Thessaloniki - højdepunkter i Grækenlands næststørste by Rejser
Log ind Log ind
Thessaloniki - højdepunkter i Grækenlands næststørste by

Thessaloniki - højdepunkter i Grækenlands næststørste by

Thessaloniki, der altid har været civilisationernes mødested - hvor øst og vest mødtes - er en storby som rummer en masse historiske seværdigheder, hvoraf flere er på UNESCO’s verdensarvsliste, og byen summer af middelhavsstemning med sin skønhed og venlige atmosfære.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Thessaloniki - guidet tur og på egen hånd

Hotel Park ligger dejligt centralt og i gåafstand til byens højdepunkter. Det er da også næsten umuligt at komme frem i bil i denne millionby, hvor det ikke er usædvanligt at se biler parkeret i to lag fra fortovet. Thessaloniki blev grundlagt i 315 f.Kr. af kong Kassandro af Makedonien - en af Alexander den Stores tidligere generaler - og han navngav byen efter sin hustru Thessalonika, der var datter af Filip den 2. af Makedonien og Alexander den Stores halvsøster. Efter en guidet rundvisning til byens væsentligste højdepunkter har vi resten af dagen på egen hånd, som benyttes til en egentlig byvandring i Thessaloniki.

Bymuren på Akropolis

Bymuren på Akropolis

Langs bymuren til Akropolis

Det kan anbefales at begynde turen ved den nederste del af den gamle bymur og følge den op mod den gamle bydel og Akropolis. Her er en del trapper op langs den imponerende bymur til vi når Trigoniou-tårnet, der var en del af forsvarsanlægget på Akropolis. Bymurens ældste dele kan spores tilbage til romertiden og blev udbygget senere under den kristne periode i 400-500-tallet og igen under Det Byzantinske Styre i midten af 1300-årene. Et kors på bymuren vidner herom, ligesom der ses inskriptioner i en af portåbningerne. Fra tårnets platform er et helt enestående vy ud over hele Thessaloniki som ligger for vores fødder med Ægæerhavet i horisonten.

Nederste del af bymuren i Thessaloniki

Nederste del af bymuren i Thessaloniki

En af byens moskéer

Atter nede fra bjerget følges den trafikerede gade Kassandro (opkaldt efter byens grundlægger) til vi ser moskéen Altza Imaret klemt inde bag beboelsesejendomme. Gå en tur omkring den og se buerne ved indgangspartiet.

Gaden Kassandra - endnu en trafikeret gade

Gaden Kassandra - endnu en trafikeret gade

Agios Dimitrios - Grækenlands største kirke

Et par karréer længere fremme på venstre hånd ligger Grækenlands største kirke Agios Dimitrios viet til byens skytshelgen. Den oprindelige kirke blev bygget i 400-årene oven på et romersk bad, og er flere gange blevet ødelagt af brande, men blev rekonstrueret i 629-634. I 1430 under Det Osmanniske Rige blev kirken omdannet til moské, men i 1917 blev kirken igen ødelagt under byens storbrand. Op gennem 1940’erne blev kirken genopbygget og genindviet i 1949. Det store kirkerum har søjler med fresker og som i ortodokse kirker en overdådig ikonostas. Heldigvis forblev fornemme mosaikker fra der 5. årh. uskadte. I krypten ses det romerske bad, hvor den Sankt Dimitrios led martyrdøden i 303, henrettet af romerne under den kristne forfølgelse. Agios Dimitrios kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 1988.

Pladsen foran facaden på kirken Agios Dimitrios

Pladsen foran facaden på kirken Agios Dimitrios

Forum Romanum

Fortsættes mod havet passeres det romerske Forum Romanum, der fortsat er under arkæologisk udgravning. Udover søjler ved handelshusene ses rester af et romersk bad samt et odeon (mindre teater). I det store parkanlæg syd herfor passeres et tyrkisk bad Bey Hamam og vi er ude på den lange gade der går tværs gennem byen - Egnatia.

Forum Romanum i Thessaloniki

Forum Romanum i Thessaloniki

Agia Sophia kirken

Ved gaden Agia Sophia drejes til højre og i det lille parkanlæg har vi kirken af samme navn liggende foran os. Det er en af byens ældste kirker der med sin nuværende konstruktion fra slutningen af det 7. århundrede blev bygget oven på en tidligere kollapset kirke efter et jordskælv i 620. Efter genopbygningen blev den Thessalonikis katedral, men under det osmanniske styre blev katedralen i 1524 omdannet til en moské, hvilket varede til Thessalonikis befrielse i 1912. Kirken, der kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 1988, er overdådigt dekoreret bl.a. med enestående mosaikker fra slutningen af 700-årene. I kuplen, der blev renoveret i 1980, ses fresker af Jesus omgivet af helgener.

Agia Sophia har både været kirke,  moské og atter kirke

Agia Sophia har både været kirke, moské og atter kirke

Omkring Galerius triumfbue

Tilbage på Egnatia passeres Galerius’ triumfbue. Den romerske kejser Galerius (ca. 250-311) ønskede i 303 at rejse et mindesmærke for sin sejr over perserne. Det blev til en tre etagers høj triumfbue med tre buer og med en masse fine relieffer i marmor fra hans gerninger. Oppe i sidegaden ses Rotonda, også en bygning fra Galerius’ tid, som har været et tempel, en kristen basilika, en muslimsk moské, hvor minareten endnu er bevaret, og igen en kristen kirke. Overfor triumfbuen ligger den ortodokse kirke Panagia Dexia.

Galerius Bue - et levn fra Romerriget

Galerius Bue - et levn fra Romerriget

Kystpromenaden med Det Hvide Tårn

Nede ved kysten følges havnepromenaden, der bliver livligt benyttet af spadserende, løbende og cyklende motionister. Med de mange fortovscaféer og restauranter er her en vidunderlig afslappet middelhavsstemning. Ved havnefronten ses et af Thessalonikis vartegn Det Hvide Tårn. Det næsten 34 meter høje tårn blev opført som et hjørnetårn i byens forsvarsanlæg i slutningen af 1400-årene og blev af tyrkerne brugt som fængsel og henrettelses sted, hvorfor det blev kaldt ”blodtårnet”. I 1890 blev en jødisk fange lovet frihed, hvis han kunne male tårnet hvidt - og det gjorde han. I dag er tårnet dog mere gråt en hvidt, men navnet hænger ved - og her findes et museum.

Kystpromenaden fuld af middelhavsstemning

Kystpromenaden fuld af middelhavsstemning

Alexander den Store og museumsområdet

Et stenkast fra Det Hvide Tårn ses en statue af Alexander den Store på sin elskede hest Bukephalos. Men i virkeligheden kom Alexander aldrig til Thessaloniki der blev grundlagt efter hans død. Et flot relief viser Alexanders sejr over Perserriget. I de nærliggende parkområder ligger Det Arkæologiske Museum omgivet af mange romerske gravsten og på den anden side af gaden ligger Det Byzantinske Museum.

Alexander den Store, som dog aldrig kom til Thessaloniki

Alexander den Store, som dog aldrig kom til Thessaloniki

Thessalonikis labyrintiske gader og markedet

Tilbage ad kystpromenaden og op i det historiske centrum finder vi flere udendørs markeder bl.a. Kapani Markedet, hvor man kan købe ”alting” og med mulighed for at smage og købe traditionelle græske produkter.

Huse langs kystpromenaden

Huse langs kystpromenaden

Militærparade

For grækerne er den 28. oktober en helligdag, hvor dagen fejres med en stor militærparade. Den 28. oktober 1940 ville den italienske diktator Mussolini tvinge Grækenland med i en alliance mod de allierede, men grækerne afslog og italienerne, der allerede havde besat Albanien, angreb derfor Grækenland. Men grækerne svarede igen med et modangreb og besatte store dele f Albanien. Folk strømmer til den store militærparade der passerer kystpromenaden med militære køretøjer, kampvogne og tanks m.v. I luftrummet over os ses grupper af helikoptere og jagere, hvoraf et par viser halsbrækkende manøvre ved at flyve i stor fart tæt på byen og udføre loops og vendinger ude over havet. Det er en oplevelse at tage med.

Militærparade

Militærparade

Det er det også, da vi besøger den gamle Makedonske hovedstad Pella og kongegravene i Vergina.

Fakta om Grækenland

Hovedstaden i Grækenland er Athen. 

Befolkningstal: Ca. 10,8 mio.

Areal: Ca. 131.940 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.140 km til Athen

Mest besøgte attraktion: Athen med bl.a. Akropolis, men også det græske ø-hav er velbesøgt

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Grækenland