Masser af ferieoplevelser langs Loirefloden
Masser af ferieoplevelser langs Loirefloden

Masser af ferieoplevelser langs Loirefloden

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

På vores ferie i det nordvestlige Frankrig er vi kommet til Region Centre - den centrale del af Loire-distriktet - området med de utallige slotte.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Château de Saumur

La Loire er Frankrigs største flod - og en vild flod, hvor der ikke sejler pramme og både som vi kender det fra andre store europæiske floder som f.eks. Rhinen eller Donau. Hun er vild, fordi hun kun få steder er reguleret og ustandselig flytter materiale med sig, hvilket skaber nye sandbanker hele tiden. Når vandet står højest, gnaver hun af flodbrinken, så skrænterne falder sammen og materialet bæres videre med strømmen. Nogle steder er hun dyb, så vi ikke kan bunde - andre steder er vandet så lavt, at en kano knapt kan passere!                
Vi har brugt en lille uges tid i dalen som damens lange lillebror - Le Loir - har skabt, og er nu kørt mod syd, hvor vi stopper ved La Loire. For os er det naturligt at starte turen langs floden ved byen Saumur, hvor byens vældige slot Château de Saumur rejser sig højt i terrænet. 
Nede ved floden stiller vi bilen på en af de store P-pladser og går en tur op i byen, hvor det myldrer med turister. Vi følger "strømmen" og kommer op til huset, hvor Leonardo da Vinci boede og hvor kopier af nogle af hans opfindelser udstilles. Han var bl.a. med til at planlægge udbygningen af kanalerne langs Loire samt genopbygning af nogle slotte.
På tilbagevejen finder vi en sti op bag om Château de Saumur og har fra toppen en flot udsigt ud over byen.

Cykelkatamaran i Bréhémont

Men vi skal videre, for vi har en aftale i Bréhémont, hvor vi møder Mr. Denis Dodokal ved Loire Velo Nature. Det lille aktivitetscenter udlejer cykler og kanoer og så har de noget, der er helt unikt i Europa. En dobbelt katamaranvandcykel. Fartøjet er således indrettet, at to personer sidder ved siden af hinanden og tramper i pedalerne, hvilket via nogle tandhjul får en propel til at dreje rundt i vandet. Det lyder jo simpelt, men det unikke er, at jeg med venstre hånd er i stand til at regulere højden på propellen. Dvs. når jeg støder på en sandbanke - og det gør man, da man ikke aner hvor de er - hæver jeg propellen indtil jeg igen er på dybt vand og kan fortsætte. Konceptet stammer fra Brasilien, hvor man benytter bådene i Guadeloupes mangrove-sumpe.
Vi følges ad i to katamaranvandcykler og tramper op mod strømmen, indtil vi går i land på en af bankerne midt i La Loire. Her fortæller Denis om dyre og plantelivet og fra sine medbragte vandtætte beholdere fisker han bøger frem med billeder af fugle og planter, som findes her. Men han har også andre gode sager med. Vi smager saft lavet på hamp - altså den lovlige - og hvad med brændenældesaft? Lidt bitter i smagen. Også syltetøj lavet af områdets planter får vi smagt. Et tankevækkende indslag, der igen fortæller mig hvor lidt vi ved, om de muligheder naturen rummer.

Lidt vildt i Loire

Vi fortsætter længere op ad floden til endnu en ø, fordi jeg har hørt, at der skulle være bævere der. Da vi træder ud på stranden, løber en lille fugl forvirret rundt, hvilket skærper Denis’ opmærksomhed og et øjeblik efter viser han os hvorfor. Midt mellem stenene på sandbanken ligger fire små æg. Det viser bare hvor forsigtig vi skal gå på sandbankerne for æg og sten falder helt naturligt sammen på banken. Så går vi over på den anden side af den lille ø og leder efter bæverspor. Denis ved, at bæverne er her, men indgangen til deres bo ligger under vandet, så vi ser dem ikke. Men stammerne, der ligger omkring på sandbanken, bærer tydelige mærker af bæver. Efter et par timer midt i La Loires vildmark med en dygtig, engelsktalende naturvejleder er vi blevet meget klogere og kan stille og roligt flyde med strømmen tilbage til udgangspunktet i Bréhémont.

Vejen til en hestevogn

Vi er allerede kørt gennem La Chapelle Blanche Saint Martin én gang, uden at se så meget som et eneste skilt, så nu spørger vi den næste person vi møder. Hun taler ikke engelsk! Vi fortsætter ud ad en anden vej (der er fire at vælge mellem!) og stopper ved en mand som klipper hæk. Om han kender Les Roulottes de la Grangée? Han reagerer på Grangée og siger, vi blot skal følge vejen længere fremad. Vi kommer ud på landet - laaangt ud på landet - og jeg ser ingen anden udvej, end at ringe til vores kommende vært for at spørge om vej. Jeg får forbindelse og forsøger at forklare, hvor jeg er, men vi bliver enige om, at jeg kører tilbage til byen og ringer igen derfra!
Så holder vi foran bageren og da jeg igen har ham i telefonen, beder han mig køre mod Bournan (en af de veje vi endnu ikke har prøvet!) og efter 400 meter vil han stå der. Ved et lille overgroet hus med blå skodder - uden et eneste vindue - bliver vi dirigeret ind på en lille gårdsplads bag huset. Her er det Mr. Philippe Couleon og Mr. Lionel Roulet der tager i mod os. Vi sætter os ved havebordet pyntet med friske solsikke og taler om vanskelighederne ved at finde stedet. Det skal der gøres noget ved - lover de. 
De viser os ned gennem æbletræerne i baghaven til vort næste overnatningssted - hestevognen. Indtil videre er her monteret to hestevogne, som er ganske nye og særdeles godt indrettet til selvhushold og med plads til en familie på fire (to voksne og tre børn kan gå an). Her er seng, badeværelse og toilet, køleskab og komfur - kort sagt et lille sommerhus indrettet i en faststående hestevogn. Udover hestevognene er husets gamle lade indrettet til udlejning og bebos p.t. af en engelsk familie. Philippe og Lionel fortæller, at de også kan arrangere mindre selskaber og serveringer, og vi bliver enige om, at vi spiser med i aften. Medens maden tilberedes, går vi en tur hen til deres fiskesø, der ligger lige ved siden af hestevognene og hvor der er frit fiske.
Det bliver en rigtig hyggelig aften i godt selskab. Vi får oplyst, at flere og flere foretrækker at leje cykler her og så cykle rundt i området på de mange mærkede cykelruter og med den centrale beliggenhed, er der ikke langt til de berømte slotte eller til en aktiv ferie i kanoen eller kajakken på La Loire eller en af de andre floder. Da vi er ved at være færdige med middagen, spørger Philippe på hvilket tidspunkt, vi vil have morgenmaden serveret! Det var endnu en overraskelse. Jo, næste morgen serveres morgenmaden i en stor flettet kasse med appelsinjuice, kaffe, baguette, croissanter, marmelade, så efter en god nats søvn i hestevognen og et lækkert morgenmåltid kan vi tage afsked med disse sympatiske værter.

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig