Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Midt på eftermiddagen ankommer bussen til Belfast, der er hovedstaden i Nordirland og kører straks ud til havneområdet øst for centrum, der kaldes Titanic Quarter. Her mellem høje kraner ligger skibsværftet Harland & Wolff - et skibsværft, der engang var verdens største med mere end 10.000 ansatte. Det var her man i 1911 søsatte krydstogtskibet RMS Titanic, der på sin jomfrurejse mod New York ramte et isbjerg og sank den 15. april 1912 - og 1522 mennesker mistede livet. Du ser den mægtige Thompsson tørdok, som er mere end 100 meter dyb og hvorfra verdens berømteste skib Titanic blev søsat. Du ser også det velbevarede pumpehuse ved tørdokken. I havnebassinet lige ved siden af ligger det tidligere krigsskib HMS Caroline, der deltog i slaget om Jylland under 1. verdenskrig. Det er en af Belfasts andre store turistattraktioner, men det er en anden historie.
I den store ikoniske, isbjerglignende museumsbygning Titanic Belfast, som blev åbnet i 2012 på hundredårsdagen for Titanic's forlis, får du - sammen med en masse andre turister - hele skibets dramatiske historie fortalt gennem museets ni interaktive og forklarende gallerier. Fordelt på fire etager ser og hører du alt fra bygning af skibet, indretningen, ulykken og fundet af skibsvraget i 1985 og hvorledes det er lykkedes at bjærge enkelte genstande. I en dok over for museet ligger SS Normadic, der er det sidste eksisterende fartøj fra White Star Line og som bl.a. blev benyttet til at fragte passagerer ud til Titanic før den fatale jomfrurejse.
Museet Titanic Belfast er kåret som værende blandt verdens bedste turistattraktioner - og er et absolut “must see”, når du besøger Belfast.
Titanic før sin skæbnesvangre jomfrurejse
Efter en rolig nat på hotel Ramada Encore, der ligger centralt i området Chatedral Quarter, kører bussen denne formiddag ud til Nordirlands pompøse parlamentsbygning fra 1932, der ligger nogle kilometer øst for centrum på et grønt højdedrag - Stormont Estate. På en guidet rundvisning, præsenteres du for den store hall beklædt med marmor. Her ses et skønt loft med de originale farver og guldmønstre fra åbningen, og flere guldbelagte loftslamper der vejer op mod 300 kg. stykket. Senatet besøges og du hører om lovgivningen og foreningen mellem de forskellige politiske fløje, mens folk fra hhv. Sinn Fain og Democratic Unionist Party ser på dig fra et stort vægmaleri med flere af de kendte politikere.
Nordirlands parlament
På busturen videre rundt i Belfast stopper den et par mennesketomme steder ved den såkaldte “Fredslinie” - en mur hvorpå der er malet en række politiske budskaber. Muren adskiller de katolske og protestantiske områder med høje hegn og med pigtråd på toppen - alt for at beskytte borgerne mod hinanden! At det fortsat ulmer i Belfast, ser vi, da vi kommer forbi indhegnede områder. Bag høje hegn bor protestanter i katolske områder og tilsvarende må katolikker bo bag indhegninger i de protestantiske dele af byen, så der ikke kan kastes sten og flasker ind på beboerne. Det oplyses, at selv børnehaver må beskyttes, så voksne mennesker med et andet tilhørsforhold ikke kan kaste sten efter børnene! Hadet mellem befolkningsgrupperne ulmer fortsat, men heldigvis har Belfast meget andet at byde på.
Politiske budskaber på Fredslinien
Resten af dagen benyttes til at se andre dele af denne spændende by, der har så mange kontraster. Belfasts katedral - der også hedder St. Anne's Cathedral - ligger lige om hjørnet ved hotellet. Katedralen blev indviet i 1904 og fik i 2006 tilføjet et sylespids spir. Det er dog det enorme højkors, som er bygget på en af katedralens fløje, der gør mest indtryk, når man ser kirken udvendigt. Der holdes messe fire gange om dagen, ligesom her jævnligt opføres koncerter.
St. Anne's Cathedral
Du kommer sikkert forbi det 43 meter høje, ikoniske Clock Tower, hvis rette navn er Albert Memorial Clock. Det blev opført mellem 1865-1870 til minde om Dronning Victorias mand Prins Albert som døde i 1862. Klokketårnet er bygget på en opfyldt grund på et tidligere flodleje, hvorfor tårnet i dag hælder 1,25 meter til den ene side. Tårnet er nu stabiliseret, så det ikke rokker sig yderligere, men her kan man godt tale om ”det skælve tårn i Belfast”!
Albert Memorial Clock
En af de smukkeste bygninger ses i en sidegade - Mercant Hotel - et af Belfasts eksklusive hoteller opført i gyldne sandsten med fin ornamentering, slanke søjler og statuer af romerske guder og krukker på taget over facaden. En arkitektonisk perle som blev bygget af Ulster Bank i 1860'erne.
Mercant Hotel i Belfast
Det myldrer med folk i indkøbscentret Victoria Square, der har omkring 100 forskellige forretninger og flere biografer. Midt under den store glaskuppel som udgør taget, kan du tage elevatoren op og få et prægtigt syn ud over Belfast. Da centret åbnede i 2008 blev antallet af butikker i centrum øget med en tredjedel!
Indkøbscentret Victoria Square
Ad en anden befærdet gade kommer du til byens rådhus - Belfast City Hall - der stod færdigt i 1906 i nyklassisk stil med søjler, buede vinduer og tårne båret af søjler og ikke mindst en mægtig kobbergrøn kuppel på toppen af det hele. Her er tydelige lighedspunkter med St. Pauls Cathedral i London, og rådhuset blev et symbol på byens status som hovedstad. På det grønne anlæg foran bygningen står en statue af Dronning Victoria sammen med flere andre, mindre statuer. Stik hovedet indenfor og kom ind på det ternede marmorgulv under den imponerende kuppel. Herfra fører en flot trappe op til andre etager. I stueetagen er flotte blyindfattede og bemalede glasvinduer, og i en af gangene ses en mindre udstilling om Titanic. Lige ved siden af rådhuset ligger endnu en flot bygning den tidligere Presbyterian Church med et luftigt tårn. Bygningen indeholder i dag Spires Shopping Mall.
Rådhuset - Belfast City Hall
På vejen mod Queens Quarter i den sydlige del af Belfast centrum, passerer du flere teatre og den autentiske The Crown Bar - en original bar i victoriansk still fra 1849 med efterfølgende nænsomme renoveringer. Du når frem til den botanisk have, som du går gennem for at komme til Queens University. Dette gotiske mesterværk blev indviet i 1849 og anses for at være blandt de bedste universiteter i De Britiske Øer. Flere prominente personligheder har studeret på universitetet - her i blandt præsidenter, nobelprismodtagere og videnskabsmænd. Drej mod øst for at komme ned til floden Lagan og du passerer gader med triste og endeløse rækkehuse, der alle har en lille have, hvoraf flere ser noget misligholdte ud. Men sådan bor mange her i Belfast (og andre steder i det britiske samfund). Langs Lagan-floden går der en fredfyldt og pittoresk spadsere- og cykelsti, som du kan følge tilbage mod hotellet.
Queens University
Du kommer til den næsten 20 meter høje skulptur Harmony of Belfast udført i rustfrit stål, som viser en kvinde der står på en globus med en løftet ”ring for taksigelse”. Skulpturen, der stod færdig i 2007, har flere populære navne som f.eks. Beacan of Hope - Lula med Hula, og er et symbol på fred og sameksistens i verden. Slut din byvandring ved The Big Fish - en skulptur dækket med keramiske fliser som fortæller historien om Belfast.
Harmony of Belfast
I morgen forlades Nordirland for at tage tilbage til republikken Irland og hovedstaden Dublin - med en vandretur langs River Liffey.
Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast.
Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.
Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin
Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.
Mere information: