Thomas Sørensen
Rejseskribent
Bussen kører denne milde forårsdag ned i parkeringsanlægget tæt ved to af de centrale museer - Van Gogh Museum og Rijksmuseum - og mens nogle går med rejselederen for at se på diamantsliberi, går andre på egen hånd rundt i byen - dels for at besøge disse berømte museer, dels for at nyde den helt enestående arkitektur langs kanalerne. Vi har tidligere besøgt Van Gogh Museet og det kan bestemt anbefales. At se billeder af denne - en af malerkunstens genier - har gjort et uudsletteligt indtryk. Selv om det er år siden, står f.eks. Van Goghs billede af de blomstrende mandeltræer helt klart i erindringen- Lyset springer ud af malerierne.
Også Rijksmuseum er tidligere besøgt, men dette er noget helt andet. Mere dystert, men også fint og sart. Datidens fotografier! Her er det naturligvis Rembrandts maleri "Nattevagten", der har gjort varigt indtryk. Ikke et lille A3-maleri, men et flere meter stort maleri med figurerne i fuld legemes størrelse. Her er også billeder af mange andre kunstnere fra det 15., 16., og 17. århundrede som f.eks. Vermeer, Jan Steen og Frans Hals, så her er nok at tage fat på.
Van Gogh Museum i Amsterdam
Vi spadserer over den ydre kanal - kanalerne ligger som ringe omkring centrum - og går ind mod byens kerne ad Leidesestraat. Vi følger kanalen Keizersgracht ind i området med De 9 Gader - et kvarter kendt for mange specialbutikker lige fra antik til design, caféer og skønhedssaloner. At Amsterdam er en cykelby får vi bekræftet, da vi spadserer over forbi Westerkerk. Her er cykler overalt og Hollænderne elsker at cykle - af lyst og måske også af nød. For i Amsterdam kan det være et problem at få en bil parkeret. Har du gode ben kan det anbefales at spadsere rundt i byen - større er den centrale del ikke. Ellers kan cykler lejes.
Vi kommer hen til Anna Franks Hus. Huset er en nybygning og ikke det originale hus, men indeholder et museum, der fortæller historien om den jødiske pige, som skjulte sig i to år for nazisterne under 2. Verdenskrig. Hun skrev den bevægende og verdensberømte "Anna Franks Dagbog".
Spadseretur langs Amsterdams kanaler
Næste stop er Nieuwe Kerk på rådhuspladsen Dam, hvor også kongepaladset - Het Koninklijk Paleis - ligger. Paladset er byens rådhus. Den Nye Kirke fra 1408 er Hollands kroningskirke, hvor landets seneste dronninger Wilhelmina, Juliana og Beatrix er kronet. På selve rådhuspladsen sker der altid noget. Har du tid, så sæt dig, nyd de omkringliggende bygninger og betragt menneskemylderet og de gøglere, som altid findes her.
Nieuwe Kerk
Vi fortsætter langs kanalen Amstel, hvor træerne står i forårsknop parate til at springe ud, og kommer til det nye Musikteater ved Waterlooplein. Her - lige omkring hjørnet - ligger kunstmaleren Rembrandts (1606-1669) hus, hvor han boede og arbejdede i en årrække. Nu er her indrettet museum, hvor vi ser flere af hans arbejder - malerier og raderinger.
Rembrandts Hus
Ved den nærliggende kanal ses det gamle pumpehus og vi går derefter ad Antoniesbreestraat til vi når pladsen Nieuwmarkt. Her ligger middelalderborgen Vejerboden - en massiv bygning fra 1488 - der tidligere var en af Amsterdams byporte. I dag er her café og restaurant m.v. Vi følger kanalen frem til St. Nicolaskerk og derfra zig-zagger vi langs de to centrale kanaler med de allersmukkeste gavlhuse til vi kommer til et nok så besøgt område i byen!
Nieuwmarkt med Vejerboden
Her er flere tændte lyserøde lamper, da vi spadserer langs de smukke kanaler og går ind i glædespigernes område. Her er (naturligvis) mange mennesker - både kvinder og mænd - og foran os går tre store drenge, der et sted stopper op og med tydelige fagter viser, hvilken ydelse de ønsker sig af en meget letpåklædt kvinde kun iført tangstrusser, der sidder bag et stort glasvindue. Men de går videre - måske var hun for dyr - måske var de for generte?
Her er mange flotte piger - ingen tvivl om det - og jeg smiler da også venligt til dem, da jeg går forbi. De passer jo blot deres arbejde! Et sted åbner en barmfager, sort dejlighed sin dør til sit bordel for mig og vil byde mig indenfor, men døren bliver lige så rask smækket i, da hun ser, min hustru komme gående et par meter efter mig!
Red Light District med glædespiger i hver sin lille "butik"
En af de bedste måder at opleve Amsterdams allersmukkeste bygninger langs kanalerne er på en kanalrundfart, så ud på eftermiddagen mødes hele rejsegruppen ved Damrak for at stige ombord på en af de mange lange turbåde og nyde de smukke gavlhuse fra søsiden. Først ud i den altid travle havn, forbi Søfartsmuseet med de 1.000 vinduer og ind i de smalle kanaler - under trævippebroer og massive stenbroer, hvor vi bestemt ikke skal stå op, når båden passerer. I kanalerne har bådejere travlt med forårsrengøringen med skurebørste og malerpensel. Her er altid liv og en særlig pittoresk stemning ved kanalerne med deres mange husbåde, sejlskibe, fiskerbåde og pramme. Lidt af hvert.
Kanalrundfart i Amsterdam er en god måde at se byen på
Båden sejler forbi mange smukke renæssancebygninger bl.a. det fine Italienske Hus. Over alt ses de smalle huse med takkede gavle med de høje vinduer, der kan give lys langt ind i boligen. Mange af de ældre huse har tillige en kran øverst oppe. I gamle dage betalte man skat efter, hvor bred facaden var - derfor er langt de fleste huse ret så smalle - og nok så charmerende.
Det Italienske Hus
Hovedstaden i Holland er Amsterdam.
Befolkningstal: Ca. 17 mio.
Areal: Ca. 41.543 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 622 km til Amsterdam
Mest besøgte attraktion: Amsterdam med smukke klassiske bygninger langs kanalerne samt fine museer.
Mere information: