Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Vi er fløjet til Nice og derfra kørt med bus til den blomsterrige middelalderlige bjergby Bormes-les Mimosas, hvor vi indlogeres på Hotellerie du Cigalou midt i den højtliggende, gamle bydel. Øverst på bjerget ligger et gammelt slot, der i dag er restaureret og i privat eje, så der er ikke adgang. Foran slottet er en udsigtsplatform, hvorfra vi har et vidunderligt vue ud over Bormes-les-Mimosas med de mange huse, blomstrende mimoser og det azurblå middelhav i horisonten. På en sti bag hotellet kommer vi frem til kirken St. Francois fra 1500-årene - og også herfra er der vid udsigt. Bormes-les-Mimosas strækker sig helt ned til havet, men vi opholder os kun i den gamle bydel oppe på bjerget. Om aftenen serveres god provencalsk mad i hotellets restaurant, der kan betegnes som over middel. Ganske dejligt.
Bormes-les-Mimosas
Dagens udflugt begynder med et besøg på en planteskole, hvor familien Cavatore fortæller om mimoserne, hvoraf de har ikke mindre end 250 forskellige arter. Mimosen (eller sølvakacien) stammer fra Australien, hvorfra den engelske opdagelsesrejsende James Cook i 1770 tog planten med til Europa. I 1800-årene plantede man den i Sydfrankrig, hvor den trives særdeles godt pga. jordforhold og klima. På planteskolen hører vi om de forskellige arter (der findes mere end 1.000), hvordan man poder planten og hvis man ikke gør - hvorledes denne invasive art spreder sig ved rodskydning.
På gartneriet Cavatore Mimosas fortælles om mimosens historie
Vi fortsætter til den eventyrlige middelalderby, der er blandt de ældste byer ved Rivieraen, idet det var grækerne, der i det 4. århundrede f. Kr. grundlagde byen. Fra byens centrale torv Place de la Republique spadserer vi forbi middelalderkirken Saint-Louis fra 1248 og op gennem de smalle og farverige gader. På Place Massillon ses Tempelriddernes Tårn og herfra fortsætter vi ad smallere og smallere stræder og stier op til den højtliggende borgruin Saint Bernard. Det var ridderne, der allerede i det 11. århundrede anlagde borgen på bjergtoppen, så man havde udsigt udover det omkringliggende landskab, ligesom den var let at forsvare. Gennem årene blev borgen ændret og i det 13. århundrede blev den brugt som militær base, inden den i 1500-årene blev ødelagt på befaling af kongen og igen endelig nedbrudt i 1620. Men udsigten udover Hyères kan ingen ødelægge - specielt når mimoserne blomstrer.
Place de la Republique
Det er en idyllisk, lille kanalby - uden trafik - vi spadserer rundt i denne formiddag. Har man skib eller motorbåd (og i øvrigt penge nok) må det være ideelt at have en feriebolig i den pastelfarvede Port Grimaud. Det var en fransk arkitekt, der i 1962 købte det fugtige deltaområde, hvor floden Giscle løber ud i den vestlige del af St. Tropez-bugten og fire år efter begyndte han opførelsen af 2.500 kanalhuse med fortøjningspladser til skibe og både. Det kan anbefales at gå op i udsigtstårnet ved kirken St. Francois-d’Assise (entré) og nyde udsigten udover de mange kanaler og broer som på flere måder kan minde om Venedig.
Kanalbyen Port Grimaud
Blot få kilometer længere mod øst på halvøen, der omkranser St. Tropez-bugten, ligger middelalderbyen Sant Tropez. Ingen har som filmskuespilleren Brigitte Bardot været med til at gøre St. Tropez til et eksklusivt ferieparadis for de velhavende bl.a. med filmen ”Og Gud skabte kvinden” fra 1959 optaget her i byen. Allerede ved indgangen til den gamle, genopbyggede bydel ses en statue af den letpåklædte Bardot. Og så er her naturligvis en meget stor marina, hvor skibe og både i millionklassen holder til. Det er da heller ikke usædvanligt at se en maserati (italiensk luksusbil) holde parkeret på kajen.
Havnen i Saint Tropez
Vi spadserer gennem byen og op til citadellet fra 1600-årene og besøger den sekskantede borg omkranset af voldgrav på toppen af citadellet. Borgen har et maritimt museum - Musee Naval de St. Tropez - der fortæller om byens udvikling fra et lille fiskerleje til et mondænt turistmekka med op mod 100.000 pengestærke gæster i sommermånederne. Fra en af bastionerne med kanoner har vi et glimrende udsyn udover St. Tropez’ okkerfarvede tegltage og det karakteristiske klokketårn ved kirken Notre-Dame. Tilbage i centrum er det skønt at spadsere rundt i de smalle gader, se den lille strand ved den gamle havn de Péce med stentårnet Tour Vielle og fortsætte forbi stranden la Glaye. I centrum ses bl.a. rådhuset Hotel de Ville og barokkirken Notre-Dame, inden vi igen når marinaen, der på kajen huser adskillige restauranter og caféer.
Citadellet
Med en sejltur på blot 15 minutter krydser vi St. Tropez-bugten og kommer til St. Maxime, hvorfra vores bus straks kører os til badebyen St. Raphaël. St. Raphaël blev grundlagt af romerne og har først og fremmest en stor, bred strand at byde på. Men det som først falder i øjnene, er den måde man ret uhensigtsmæssigt har bygget hoteller helt tæt omkring den smukke kirke med flotte spir fra det 12. århundrede. Faktisk er kirken kun synlig fra indgangssiden. Nu overvejer man at fjerne nogle af de tætliggende huse, så St. Rafaël smukke kirke atter kan ses fra marinaen. Byen er kendt for, at det var her Napoleon kom retur fra sejren over Egypten i 1799, ligesom det var herfra at han 15 år senere drog i eksil på øen Elba. Samme eftermiddag kører vi mod Cannes ad den meget smukke kystvej, der snor sig langs det azurblå Middelhav. Langt de fleste steder er der bebygget, men ved De Røde Bjerge er de rustrøde klippeformationer så stejle, at naturen er næsten uberørt. Specielt i den lavtstående sol, lyser de jernholdige klipper ganske smukt. I Cannes indkvarteres vi på hotel Clarion Suites, der ligger ca. 20 minutters gang fra den gamle bydel.
St. Rafael
Tanneron-massivet udgør en lille del af Esterel-bjergene, som er en del af de sydlige franske alper. De højeste bjerge her er blot omkring 700 meter høje og jordbundsforholdene giver optimale betingelser for mimosetræerne. Her finder vi de største mimoseskove i Europa. Dagens vandretur Piste du Grand Duc er en rundtur i mimoseskoven, der ligger på den 130 km. lange turistvej La Route du Mimosa. Ruten er let gået på en god og bred skovsti og er omkring seks km. lang. Undervejs kommer vi helt tæt på tusindvis af duftende mimoser og flere steder er der bjergtagende udsigter ud over den knaldgule mimoseskov, der står i fuldt flor. Vandreturen slutter med at vi spiser vores medbragte picnic, inden vi med bus fortsætter dagens rundrejse.
I mimoseskoven på ruten Grand Duc
Den altdominerende attraktion i havnebyen La Napoule er slottet fra 1300-årene, som ligger helt ude i vandkanten. Chateau de la Napoule blev købt af den amerikanske skulptør Henry Clews som genopbyggede slottet og indrettede det til et kunstcenter.
Chateau de la Napoule
Længst mod øst i bade- og filmbyen Cannes ses et lille kors – La Cuiselle – ude ved kysten bag Casino Palm Beach. Dette lille kors har givet navn til strandpromenaden La Croisette, som løber ca. tre km. langs stranden og marinaerne til den gamle bydel længst mod vest. La Croisette er prydet med høje palmer og fyrretræer, hvorunder her er et væld af farverige blomster. På promenaden ses folk løbe – også på rulleskøjter, her er kunstnere som sælger deres malerier, ligesom her er forskellige caféer. Mod havet ligger marinaerne med både i millionklassen og mellem dem ligger badestrandene som oftest er ejet af de bagvedliggende hoteller, hvorfor der er entré til stranden. Hotellerne ligger skulder ved skulder og blandt dem er f.eks. Hotel Martinez, hvor skuespilleren Robert de Nero - efter sigende - holder fest for vennerne i forbindelse med filmfestivalen i Cannes. Længere fremme ligger byens mest eksklusive Hotel Carlton, hvor de fleste skuespille bor under filmfestivalen. Tæt på paladset for filmfestivalen ses en buste af den danske konge Christian d. X, der besøgte Cannes i 1939. Foran festivalpaladset ses håndaftryk støbt i fliser af forskellige skuespillere og andre filmfolk.
Marinaen i Cannes
Efter den store marina med tusinder af både liggende tæt skulder ved skulder er vi fremme ved rådhuset - Hotel de Ville - og foran os ligger bakken op til Cannes gamle bydel. Mange trapper og små snoede gader leder os til toppen af bakken, hvor kirken Notre Dame og borgen med tårn og museum ligger. Det er netop herfra, at vi har en enestående udsigt ud over Cannes.
Den gamle bydel i Cannes
Neden for bjerget ligger markedspladsen Marché Forville, som det er bedst at besøge om formiddagen. Her tilbydes alverdens friske varer og alene duften af grøntsager og krydderier – for ikke at tale om farvespillet - er et besøg værd. Parallelt med markedspladsen finder vi den bilfri turistgade Rue Meynadier, der byder på alt, hvad man kan have behov for eller bare har lyst til at eje – fra vinhandel til fisk- og kødbutikker – til alt i nyeste tøjdesign og souvenir. En af de større indkøbegader er Rue d’Antibes, hvor vi også finder modebutikker. Så har man shopping-genet og pengepungen i orden, kan kreditkortet sagtens ”blive rødglødende” her.
Rue Meynadier
Ud for Cannes ligger to mindre øer Iles de Lérins og den fjerneste og mindste Ile St. Honorat tager det omkring 20 minutter at sejle ud til denne eftermiddag. Denne munkeø blev besøgt af den gallisk-romerske munk Honoratus i det 4. århundrede og han grundlagde et benediktinerkloster. Op gennem de næste århundreder blev munkeøen en meget dominerende faktor og et pilgrimsmål i Middelhavet og her boede på et tidspunkt 4.000 munke. Senere blev øen købt af en velhavende skuespillerinde, som opholdt sig på øen i en årrække. I 1859 blev øen solgt til en biskop, som genskabte øens religiøse liv og det nuværende abbedi blev bygget. I dag bor her 20 benediktinermunke på klosteret Lérins, der er kendt for sine meget eksklusive og dyre vine, som sælges til filmstjernerne m.fl. ved filmfestivalerne og til Michelin-restauranter samt de eksklusive hoteller. Årsagen til at man så bort fra den store ø Ils Ste. Marguerite og valgte den mindste af øerne, var, at man her fandt fersk drikkevand, som ad naturlige underjordiske kanaler blev ført under havet og hertil.
Sejltur mod Ile St. Honorat
Med lokalguide besøger vi en af vinmarkerne, hvor der også vokser op mod 600-årige oliventræer. Vinen produceres på øen, men her fremstilles ikke olivenolie. Olivenfrugten eksporteres til fastlandet. I Lérins klosteret, hvor munkene bor, ser vi kirken, der blev opført i 1800-årene. Et af de oprindelige munkeklostre fra 1073 og ligger helt ude ved havet og blev bygget som en forsvarsborg for at undgå angreb fra pirater. Borgen blev udvidet flere gange og omfattede på et tidspunkt tre tårne. Senere blev disse delvist revet ned og i dag er det hele bygget sammen og fremstår som et samlet bygningsværk. Et besøg i borgen giver et fint indtryk af hvorledes benediktinermunkene levede i tavs bøn og flittigt arbejde. Særligt den smukke brønd med 12 søjler – en for hver af Jesus disciple - gør indtryk. Fra Borgen, der er under renovering frem til 2025, er der fin udsigt ud over Lérins klosteret og resten af øen, der blot er 1,5 kilometer lang og 400 meter bred. Er der tid kan man spadsere rundt om øen langs kysten og fornemme den fredfyldte natur. På sejlturen tilbage mod Cannes passerer vi atter den store ø Île Ste. Marguerite, der er kendt for at det var her, at manden med jernmasken var fængslet i 11 år fra 1687 til 1698, inden han blev ført til Bastillen i Paris, hvor han døde i 1703. Hvem han var, er der megen mystik om – måske en af kongens uægte sønner, som kunne gøre krav på tronen. Hvem ved!
Oprindelig klosterborg fra. 1073
Bjergbyen Grasse, der i århundreder har været centrum for verdens parfumeindustri, ligger på en bjergskråning omgivet af et væld af mimosetræer og andre velduftende planter f.eks. lavendel som indgår i produktionen. I det 16.århundrede var det imidlertid garvning af læder som var den store industri, men det lugtede fælt. For at mindske lugtgenerne fandt man på at sprede blomster i garverierne – og sådan begyndte parfumeeventyret. Midt i byen besøger vi Fragonard Parfumeur, der siden 1926 har været drevet af familien Fuchs og opkaldt efter maleren Jean-Honoré Fragonard. Allerede i de første produktionslokaler er duften af parfume umiskendelig. Vi hører om produktionen, hvor duftstoffer fra forskellige blomster udvindes til parfumeolie. Ved du, at der til fremstilling af f.eks. en liter rosenolie benyttes en ton rosenblade? Ved du, at en enkelt parfume kan indeholde 300 forskellige duftessenser? Ved du, at en uddannet parfumeur (den der blander parfumeolierne) kan kende forskel på over 1000 forskellige dufte? I parfumeriets udsalgslokaler kan der naturligvis handles parfumer og ”restprodukter” ved parfumefremstillingen, så som duftende sæber og andre kropsprodukter f.eks. creme og læbestifter.
Fragonard Parfumeur i Grasse
Efter besøget spadserer vi rundt i Grasse og ser bl.a. den højtliggende katedral Notre-Dame-du-Puy. Man kan dog ikke påstå, at Grasse er en turistby, idet mange af middelalderhusene er dårligt vedligeholdt med afskallede husvægge. Men her findes pittoreske stræder og torve med caféer. I den nærliggende park, som ligger lige over Fragonard Parfumeur, ses en statue af Fragonard (1732-1806) og et par gader længere oppe ligger en åbenplads ud for kongresbygningen, hvorfra vi har den bedste udsigt ud over byen og dalen nedenfor. Her ses også en statue af den franske admiral Francois Joseph Paul de Grasse (1722-1788), som deltog i den amerikanske revolutionskrig for USA’ selvstændighed.
Rundt i byen Grasse
Oppe i bjergene stopper vi ved den lille by Pont du Loup, der engang var Dronning Victorias feriested. Her besøger vi konfekturefabrikken Confiserie Florian, hvor sydfranske specialiteter som chokolade, bolsjer og karameller m.v. - alle med eksotiske blomster og frugter - bliver fremstillet i hånden, hvilket afspejles i priserne.
Confiserie Floridan i Pont du Loup
Dagens sidste stop er ved den atmosfærefyldt bjerglandsby Tourrettes sur Loup, der nærmest hænger ud over de lodrette klipper. Vi dumper lige ned i en blomsterfestival, hvor violerne er hovedtemaet. Udover optrædende på byens blomstersmykkede torv musiceres der i de smalle sidegader. Her er lavet fantasifulde blomsterdekorationer og opsat forskellige boder med bl.a. kunsthåndværk. En spadseretur i selve middelalderbyen kræver gode ben, da de pittoreske smalle stræder snor sig ned op og ad bjergskråningen.
Tourrettes sur Loup
Formiddagen begynder med en bustur op gennem et naturskønt område til toppen af et bjerg i Tanneron-massivet, hvor landsbyen Tanneron ligger omgivet af blomstrende mimoser. Fra toppen er her en enestående udsigt mod de sneklædte Alper. I Tanneron besøges Forcerie Vial, der er et lille blomstergartneri og hører mere om hvorledes mimoser og andre plantegrene høstes og bedst opbevares, så de holder længst muligt. I stedets butik kan vi købe forskellige varer bl.a. med mimoser og violer som f.eks. bolsjer, kage eller sæbe.
Tanneron
Vi kører derefter til startstedet for dagens syv km. lange vandretur ved Auribeau-sur-Siagne, hvor vi møder vores lokale franske bjergguide. Ruten Circueit de Peygos er en let vandretur, som går op gennem mimoseskoven og undervejs beretter lokalguiden om de orkidéer og andre planter vi støder på. Første del af stigningen foregår på en asfalteret vej, der senere går over i en god skovvej. Fra toppen kan man vælge at gå (næsten) samme vej tilbage eller vandre ned ad en mere spektakulær æselsti med mange løse rullesten - men denne del af ruten er noget udfordrende. Næste dag forlader vi Provence og flyver tilbage mod Danmark fra lufthavnen i Nice.
Mimoseskov ved Auribeau sur Siagne
Hovedstaden i Frankrig er Paris
Befolkningstal: Ca. 67 mio.
Areal: 643.801 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille
Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.
Mere information:
Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.