På cykelferie mellem imponerende slotte i Loiredalen
På cykelferie mellem imponerende slotte i Loiredalen

På cykelferie mellem imponerende slotte i Loiredalen

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

På denne ferie i Frankrig prøver vi at cykle et stykke på den afmærkede cykelrute Château à Vélo i Loire-dalen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

På cykeltur mellem slotte

I Loire-regionen findes 300 km fint afmærkede cykelruter, der kan bringe dig rundt til forskellige slotte. Rutenettet kaldes "Château à Vélo" og er en "sløjfe" på den store cykelrute langs Loire-floden omtalt nedenfor. På campingpladsen Les Saules møder vi Cindy som er frisk på at tage med på cykeltur. Vi pakker cykeltaskerne med picnic’en og lidt vand og begiver os af sted på cykelstien, der begynder lige inden vi forlader campingpladsen. Vi følger ruten mod Cheverny og efter et par km op gennem en lang alle, er vi ved slottet Château de Cheverny.
Og det er sandt, som det står skrevet et sted: At rejse i Frankrig, er at rejse i Frankrigs historie. Slottet er bestemt et besøg værd og vi bliver vist rundt i dette storslåede slot fra det 17. århundrede med en park så stor, at der også kan drives jagt her! Inden for har familien, der fortsat bor på slottets øverste etager, forstået at tage vare på de gamle antikviteter, møbler, billeder, våben og alt er pyntet op med friske blomster, så det ser ud som om man bor her. Dette er langtfra et museum og det siges, at møblementet her er det fineste i hele Loire-dalen. Det der gør størst indtryk på os er dog de pragtfulde gobeliner, der dækker væggene fra gulv til loft med historiske og bibelske motiver. Et enormt arbejde med en masse fine detaljer. En gobelin i denne størrelse og kvalitet = et livsværk! Lidt fra slottet ligger endnu en fin bygning - Orangerie - der også tidligere fungerede som stald. Nu benyttes det til udstilling eller særlige arrangementer - bryllup o.lign. Det var her man under 2. verdenskrig skjulte billedet af Mona Lisa (hænger på Louvre i Paris) for tyskerne. Men slottet er også interessant for andre ting. Det midterste parti af slottet (uden tårnene) inspirerede tegneren af Tin Tin, Mr. Hergé, til at benytte det som kaptajn Haddocks slot i fortællingen "Det gådefulde juveltyveri". Tin Tin-fans vil kunne bruge masser af tid på den udstilling. Længere henne i parken findes hundegården, hvor omkring 100 jagthunde gør, sover og gør! – altså når de ikke lige er på sporet af en ræv.

Picnic ved en høstak

Efter besøget fortsætter vi ad rute 5 mod Bracieux og da det er blevet tid til frokost, finder vi lidt skygge bag en sammenrullet høstak og nyder vor medbragte picnic. Inde i byen gør vi holdt på chokoladefabrikken Vauché, for det ser rigtigt lækkert ud. Inden for er det muligt at se hvorledes chokoladen fremstilles og høre lidt om chokoladens historie og de forskellige sorter - men smagsprøverne er nu alligevel det bedste! Efter at have handlet lidt, aner vi ikke hvorledes vi skal opbevare chokoladen, så den ikke smelter sammen i de 35 grader varme vejr!

Château de Villesavin

Kortet studeres og vi finder vejen videre frem til endnu et slot Château de Villesavin. Lige uden for "døren" bliver vi mødt af nogle æsler, der hellere end gerne vil have lidt selskab. Villesavin er endnu et renæssanceslot med en flot have. Her findes en unik samling af tøj, ting og sager som et ordentligt bryllup tog sig ud op gennem det 19. århundrede.
Uden for er der en sjov samling af gamle køretøjer lige fra væltepeter over tandemcykler til kareter og hestevogne.

Vingården Domaine des Huards

I området findes flere vingårde som kan besøges uanmeldt. Man tropper bare op og får en snak om vin. Men tjek lige med campingpladsen eller turistkontoret at der er åbent. Vi glider stille ind på gårdspladsen ved Domaine des Huards og stiller cyklerne lige op ad vinmarkerne. Men her er tilsyneladende ingen. Så høres stemmer inde fra den store hal med de blankpolerede stålvintanke og lidt efter kommer Mr. Gendrier grinende og slår armene ud og byder velkommen. 
En anden herre læsser nogle kasser vin i sin bil, så måske har begge gjort en god handel?
- Hvad vil i se? spørger Mr. Gendrier på fransk og heldigvis kan Cindy fransk, så hun oversætter frem og tilbage. 
- Vinkælderen er altid interessant, foreslår jeg, og vi går gennem de forholdsvise nye haller til den bagerste, hvor fadene står. En "kælder" er der ikke tale om, dertil er alt, alt for nyt. 
- Om vi også har lyst til at smage på vinen? spørger han med et smil og sammen går vi over gårdspladsen og ind i salgslokalet, hvor en stribe af produkterne er opstillet.
Her møder vi Mme. Gendrier som er ved at præsentere vine for et ungt hollandsk par. Vi prøver lidt af hvert - hvide vine, rosé og en mousserende (som naturligvis ikke må kaldes champagne). Vinene er alle AOC-vine fremstillet på et helt moderne anlæg og efter de nyeste principper. Og det er godt, så vi skal have lidt med hjem, men har begrænset plads i cykeltaskerne, så det bliver ved roséen. Familien vil også lige vise os vinmarken og følger os ud til cyklerne.

Château de Chambord

Faktisk kunne vi godt have cyklet videre til Château de Chambord på vores tur, da det kun ligger yderligere ca. 12 km længere fremme. Men området er så stort og der er så meget at se og høre om, at det må blive en anden gang. Vi tager dog forbi næste dag for lige at snuse til dette - måske det største slot af dem alle - inden vi fortsætter mod en cykeltur langs Loire-floden.

Cykeltur langs La Loire ved Beaugency

Ideen til projektet med at etablere cykleruter lang Loire-floden - "Loire à Vélo" - blev født i 1995 i et samarbejde mellem de to regioner Centre Loire og Pays de La Loire. Endemålet er at etablere 800 km cykelruter, hvoraf 2/3 vil løbe direkte langs Loire-flodens bred. I år 2000 kom 280 km af strækningen på UNESCO’s kulturarv liste, på linie med pyramiderne i Gisa, Akropolis i Athen og Mont Saint Michel i Normandiet.
På turistkontoret har vi fået en udmærket, lille håndbog på engelsk/tysk "Loire By Bike"/"Streckenhuch" med kort, hvor de enkelte delstrækninger er indtegnet med oplysninger om hvad der kan ses undervejs. De godt mærkede ruter er lagt således, at det er muligt at opleve den landlige idyl, de små bysamfund og den vilde flod - uden tung trafik i nærheden. Og naturligvis de større byer og de mange slotte undervejs. Ca. 1/3 af den samlede rute er lagt på gode cykelstier på omkring tre meters bredde.

Kraftværk ved floden

Vi er kørt til Beaugency og herfra cykler vi langs floden mod sydvest. Ved Tavers dirigeres vi væk fra floden og inde i landsbyen kommer der lidt bakker som skal forceres. Men turen op giver som bekendt friløb ned igen, og da vi atter er til tilbage ved floden, cykler vi på toppen af den asfalterede dæmning. Vi har længe kunne se røgen - eller rettere dampen - fra et kraftværk på den anden side af Loire. Mon ikke man benytter flodens vand til afkøling af brændselselementerne?
Vi kommer over broen, der fører videre mod Château de Chambord, men turen bliver for lang og vi vender om og slår i stedet en sløjfe ind over Courbouzon på vejen tilbage til Beaugency. 
Her bruger vi tid på at se nærmere på denne gamle, blomsterudsmykkede by med de høje fritstående tårne og den lille kanal, der løber gennem byen.