Vandretur ved Calanques, Marseille, Sydfrankrig
Log ind Log ind
Vandretur ved Calanques, Marseille

Vandretur ved Calanques, Marseille

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

De kridthvide kalkstensklipper rejser sig stejlt op af det azurblå Middelhav. På klipperne gror enkelte pinjer samt mindre buske og mellem klippesprækkerne kan klaser af gule blomster mase sig frem.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

På tur med Marseille Provence Greeters

Kører du ad kystvejen syd for Marseille lige så langt du kan komme til vejen ender - ved en lille naturhavn - er du fremme ved Callelongue. Kom tidligt for at få en god P-plads og fjern værdigenstande og lås bilen forsvarligt. Eller tag bussen linje 20 som kører direkte fra Marseille hertil. Ved den lille idylliske havn møder jeg den lokale guide fra organisationen Marseille Provence Greeters. Organisationen består af en håndfuld entusiastiske lokale, der brænder for at vise mig deres land og fortælle om naturen herunder dyr og de planter der ses på vandringen langs Calanques. Organisationen tager ikke betaling for guidningen, der også foregår på engelsk, og du kan selv bestemme størrelsen på de drikkepenge, du vil give efter turen.

Havnen ved Callelongue

Havnen ved Callelongue

Marseilles regionale naturpark

Calanques er en juvel tæt ved Marseille. Den 500 ha store regionale naturpark er kendt og elsket for sin skønhed, med mulighed for vandring, bjergbestigning, dykning og havkajak. Dette vilde paradis af hvide limsten er hjemsted for utallige skatte bl.a. Cosquer-grotten, den ældste undervandsgrotte man kender, som er dekoreret af mennesker for mere end 27.000 år siden.
Vandreruten langs klippekysten ved Calangues løber mellem Marseille og helt til byen Cassis, og kan vandres på to dage. Det skal jeg dog ikke, men blot vandre et stykke ud ad ruten, finde et passende sted at stoppe for at slappe af og bade i det friske vand. Med i rygsækken har jeg forsyninger til en mindre picnic samt vand. Vigtigt med vand, da der ikke kan tankes op undervejs. Gode vandresko med stiv sål anbefales til vandringen på klipperne, der efter årtiers slid visse steder er endog meget glatte.

På klipperne ved Calanques

På klipperne ved Calanques

Udsigt fra klipperne

Fra havnen går det ret brat op, men terrænet jævner sig så ud langs med kysten. Nogle vandrer op til udsigtspunktet Sommet de Marseilleveyre 432 moh., men jeg bliver nede og har alligevel fin udsigt til øerne Ile de Jarre, Ill de Calseraigne og Ill de Riou som ligger lidt ude i Middelhavet. Op ad formiddagen bliver skibstrafikken langs kysten mere intens. Folk er taget på udflugt i store motorbåde, sejlskibe, ja, selv kajakker ses langs klippekysten.

En gruppe vandrere på vej op mod Sommet de Marseilleveyre

En gruppe vandrere på vej op mod Sommet de Marseilleveyre

Picnic

En lille kløft med stejle klippesider skærer sig ind fra havet og for enden af kløften findes en lille stenet strand. Ideelt til at spise den medbragte picnic. Lidt rosé-vin, toast med lokale delikatesser og flutes med gedeost - mere behøves ikke.

Picnic mellem klippernes gule blomster

Picnic mellem klippernes gule blomster

Det er tid til at bade. Bunden i kløften er stenet så husk badesko, da her kan være søpindsvin, hvis lange skarpe pigge det vil være en katastrofe at få op i foden. Efter at have slumret lidt i solen - husk godt med solcreme for solen er stærk og reflekteres både af havet og de hvide limsten - kan jeg starte tilbageturen.

Tid til en forfriskende tur i Middelhavet

Tid til en forfriskende tur i Middelhavet

Eksklusiv restaurant i Callelongue

Jeg er glad for at have min kasket på, for solen banker ubønhørligt ned. Den naturlige tørst har for længst meldt sig og fremme i Callelonge finder jeg ind på Restaurant de la Grotte for at få slukket tørsten. Det viser sig imidlertid at jeg er havnet på en fin restaurant med særdeles attraktiv mad, så jeg kunne overveje at spise middagen her, hvor der også bydes på gode fiskeretter. Men jeg har allerede reserveret bord på Restaurant OM Cafe - den lokale fodboldklub Olympique de Marseilles stamrestaurant - der ligger lige ved havnen centralt i Marseille. 

Restaurant de la Grotte i Callelongue

Restaurant de la Grotte i Callelongue

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig