Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Det flotte landskab viser sig, da jeg kommer gennem Cherdenas og inden længe kan jeg se den mægtige slugt Gorge de l’Ardèche foran mig. Faktisk skal jeg ret tæt på for at opdage slugten under mig. Dette er i sandhed et af de smukkeste naturfænomener i området og Ardèche-slugten er da også blandt de flotteste i Frankrig. Slugten opleves bedst med en kano- eller kajak-tur op ad floden. Men der er også mulighed for at vandre flere steder i slugten. Denne kæmpemæssige canyon følges oppe fra kanten og jeg gør holdt et par steder på de dertil indrettede udsigtspunkter. Hver gang er lige betagende. Dybt under mig kan jeg se, at der allerede er fuld aktivitet blandt kajakfolket.
Udsigt til den storslåede Ardèche kløft, der er 30 km lang.
Ved Pont d’Arc findes en naturskabt bro over floden og her er masser af aktivitet med kano og kajak. Langs floden er flere campingpladser – alle med udlejning af det nødvendige udstyr til en aktiv ferie i slugten.
I Ardèche er der mange muligheder for at besøge grotter og huler. Her findes et utal af drypstenshuler og menneskeheden har været her i umindelige tider, hvilket hulemalerierne i flere af grotterne vidner om. Jeg besøger en af drypstenshulerne - grotterne i Orgnac - der nu er klassificeret som én af Frankrigs fineste. Denne flotte drypstenshule blev åbnet for publikum allerede fire år efter, at den i 1935 blev opdaget af Robert de Joly. Ved den nuværende (gravede/byggede) indgang til hulen viser en kæmpemæssigt vægtavle tværsnittet af hele hulekomplekset. Her i Orgnac-grotten er kortlagt i alt 4,5 km. drypstenshuler, men vi ser i dag kun 1/10-del. Der er mulighed for længere ture på en halv eller en hel dag. Da hele miljøet i hulen påvirkes af menneskers ophold og færden gennem hulesystemet, sker turen altid med guide, der samtidig kan forklare hvad det er du ser. Selv om miljøet skal skånes er det tilladt at fotografere - også med blitz. Jeg fortsætter længere ned og i 100 meters dybde åbnes igen en kæmpe hal foran mig. Lyset slukkes og et stemningsfyldt musik- og lysshow afslutter rundvisningen. En elevator bringer mig hurtigt og sikkert de 121 meter op til overfladen igen. Grotten, der ejes af kommunen, besøges hvert år af ca. 130.000 mennesker.
Eneste naturlige indgang til hulen er gennem et hul i loftet på den første grotte - 50 meter over bunden. Faktisk havde lokalbefolkningen kendskab til hullet i jorden, men ingen turde vove sig ned i det! Her firede de Joly sig ned i det ukendte dyb. Og overrasket må han være blevet. I dag står hans hjerte i en urne i grotten. Hulen blev dannet langt før forhistorisk tid for ca. 800.000 år siden, da en underjordisk flod løb gennem jordlagene. Efter at floden forsvandt, er der gennem årtusinder sivet vand ned og dryppet gennem hules loft. Langsomt dannes de flotte stalaktitter (drypsten, der hænger ned fra loftet) og stalagmitter (drypsten, der rager op fra gulvet). De skabes ved, at kalkmættet vand siver gennem loft og vægge og - dråbe for dråbe - afsætter små mineralske kalklag, når vandet hhv. drypper fra loftet og rammer bunden. Gennem årtusinder bliver det til de flotte drypsten. Her findes stalaktitter som er over 20 meter høje og de forskellige mineraler danner de flotteste farver.
Farverige stalagmitter rejser sig flere meter op fra grottegulvet
Når en stalaktit og en stalagmit mødes, danner de en søjle. I meget våde perioder kan drypsten vokse med op til 3-4 cm. på 100 år – men det normale er blot ca. 1 cm på 100 år. Her er de mest fantastiske skulpturer af drypsten. F.eks. når en vanddråbe rammer en stalagmit og "splintres" i mindre stykker, afsætter disse små partikler nye former. Det skal bare opleves! Mellem loftet og jordoverfladen er der mellem 20 og 30 meter limsten og andet jordmateriale.
I december måned 1994 blev der gjort et meget usædvanligt fund af grottemalerier tæt på Pont d´Arc. Grotterne, hvor Jean-Marie Chauvet, Eliette Brunel og Christian Hillaire gjorde et sensationelt fund, er ikke offentlig tilgængelige, men det er Caverne du Pont d’Arc, som er en imponerende rekonstruktion af både grotter og de malerier, der er over 36.000 år gamle og dermed verdens ældste. Grotte Chauvet er i dag på UNESCOs verdensarvsliste. Når man går gennem den kunstige grotte, glemmer man næsten, at det er en kopi. Stalaktitter, stalagmitter, farvespil, vanddråber i håret og den rigtige temperatur og belysning gør oplevelsen meget autentisk. De unikke malerier er malet på væggene og skulle efter sigende være en tro kopi af de imponerende originale fund.
I Ardèche findes masser af muligheder for aktiv ferie. Der er mange kilometer markerede vandrestier herunder de nationale vandreruter (GR), men også lokale i Tanargue, Cevennes, Ardèche-bjergene samt ved Annonay. Hele landskabet i Ardèche indbyder til cykelture og hele 28 ridecentre tilbyder utallige muligheder for at opdage naturen på hesteryg. Andre tilbyder ture med hestetrukne vogne. Med de mange søer og floder er mulighederne for fisketure i Ardèche blandt de bedste i Europa. I vande som Allier, Loire, Espezonnette og Issarlès-søen kan du fiske forel og almindelig salling. I Rhônen kan du fiske efter karpe og gedde. I vintersæsonen er der i bl.a. La Croix de Bauzon mulighed for langrend, hvor begyndere som trænede, kan udfolde sig. Desuden er der mulighed for rafting, huleudforskning, klatring, golf, drageflyvning, svømning osv.
Du kan cykle på landevej eller prøve kræfter med et par bjerge, som dog er mindre end i Alperne.
Vinstokkene står snorlige som små soldater på rad og række med lige stor afstand mellem hver eneste plante, nyklippede og parate til at sætte de første spæde skud til årets kommende vinhøst. I Valvigniéres - godt en times kørsel fra lufthavnen i Lyon - er jeg midt i vinens land. Og naturligvis tager jeg ikke til Frankrig uden at besøge mindst et par vingårde eller vinslotte - såkaldte châteauer. På vinkooperativet i Valvigniéres smager jeg to hvidvine høstet på Viognier-druen. Den første er klar i en meget lys grøn farve. Behagelig og frisk. Den anden vin er mere gylden og har en lækker sødlig og fyldig smag - næsten som en sauternes. Samme drue og samme fremstillings proces, men for den fyldige vin har druerne siddet seks uger længere på vinstokken, inden de blev høstet og har således kunnet samle kraft og sødme.
Valvigniéres byder på vinsmagning
Hovedstaden i Frankrig er Paris.
Befolkningstal: Ca. 67 mio.
Areal: 643.801 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille
Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.
Mere information:
Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.