Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tema Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Den lille landsby Kastraki - blot et par kilometer fra den lidt større by Kalambaka - står nærmest i skyggen af de ejendommelige klippeformationer ved Meteora. Disse forunderlig klipper, der rejser sig flere hundrede meter lodret op over det omkringliggende terræn, er oprindelig havbund, som gennem millioner af år er blevet eroderet af floder, vind og vejr, så kun det hårdeste materiale står tilbage. De mere end 600 meter høje klipper har en masse større og mindre huler højt oppe på de stejle klippesider.
Hvornår disse huler først blev beboet fortaber sig i fortiden, men man ved med sikkerhed, at kristne folk som ønskede at leve isoleret som eremitter bosatte sig i hulerne fra midten af 900-årene. Her byggede man træstativer, hvorpå man kunne bo og benyttede rebstiger for at komme op ad klippesiderne til hulerne.
Efterhånden blev eremitterne flere og flere og slog sig sammen i et munkefællesskab.
Udsigt mod klipperne i Meteora
I 1300-tallet ankom en munk ved navn Athanasios til området og han grundlagde det første kloster Platylithos på toppen af en af disse gigantiske søjler 413 meter oppe over Kalambaka. Han kaldte klippen for Meteora - "i luften" - fordi klostret bogstaveligt hang i luften mellem det jordiske og det himmelske. Det blev starten til flere klostre - alle placeret på toppen af forskellige klipper. Ved hjælp af rebstiger og senere træstiger og hejseværk kunne man komme frem og tilbage til klosterbygningerne og få forsyninger transporteret op. Gennem de næste århundreder kom flere og flere klostre til og i det 17. århundrede kulminerede det med i alt 24 klostre. I dag findes endnu seks klostre som fortsat drives og som kan besøges, men man skal være anstændigt påklædt. Et af klostrene beboes blot af en enkelt munk, andre af flere munke eller nonner.
Fælles for hele dette unikke området er, at Meteora siden 1988 har været på UNESCO's verdensarvsliste.
Agios St. Stefanos klostret
Roussanou-klostret blev oprindeligt grundlagt i 1288, men senere forladt og genopbygget i midten af 1400-tallet. Indtil 1897 brugte man reb og stiger for at komme op til klostret, der ligger yderst på en stejl klippetop. Senere blev her etableret en træbro, som gjorde adgangen lidt nemmere. I 1936 skænkede en kvinde fra Kastraki midler til at de nuværende stentrapper og broer blev etableret.
Der er der mange trappetrin ned gennem skoven til broen og derefter frem til nonneklostret, der bestyres af nogle få nonner. Roussanou klosteret er viet til Den Hellige Santa Barbara, der i begyndelsen af 300-årene led martyrdøden på grund af sin tro på Jesus Kristus. Disse fantastiske klostre har ortodokse kirker med smukke ikonostaser og andre uvurderlige historiske og religiøse skatte bl.a. ikoner og freskoer fra det 15. og 16. århundrede.
Besøg i Roussanou-klostret
Et andet åbent kloster er Varlaam-klostret der blev grundlagt i 1350 af munken Varlaam og ligger på toppen af en 373 meter høj monolit. Kirken er viet til Alle Helgener og klosterbygningerne er genopbygget flere gange i 1517 og 1780. Også her skulle man i begyndelsen klatre lodret op ad klippesiderne via stiger. De som ikke turde dette, kunne blive hejst op i et net eller en kurv, der dog svingede fra side til side med vinden. Først i 1923 blev der hugget 195 trappetrin ind i klippen og det er af disse du i dag har en let og tryg adgang til klostret, der bestyres af nogle få munke. Hejseværket bliver dog fortsat benyttet til at få mad m.v. bragt op til klostret. Det siges, at det tog 22 år at få hejst alt materialet til at bygge kirken med kirken op på plateauet, men at det blot tog 20 dage at bygge kirken! Også her er det ikonostasen, freskoer og kalkmalerier fra 1500-årene samt en samling ikoner og relikvier det er interessant at høre om. Det er ikke tilladt at fotografere i kirkerne.
Udsigt mod klostrene Megalo Meteoron og Varlaam
Næste dag fortsætter denne rundrejse i Grækenland til Delfi.
Hovedstaden i Grækenland er Athen.
Befolkningstal: Ca. 10,8 mio.
Areal: Ca. 131.940 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 2.140 km til Athen
Mest besøgte attraktion: Athen med bl.a. Akropolis, men også det græske ø-hav er velbesøgt
Mere information: