogle tandhjul får en propel til at dreje rundt i vandet. Det lyder jo simpelt, men det unikke er, at du med venstre hånd er i stand til at regulere højden på propellen. Dvs. når du støder på en sandbanke - og det gør du, da du ikke aner hvor de er - hæver du propellen indtil du igen er på dybt vand og kan fortsætte. Konceptet stammer fra Brasilien, hvor man benytter bådene i Guadeloupes mangrove-sumpe.
Det er to katamaranvandcykler som tramper op mod strømmen, indtil vandcyklerne når en af bankerne midt i La Loire. Her fortæller guiden om dyre og plantelivet og fra sine medbragte vandtætte beholdere fisker guiden bøger frem med billeder af fugle og planter, som findes her. Men han har også andre gode sager med. Vi smager saft lavet på hamp - altså den lovlige - og hvad med brændenældesaft? Lidt bitter i smagen. Også syltetøj lavet af områdets planter smages. Et tankevækkende indslag, der igen fortæller om hvor lidt vi ved, om de muligheder naturen rummer. Længere oppe ad floden ligger endnu endnu en ø, hvor der skulle være bævere. På stranden løber en lille fugl forvirret rundt, hvilket skærper guidens opmærksomhed og et øjeblik efter viser han os hvorfor. Midt mellem stenene på sandbanken ligger fire små æg. Det viser bare hvor forsigtig man skal gå på sandbankerne for æg og sten falder helt naturligt sammen på banken. Guiden ved, at bæverne er her, men indgangen til deres bo ligger under vandet, så de ses ikke. Men stammerne, der ligger omkring på sandbanken, bærer tydelige mærker af bæver. Efter et par timer midt i La Loires vildmark med en dygtig, engelsktalende naturvejleder er du blevet meget klogere og kan stille og roligt flyde med strømmen tilbage til udgangspunktet i Bréhémont.

Katamaranvandcykel på La Loire

Katamaranvandcykel på La Loire

Vejen til en hestevogn

Vi er allerede kørt gennem La Chapelle Blanche Saint Martin én gang, uden at se så meget som et eneste skilt, så nu spørger vi om vej hos den næste person vi møder. Hun taler ikke engelsk! Vi fortsætter ud ad en anden vej (der er fire at vælge mellem!) og stopper ved en mand som klipper hæk. Om han kender Les Roulottes de la Grangée? Han reagerer på Grangée og siger, vi blot skal følge vejen længere fremad. Vi kommer ud på landet - laaangt ud på landet - og jeg ser ingen anden udvej, end at ringe til vores kommende vært for at spørge om vej. Jeg får forbindelse og forsøger at forklare, hvor jeg er, men vi bliver enige om, at jeg kører tilbage til byen og ringer igen derfra!
Så holder vi foran bageren, og da jeg igen har ham i telefonen, beder han mig køre mod Bournan (en af de veje vi endnu ikke har prøvet!) og efter 400 meter vil han stå der. Ved et lille overgroet hus med blå skodder - uden et eneste vindue - bliver vi dirigeret ind på en lille gårdsplads bag huset. Her er det Mr. Philippe Couleon og Mr. Lionel Roulet der tager i mod os. Vi sætter os ved havebordet pyntet med friske solsikke og taler om vanskelighederne ved at finde stedet. Det skal der gøres noget ved - lover de. 
De viser os ned gennem æbletræerne i baghaven til vores næste overnatningssted - hestevognen. Indtil videre er her monteret to hestevogne, som er ganske nye og særdeles godt indrettet til selvhushold og med plads til en familie på fire (to voksne og tre børn kan gå an). Her er seng, badeværelse og toilet, køleskab og komfur - kort sagt et lille sommerhus indrettet i en faststående hestevogn. Udover hestevognene er husets gamle lade indrettet til udlejning. Philippe og Lionel fortæller, at de også kan arrangere mindre selskaber og serveringer, og vi bliver enige om, at vi spiser med i aften. Medens maden tilberedes, går vi en tur hen til deres fiskesø, der ligger lige ved siden af hestevognene og hvor der er frit at fiske.
Det bliver en rigtig hyggelig aften i godt selskab. Vi får oplyst, at flere og flere foretrækker at leje cykler her og så cykle rundt i området på de mange mærkede cykelruter, og med den centrale beliggenhed, er der ikke langt til de berømte slotte eller til en aktiv ferie i kanoen eller kajakken på La Loire eller en af de andre floder. Da vi er ved at være færdige med middagen, spørger Philippe på hvilket tidspunkt, vi vil have morgenmaden serveret! Det var endnu en overraskelse. Jo, næste morgen serveres morgenmaden i en stor flettet kasse med appelsinjuice, kaffe, baguette, croissanter, marmelade, så efter en god nats søvn i hestevognen og et lækkert morgenmåltid kan vi tage afsked med disse sympatiske værter.

Logi i en hestevogn ved Les Roulottes de la Grangée

Logi i en hestevogn ved Les Roulottes de la Grangée

Kanotur på Creuse floden

Der er La Loire - men her er også mange andre store floder i området: Eure, Huisne, Loir, Cher, Indre - men vi kører til Creuse-floden ved Descartes - til den lokale kanoklub (Club Canoe-Kayak de Descartes). Kanoturen udgår fra den lille by Leugny og tilbage til Descartes. Flere steder er vandet så oprørt, at det giver små fosse. Det må være stenene på bunden der skabet dette. Flodbrinken er på denne strækning præget af store træer og åbne arealer, men ingen huse eller byer. Et par hejre svæver hen over floden, da vi forstyrrer dem, men ellers ser vi kun et par ænder samt enkelte lystfiskere. 

Kanotur på Creuse-floden

Kanotur på Creuse-floden

Fantasy Forest

Ved byen Mosnes tæt ved La Loire finder vi det helt store aktivitetscenter Fantasy Forest. Det er gratis at komme ind på området og du betaler kun for de aktiviteter du deltager i. Og her er udfordringer for hele familien. Det er først og fremmest klatrebanerne, der falder i øjnene. Udover en børnebane findes baner i tre sværhedsgrader - eller rettere højder over jorden (blå, rød og sort). Efter en grundig instruktion om hvorledes karabiner og rullehjul benyttes, startes i lav zone - naturligvis iført sele og hjelm. Under hele klatreturen følges gruppen af instruktører både på jorden og på turen oppe mellem træerne. Når du har klaret den blå, kan du "avancere" til næste højde og slutter 14 meter over jorden!
Fantasy Forest tilbyder også kanoture på La Loire, hvor du køres et stykke op ad floden og så padler tilbage sammen med en guide.

På en af bakkerne er der indrettet en bane for små køretøjer, hvor du bliver trukket 42 meter op via en sliske. På toppen bliver du lukket ud på en ca. 200 meter lang bane med flere sving. Der findes hverken gear- eller gaspedal. Det er din kropsvægt og banens hældning, der giver farten, som du kan regulere ved at løfte eller sænke rattet.
Her er naturligvis også indrettet lejeplads for de mindste og trampoliner for hhv. børn og voksne. I tilknytning til lejepladsen findes en kravle-labyrint for børn, hvor de i mørket skal føle sig frem til udgangen. Vist en udfordring for de fleste! 

I den fjerneste krog - i et indhegnet område - findes paint-ball, hvor holdene er inddelt i rød og blå gruppe (farverne på kedeldragterne) og hvor det som bekendt går ud på at slå medlemmerne af den anden gruppe "ihjel" ved at skyde dem ud med farveklatter. (Forstå det hvem der kan? Har vi ikke død og ødelæggelse nok?) Men det er fantastisk populært og banen er næsten altid optaget. 

Man kan bo i hytter inde på området, der også har restaurant og bar, men vi foretrækker at campere på Fantasy Forest’s campingplads, der ligger ca. 1.200 meter fra aktivitetscentret - helt nede ved floden. På campingpladsen findes en række campinghytter, der er placeret helt uhensigtsmæssigt, da de skygger for udsigten til floden. Men her rent og pænt og frem for alt roligt.

Instruktion før klatring i Fantasy Forest

Instruktion før klatring i Fantasy Forest

Camping Les Saules i Cheverny

Tæt på Château de Cheverny, lige før skoven og den 18 hullers golfbane, er den 8 hektar skyggefulde campingplads Les Saules. Den ligger så tæt på byen, at den rettelig kaldes Camping Cheverny. Her kan du selv vælge hvilken standplads, du ønsker at ligge på og finde en skyggefuld plet. Det er nu ikke svært, for hele campingpladsen ligger i et område med høje slanke træer, hvor kronerne ikke lukker lyset ude, men giver en tilpas skygge for den bagende sol. Her findes svømmepøl og lige ved siden af receptionen ligger restauranten med bar. Et stort åbent areal ved siden af pladsen, der løber ned til en lille fiskesø, giver mulighed for boldspil i god afstand fra teltene. Og her er god plads mellem standpladserne, så ingen kan føle sig "klemt inde". Her er flere servicehuse, hvor alt fungere tilfredsstillende, rent og pænt. I receptionen er lagt en bestillingsliste til afkrydsning af hvilke brød vi ønsker næste morgen. Og det er jo herligt med friskbagt brød til morgenkaffen uden for teltet, hvor vi kan sidde og langsomt lade op til dagens eventyr. Campingpladsen samarbejder med en lang række slotte og museer m.v. hvor pladsens gæster får rabat ved entréen. Har du ikke selv cykler med kan du leje dem på campingpladsen.

Camping Les Saules i Cheverny

Camping Les Saules i Cheverny

Arboretum National des Barres

Arboretum National des Barres er et stort skovområdet som har en af Europas mest komplette samlinger af forskellige træer - mere end 2700 arter - samlet ind fra alle dele i verdenen og er blandt de største samlinger her på Jorden. Træerne er grupperet i tre zoner; europæisk, amerikansk og asiatisk. Her kan du bl.a. finde Loire-dalens højeste træ på mere end 46 meter. I et særligt afsnit af skoven findes uddannelsessted for forstfolk, forskningslaboratorier og steder for videnskabelig planteavl. 
Men turister - også med børn - kan her komme på "skattejagt" på tre forskellige ruter, hvor du gennem pædagogisk tilrettelagt materiale skal finde træer, planter og dyr ude i naturen. 
Efter at du har hørt om de forskellige træer, får du udleveret et kort og skal så følge mærkningen - det kan f.eks. være sommerfugle - rundt i skoven, så du lærer også at orientere dig. Materialet er desværre ikke på dansk, men på fransk og engelsk, så danske forældre må hjælpe børnene lidt på vej ved at forklare.
For de større børn og voksne er der mulighed for at komme tæt på træerne (og naturen) på flere måder. Via reb er det muligt at klatre i træerne og atter få sine barndomsdrømme om at komme højt op i trækronerne opfyldt. Her lægger man vægt på samtidig at lære noget om de træsorter man klatrer i. Men ikke nok med det. Det er muligt at sove under åben himmel i bivuak placeret oppe i træerne - så bliver man da ét med træet! 
Mere komfortabelt er det dog at bruge en trætop-iglo. Den svæver højt oppe mellem træerne og er spændt fast til de omkringstående træer med nogle wire, så den ikke gynger i vinden. Igloen har en ca. 20 cm. luftoppustet bund og toppen udgøres af gennemsigtigt plastik, så du kan forblive tør, hvis regnen sætter ind. Via tove firer du dig op til igloen, som ingen faciliteter har - overhovedet ingen. Man medtager selv sin sovepose og madlavning og toilette foregår på vildmarksmanér på skovbunden. Så skal du op om natten - skal du ned. Så husk pandelampen! Men oppe i igloen er det så muligt at følge med i døgnets rytme - som træet oplever det. Se natten komme. Høre fuglene forstumme. Lytte til nattens lyde. Opleve dyrene på deres morgentræk gennem skoven nedenfor - og mærke solens første varmende stråler. Og det er faktisk konceptet - at blive ét med træerne.
Er du ikke til overnatning i luften, kan du køre til den nærliggende lille by Châtillon-Coligny og overnatte på Camping la Lanciere - og alligevel have en god dag med mange oplevelser på Arboretum National des Barres.

Bo højt mellem trækronerne i Arboretum National des Barres

Bo højt mellem trækronerne i Arboretum National des Barres

Vandretur ved Briare

I parkeres bilen ved marinaen  for foran os ligger en af de flere vandreture i området ved og omkring Briare - en vandretur på godt 12 km. ud langs den gamle kanal og tilbage langs La Loire. Vi går ned til floden og passerer en bro over Loire - Pont-canal de Briare - som er den længste i Europa med 662 meter og som ingeniøren Eiffel hjalp til med at konstruere. Her sejler både med turister fra kanalerne på den ene side af La Loire til kanalerne på den anden side. Så følger vi den gamle kanal, der løber snorlige parallelt med Loire-floden. Vi har skov mellem os og Loire, så den kan ikke ses. Desværre flyder det med affald flere steder, hvor flok har siddet og spist eller drukket. Hvorfor rydder franskmændene dog ikke op efter sig? 
Vi ser nogle få ænder og nogle blishøns, samt tilløb til lidt åkander i det stillestående kanalvand. Strækningen er lang, næsten fem km. og lidt ensformig - for ikke at sige kedelig og jeg ærgrer mig over, at vi ikke har taget cyklerne i stedet. Det viser sig imidlertid, at det var godt vi ikke gjorde det, for da vi drejer ned over markerne til floden, forvandles landskabet fra velpoleret kanalarkitektur til vildmark langs Loire. På en smal sti (som det bestemt frarådes at cykle på) vandrer vi nu langs Loire-floden og kommer flere gange ret så tæt på den op til fire meter bratte brink, hvor den sandede jord er skredet i floden. Landskabet veksler mellem åbent terræn og tæt skov, hvor fuglene synger, insekterne summer og masser af sommerfugle svæver tæt omkring os. Da vi ser muligheden for at gå ud på en af sandbankerne, som Loire har aflejret helt op til bredden, træder vi forsigtigt ud - belært fra tidligere for ikke at træde på eventuelle æg. En hejre letter og da vi kommer længere ud i Loire, ser vi et par viber flakse rundt over strandkanten.
Efter et par timer er vi tilbage i byen og slår et smut gennem den - over torvet og ned langs den smukke kanal med de mange gæs og følger en sti med en allé af kæmpestore platantræer over på en ø i kanalsystemet og tilbage til bilen. Kort over turforslag kan fås på det lokale turistkontor. Husk at mange turistkontorer holder middagslukket mellem 12 og 14.

Vandretur langs La Loire i Briare

Vandretur langs La Loire i Briare

Camping Les Bois du Bardelet

Vi er kommet langt ud i landlige omgivelser mellem korn- og solsikkemarker, og pludselig støder vi på dette samfund med masser af standpladser, campinghytter, sommerhuse, fiskesø, kanosø, strand og vandland, indendørs svømmepøl, restaurant og take-away. Ja, vi kan ikke finde noget, der mangler! Denne campingplads har alt. Ved ankomsten bliver vi i en lille el-drevet bil kørt hen til den tildelte standplads eller til den hytte, hvor vi skal bo og så får vi udleveret et flere siders skrift over området, åbningstider, vigtigste telefonnumre samt prisliste for de forskellige aktiviteter. Endvidere indeholder listen en lang række attraktioner, som kan ses inden for forskellige afstande fra campingpladsen. Her er også campingpladsens reglement. Reglementet er interessant for det gør, at alle trives bedre - hvis det overholdes. Her står bl.a. at man ikke hænger vasketøj til tørre på en snor spændt ud mellem træerne på pladsen. Ja, fri os for naboens trusser!

Vi har reserveret bord i restauranten og med bordet placeret ude på terrassen over den lille sø, kan vi iagttage de store karper svømme rundt i vandet, medens ungerne ved bordet ved siden af fodrer dem med brødkrummer. Her er også udmærket mad og en dejlig betjening. Hver aften kl. 21.00 er der forskellig underholdning - og i aften er det klovnen der tryller for et begejstret publikum. Efter forestillingen - der varer en lille times tid - vandrer folk tilbage til deres standpladser og nyder den lune sommeraften.

Camping Les Bois du Bardelet i Gien

Camping Les Bois du Bardelet i Gien

På tur til byen Gien

Vi forhører os om de muligheder der er for cykelruter i områdets landlige omgivelser og cykler en tur til Gien. Vi skal lidt op og ned ad bakkerne, inden vi når frem til landevejen mod Gien. Da vi nærmer os, holder vi til venstre mod Gien syd og centrum. Der står også "centrum" på vejen lige ud over den nye bro, men det er for tung trafik. Så husk at dreje til venstre ellers kommer du langt uden for centrum. Fra den gamle bro kan vi se Château de Gien fra det 15. århundrede ligge højt over floden. Slottet blev bygget af Anne de Beaujeu, datter af Louis XI. Her findes en udstilling om jagt og natur og her kan du lære mere om jagt med hunde og jagt med falke, se de gamle våben og klæder. Længere nede i byen ved Place de la Victorie findes et berømt porcelænsmuseum, hvor det også er muligt at købe kopier af servicen.

Fra campingpladsen går cykelturen til Gien

Fra campingpladsen går cykelturen til Gien

Men der er flere cykelture mellem slottene i Loiredalen.

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig