Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
- Skal jeg lige gå en stuegang og se hvem der skal have en øjenåbner, måske en gammel jæger eller en blå cola? Så tager vi senere kaffe med musik, lyder det fra rejselederen, mens bussen er på vej gennem Tyskland - mod forårets blomsterpragt i Holland. Vi skal lige vænne os til det særlige "sprog", der benyttes her i den bekvemme bus, da vi ikke er så vant til at holde ferie på en busrejse. Men ordet "bekvemt" er slet ikke for meget at nævne, for alt er der sørget for. Selve bussen er tip-top moderne og vi mærker stort set ikke, at bussen bevæger sig. Godt affjedret. Og både chauffør og rejseleder er i fin form.
Turen går ned over Fugleflugtslinien, forbi Hamburg og alt glider godt, indtil bussen rammer en kø der strækker sig over ca. 75 km. ved Bremen. Stau! Nu er det, at jeg virkelig nyder ikke at være chauffør, der skal køre få meter for igen at holde stille. Lidt fremad og stop. Måske finde en alternativ rute? Nu er det jeg føler mig forkælet og kan læne mig tilbage i mit vipbare sæde, læse en god bog, gætte en kryds og tværs eller tage en "morfar" og bare slappe af. Der er andre som tager varer på mig. Jeg skal ikke bekymre mig om noget. Blot slappe af og nyde udsigten.
Før jeg ved af det, triller bussen fra motorvejen og ind i landstedet Alvesen vest for Bremen for frokost. Mætte - og allerede en smule forvente - kan jeg slumre ind i bussen, mens den fortsætter de sidste kilometre frem til kurhotellet Fontana Resort i byen Bad Nieuweschans ca. fem km. inde i Holland - rejsens første overnatningssted.
Kurhotellet Fontana Resort i Bad Nieuweschans i Holland
Kurhotel Fontana er et lækkert hotel med adgang (mod betaling) til en 30 grader opvarmet svømmepøl med vandmassage, som nogle naturligvis benytter sig af. Inden middagen når vi at spadsere en tur i den lille by og ser bl.a. en kirkelignende ejendom, som ikke er kirke men et tidligere vagthus. Her er andre fine huse med store vinduer og de fleste helt uden gardiner. For i Holland skjuler man intet for nogen!
Bag hotellet ligger kurparken med en tidligere vandboring, hvorfra man i 633 meters dybde hentede det varme og mineralrige kurvand. I dag har man andre boringer. Parken har en køn beliggende sø, hvori der er ænder og blishøns, som forsøger at undgå springvandets kaskader af vand. Små broer fører over søens forskellige afsnit og et sted i parken er en større statue af Lenin placeret. Det viser sig, at byen hovedsageligt er kommunistisk orienteret og derfor har anskaffet sig denne statue efter murens fald.
Vi nyder forårsvarmen på 20 grader og glæder os over, at vi på så få timer har flyttet os ca. 700 km. fra en temperatur på fem grader i Danmark.
Tidligere vagthus i Bad Nieuweschans
Dagens bustur går mod Groningen og sydover forbi Assen og Wolle, inden bussen drejer fra mod det, der med rette kaldes Hollands Venedig. For mellem mange af husene i byen Giethoorn ligger kanalerne. Selv om ca. 1 mio. turister besøger Giethoorn hvert år, er her ingen veje, ingen biler og til flere af ejendommene er eneste mulige trafikvej med båd på kanalerne. Her søger folk hen, hvis de ønsker absolut fred. Udover helårshuse - flere med stråtag - findes eksklusive fritidshuse samt en campingplads og en lejrskole lidt ude i en større sø. Fugle som ænder, svaner, gråspurve, bogfinker og solsorter er her over alt.
Efter en smagsprøve på genever - en enebærsnaps der faktisk var forgængeren for den engelske gin - sejler vi i en større turistbåd gennem kanalerne og under de mange broer, der forbinder de enkelte husafsnit med hinanden. Fra båden er der frit udsyn til de maleriske ejendomme og deres smukke blomsterprydede haver.
Udflugtsbåd på kanalerne i Giethoorn
Under eftermiddagens bustur fortælles der om de forskellige typer vindmøller vi passerer, hvoraf der fortsat eksisterer ca. 1.000 i Holland. Nogle er med galleri, dvs. at selve møllevingerne kan drejes op mod vinden fra toppen af møllen, mens de uden galleri skal drejes fra jorden. Turen går gennem flere små byer med "pusse-nusse-huse" og tilhørende haver - alt i fineste stand.
Bussen kører gennem byen Staphorst, hvor mennesker tilhørende den calvinistiske kirke lever som i 1800-tallet. De går i traditionelle mørke klædedragter og er imod brugen af tekniske hjælpemidler som f.eks. elektricitet (men har dog tv-paraboler!) og vil heller ikke lade sig vaccinere, hvilket for år tilbage medførte en polio-epidemi blandt beboerne med flere døde og andre alvorligt syge. Husene i landsbyen er kendetegnet ved grønne skodder og vindfang. Men folkene i de specielle klædedragter ser vi ingen af denne dag.
Turen fortsætter over det flade inddæmmede Flevoland gennemskåret af kanaler og videre ud på den ca. 30 km. lange dæmning Markerwaarddij, der deler søerne Markermeer mod syd og Ijsselmeer mod nord, og holder pause med kaffe og "musik" ved Zuderseemuseum. Fra dæmningen er der udsigt til byen Enkhuizen, hvor skibe kommer sejlende til.
Skibe set fra dæmningen Markerwaarddij
Sidst på eftermiddagen er vi fremme ved til Hotel Marijke i Bergen. Her skal vi bo de næste par dage og hotellet spreder sig på begge sider af gaden med reception, restaurant og bar på den ene og værelser på den anden side. Værelserne er beskedne og apteret i en "lidt støvet" mahognistil og mørkt farvet tapet.
Byen er ikke særlig interessant og består af nyere hollandske huse placeret tæt ved siden af hinanden med små haver, en række hoteller og mange restauranter, caféer og barer foruden de sædvanlige specialbutikker med turistdyre ting. En "turistby", der tager trykket fra byerne langs havet blot fem km. herfra.
Midt i byen findes dog en ruinkirke, som er ganske fotogen, ligesom her er et par museer, f.eks. et museum for de kunstinteresserede - Kranenburgh - samt et automobilmuseum - Auto-Union Museum - hvor der også er antikt legetøj til salg.
Hotel Marijke i den hollandske by Bergen
Hele dagen er afsat til Hollands hovedstad Amsterdam, der blot ligger ca. en times kørsel fra Bergen. Nogle tager med rejselederen på diamantsliberi og ser hvorledes disse ædle stene bliver til smykker. Andre stiller sig i køen ved museer som f.eks. Van Gogh Museum eller Rijksmuseum, mens enkelte tager på byvandring på egen hånd for at se nærmere på byens arkitektur langs kanalerne. Alle mødes igen om eftermiddagen for at sejle en tur på Amsterdams kanaler og nyde de smukke gavlhuse fra søsiden. (Se mere fra Amsterdam under rejseartiklen)
Besøg i Amsterdam
Vi har god tid - også i dag - og bussen transporterer os en køn omvej langs den inderste klitrække ved havet og ad små landeveje ud over det flade hollandske landskab. Himlen er skyfri, da vi når byen Alkmaar ca. ni km. fra Bergen, hvor vi overværer det traditionelle ostemarked. En tradition der går tilbage til 1365, hvor man bringer sine oste til byen og på auktion sælger dem videre til detailhandlerne.
Vejehuse i Alkmaar hvor ostemarkedet afholdes
I dag foregår ostemarkedet hver fredag fra 1. maj til 1. september og tiltrækker tusinder af turister, hvilket skaber liv og omsætning i byen. De ca. 30 kg. tunge oste læsses af i lange rækker foran byens tidligere vejehus med et aldeles smukt klokketårn, og på slaget kl. 10.00 starter "skuespillet". Hold med ostebårer i forskellige farver, gul, grøn, blå og rød stabler ostene på bårerne og løber hen til auktionarius, hvor prisen for ostene fastslås. Herefter bringer holdene i løb de solgte oste på bårerne hen til køberens kærre. Imens deler ostepiger smagsprøver ud og sælger poser med oste til publikum.
Opstilling af oste
Når der ikke er marked, kan man besøge byens ostemuseum. Efter "forestillingen" spadserer vi en tur rundt i byen langs kanalen, hvor et utal af salgsboder med souvenir, blomster og fødevarer er placeret, og hvor markedsorglet bruser. Vi ser smalle gyder og passerer det tidligere fiskemarked, hvor fiskerne via kanalerne kom ind til byen for at afsætte deres fangst. Byens gågade fører frem til Store St. Laurens Kirke, hvor byturen slutter.
Langs kanalen i Alkmaar
Dagen er langtfra slut, da vi er tilbage i Bergen. Vi har eftermiddagen fri til at gå på opdagelse på egen hånd. Nogle foretrækker at slappe af på Hotel Marijke, andre spadserer den korte tur til byens centrum og finde en restaurant. Enkelte spadserer de ca. fem km. til Bergen aan Zee - og tilbage igen. En dejlig tur for dem som har bentøjet i orden. Selv lejer vi et par cykler på hotellet og cykler ud til Pandekagehuset Duinvermaak, godt en km. fra centrum, hvor vi har fået anbefalet husets fyldte pandekager. På en solbeskinnet plet i læ af Pandekagehuset nyder vi disse megastore pandekager fyldt med skinke, champignon og ost, der skylles ned med et glas koldt fadøl.
Fyldte pandekager - en hollandsk specialitet
Vi hopper på jernhestene og cykler ad den snorlige allé ud til Bergen aan Zee, hvor vi spadserer en tur langs stranden. Folk ligger allerede og nyder strandlivet bag små skærme i læ for vinden og enkelte børn vover sig ud til en dukkert i det kolde vand. Vi er i april!
Cykelturen fortsætter langs strandpromenaden og ind i naturreservatet nord for byen. Ruten, der er asfalteret det meste af vejen, snor sig gennem skov og åbne klitområder med lyng i et smukt kuperet terræn. Her vil være ubeskriveligt smukt, når lyngen blomstrer senere på året. Vi har intet cykelkort med, men kan alligevel sagtens finde rundt. Ruten har intet nummer, men hvert krydspunkt har et nummer, hvor pile viser retningen til næste krydspunkts nummer. Naturligvis er her opsat oversigtsskilte med såvel krydspunkternes numre, ligesom der er anført strækningens km-længde, så man kan orientere sig.
Kysten ved Bergen aan Zee
I udkanten af Bergen - ikke langt fra Pandekagehuset - gør vi store øjne, da vi ser et stort hvidt område, hvor der stås på ski! Det er den lokale skiklub Il Primo, der har et 3.000 m2 stort område på en skråning dækket med plastikdupper, der gør det muligt at stå på ski her hele året. Jeg skal naturligvis forhøre mig og jo, turister er også velkomne. Så er man til ski på denne fridag, er muligheden til stede i Bergen.
Inde i byen cykler vi forbi en mindre dyrepark, dvs. en indhegning hvori der går dådyr og geder, ligesom her findes flere fuglearter som f.eks. ænder, gæs samt et par sorte svaner.
Alt i alt en pragtfuld tur på ca. 15 km. der kan anbefales og gennemføres af enhver, som er vant til at cykle.
Hollandsk skibakke med kunstunderlag
- Iiih, Neeeej, Aah, lyder det fra de medrejsende, da vi denne morgen passerer de blomstrende og meget farvestrålende tulipanmarker, hyacintmarker og påskeliljemarker som ses ude i landskabet, mens vi kører mod næste eventyr.
Vi skal besøge en køkkenhave - en keukenhof! Men det er ikke en hvilken som helst køkkenhave. Det var den måske en gang i 1500-tallet, men interessen for eksotiske planter - specielt tulipanen - gjorde, at denne køkkenhave efterhånden ændrede udseende til den nuværende 32 ha. store blomsterpark - en af Hollands allerflotteste. Allerede ved indgangen modtages vi af et højtspillende markedsorgel, der overdøver springvandets rislende lyd.
Vi "slippes fri" og kan på egen hånd bevæge os rundt i blomsteridyllen et par timer. Her er mere end 2.700 træer, blomstrende buske og et utal af blomsterbede med millioner af sirligt satte løgblomster - krokus, påskeliljer, tazetter, tulipaner etc. Alle i et utal af grupperinger, mønstre, farver og blandinger. Specielt tulipanerne findes i mange forskellige varianter - høje, lave, enkelte, dobbelte etc.
Indgang til blomsterparken Keukenhof i Lisse
I blomsterparken findes naturligvis også en mølle, som vi kan bestige og få udsigten lidt fra oven - bl.a. ud over blomstrende tulipanmarker.
Blomsterbedene er anlagt omkring forskellige fontæner, billedskønne søer og japanske haver, ligesom her findes forskellige væksthuse - alle opkaldt efter den meget populære kongelige familie Wilhmelmina, Juliana, Beatrix samt William-Alexander - og med en uforglemmelig blomsterpragt. Væksthusene er temaopdelte og indeholder f.eks. epifytter og orkidéer, et andet med tulipaner i alle afskygninger samt et med blomsterdekorationer etc. Parken har åbent fra midten af marts til midt i maj.
Forårsblomstrende træ
Han er uimodståelig sjov, ejeren af træskofabrikken og osteriet Clara Maria i Amstelveen, mens han på en blanding af hollandsk, tysk, engelsk og dansk forklarer hvorledes en hollandsk maskinfremstillet træsko bliver til. Og det sjove er jo, at hollandsk i virkeligheden har mange ord som minder om det danske. Og det spiller han elegant på. Så mens spåner fløjter om ørerne på os - iført sikkerhedsbriller - fremstilles en træsko i vådt træ - ellers ville den jo flække. Det burde vi da nok forstå!
Vi er kommet til en gård, hvor grundlaget for osteproduktionen - tremmekøerne - er opstaldet i bygningen ved siden af hovedhuset. I et lokale i hovedhuset er osteproduktionen i fuld gang.
Her fremstilles oste med forskellige krydderier og ostene tilbydes - uanset alder - med rabat for tre! Jo, ældre osten er, des tørre og stærkere samt mindre, bliver den, efterhånden som vandet fordamper. En ung ost er blød at trykke på, mens en ældre er så hård, at den ikke giver sig, når den trykkes.
Frokosten på stedet er naturligvis koncentreret omkring ostene, hvoraf vi smager fire forskellige. Så kan man ikke lide ost, er man gået forkert i byen! Her er dog også dejligt brød og kage, kaffe og vin ad libitum! Efter disse herligheder besøger vi den omfattende souvenirbutik.
Produktion af hollandske træsko hos træskofabrikken og osteriet Clara Maria i Amstelveen
Vi er påbegyndt hjemrejsen og denne busrejse er ved at rende ud. Bussen kører ind i Tyskland og det opdager kun den årvågne, fordi der står et lille skilt i vejsiden, som oplyser om, at vi nu er her! Lidt nord for Osnarbrüke drejer bussen fra motorvejen, og uden for landsbyen Bramsche ligger turens sidste hotel - Hotel Idingshof. Et dejligt hotel, der oprindeligt var en landejendom fra 1449, men som siden 1880 har været hotel. Inden aftensmaden kan vi lige nå et smut - regn med 20 min. hver vej - ad en markvej flankeret af store træer ind til centrum af Bramsche, hvor der på byens torv findes et gästhaus, en gammel brønd samt en kirke. Her er naturligvis gågade og flere restauranter i sidegaderne.
Næste dag rammer vi Danmark.
Spadseretur i landlige omgivelser omkring Bramsche
Hovedstaden i Holland er Amsterdam.
Befolkningstal: Ca. 17 mio.
Areal: Ca. 41.543 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 622 km til Amsterdam
Mest besøgte attraktion: Amsterdam med smukke klassiske bygninger langs kanalerne samt fine museer.
Mere information: