Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tourism Ireland
Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Kort fortalt er The Wild Atlantic Way en 2500 km kystrute for turister, der gerne vil rejse i den vestlige del af Irland. The Wild Atlantic Way går gennem ni amter og tre provinser, der strækker sig fra County Donegals Inishowen i nord til Kinsale, County Cork i syd. Du kan uden problemer rejse hele ruten eller dele af den og du kan både vandre, cykle, ride på hest eller køre bil / autocamper og så vælge de dele af ruten, som du er mest interesseret i. Der venter storsåede naturoplevelser, kultur og skønne byer med pubs og musik.
Skiltet her ses på hele The Wild Atlantic Way - 2.500 km fra nord til syd.
Galway på Irlands vestkyst er en fantastisk by med hav og natur, Michelin restaurant, pubs, riverdance og spændende kultur. Byen er også et godt udgangspunkt for The Wild Atlantic Way mod nord og syd.
Læs også Anne-Vibeke Rejsers artikel med rejsetips til Galway i Irland
Galway er fyldt med farvestrålende pubs og de er lige så stor en oplevelse, som de ser ud.
Galway Food Tour er en hel særlig måde at opleve byen på og ud over, at du smager fantastisk velsmagende lokale specialiteter, så kommer du også til at se byens seværdigheder -bare på en anderledes måde.
Du får en underholdende og dybt inspirerende tur gennem farvestrålende Galway på Galway Food Tour.
Bare 80 km (ca. 1½ time i bil) kommer du til kystbyen Clifden, der er yderst charmerede med en lille gemt naturhavn og farvestrålende huse. Byen blev grundlagt i 1812, men er mest kendt for det sted, hvor de to piloter Arthur Whitten Brown og Sir John William Alcock som de første nogensinde fløj uden stop over Atlanten fra New Foundland til Clifden i 1919 . En flyvetur på godt 16 timer. De to vovehalse troner fint på torvet midt i byen. På en vandretur på små 10 km. kan du besøge det sted, hvor de landede uden for byen.
Kystbyen Clifden - i baggrunden ses bjergene i Connamara Nationalpark.
Når du besøger Clifden, så er det også oplagt at tage en tur ud på SkyRoad, der er en 16 km lang kystruten i den smukkeste natur, der varierer mellem en dramatisk kyststrækning, langstrakte og kridhvide sandstrande, bløde bakker med græssende Connamara ponyer og en himmel, der er så høj, som vi kun kender det fra vores egen vestkyst i Danmark. Her kan du vandre, cykle eller tage på biltur, men du kan også tage på ridetur med The Connemara Pony National Stud, der arrangerer rideture for alle. Du behøver ikke have erfaring, men du skal naturligvis ikke være bange for heste.
En anderledes oplevelse på The Wild Atlantic Road.
Clifden er et perfekt og i øvrigt yderst hyggeligt udgangspunkt for nationalparken Connamara. Skal du optimere på tiden, kan nationalparken også besøges fra Galway. Connemara National Park dækker 2.000 hektar med imponerende bjerge, store sletter med moser og skove. Nogle af nationalparkens bjerge, nemlig Benbaun, Bencullagh, Benbrack og Muckanaght, er en del af den berømte Twelve Bens. Nationalparken åbnede for alle og er i dag fyldt med vandrestier, velbevarede levesteder fra en svunden tid. Hvis du ikke har så meget tid, så gå en tur ved Connemara National Park Information Centre i Letterfrack 15 km nord for Clifden. Her finder du både parkering, cafe, gode stier og masser af Connamara ponyer, som området er så kendt for.
Naturoplevelserne er store i Connamara Nationalpark.
Kylemore Abbey ligger i hjertet af Connemara Nationalpark og på Wild Atlantic Way og klosteret har været hjemsted for en benediktinerorden af nonner i de sidste 100 år. Du kan kun besøge stedet på guidede ture, så book evt. besøget online, så du er sikker på plads.
Kylemore Abbey ligger i hjertet af Connemara Nationalpark.
Fra Clifden er der kun 65 km (godt en time i bil) til kystbyen Westport, der består af to bydele. En farvestrålende og yderst hyggelig bymidte med charmerende pubs, cafeer og små butikker. Facaderne er fyldt med farver og alle steder er der pyntet op med store blomsterkummer. Det er en sand fryd for øjet. Den anden bydel ligger tættere på vandet og her du finder Westport House, der er et besøg værd. Du kan leje cykel flere steder i byen og det kan anbefales, så du ikke skal bruge bilen, mens du er her.
Westport House ligger lidt uden for byen i en stor park og kan besøges på en guidet tur, hvor du bl.a. kommer du gennem de smukke stuer. Der er også en park, hvor du kan klatre i trætoppe, campingplads med glamping og plads til autocampere, campingvogne og telte. Der er et helt område med food trucks, så alt i alt et sted, hvor du sagtens kan bruge en hel dag. Westport House er i øvrigt under kraftig udvikling, så det bliver spændende at følge stedet i fremtiden.
Hop på cyklen i Westport, så kan hurtigt komme omkring. Seværdighederne ligger lidt spredt.
En noget anderledes oplevelse i denne del af Irland, er en gåtur med de såkaldte ulvehunde, der er verdens største hund. Denne unikke oplevelse kan du få ca. 10 km fra Westport ved Bertra Beach, hvor ejeren af de store hunde møder dig til en gåtur på stranden. Aidan er ejer og guide på den noget anderledes gåtur på stranden. Han viser, hvordan han arbejder med hundene og hvad de reagerer på. Det er meget imponerende.
Instinktivt er irske ulvehunde jægere. De blev avlet til at jage og dræbe ulve, som engang strejfede i Irlands skove. Den sidste ulv blev dræbt i County Carlow i 1786, hvorefter den irske ulvehunderace gik i tilbagegang. Selvom den er en naturlig jæger, er den irske ulvehund en blid og loyal hund.
Denne oplevelse er ganske uforglemmelig og en naturoplevelse af de helt store sammen med menneskets bedste ven.
Spéir and Máirtín er irske ulvehunde, som er den største hunderace i verden.
Godt 10 km nord for Westport ligger Newport, der er en mindre by, der først og fremmest er kendt for hele områdets kendte piratdronningen Grace O’Malley, der fra 1530 til 1603 drev pirateri i Det Irske Hav.
Newport er også et godt udgangspunkt for oplevelser langs den storslåede kyststrækning mellem Newport og Mallaranny. Her finder du hedenske kors og ruiner fra en svunden tid præger landskaberne som f.eks. ved Burrishoole Abbey, der er en klosterruin fra 1470. Kyststrækningen varierer fra grønne bløde bakker til store åbne vider, hvor især de langstrakte sandstrande overrasker.
Hele områdets kendte piratdronning Grace O’Malley i Newport.
Alt i byen Sligo er koncentreret omkring Sligo floden, de mange små hyggelige cafeer på begge sider af flodbredden og det ikoniske Glasshouse Hotel, hvor alle værelser har udsigt til vandet. Lige nord for Sligo ligger Drumcliff kirken, hvor Irlands nobelpristager i litteratur William Butler Yeats ligger begravet. Han anses for at være en af de mest betydningsfulde engelsksprogede forfattere i det 20 århundrede.
Hyggelige Sligo - især langs floden.
Også på disse kanter må man bare sige, at det er naturen, der overskygger alt og det er uanset og du rejser langs kysten eller ind i landet. Ved Sligo rejser det bakkede landskab sig – ideel til vandretur f.eks. ind til det 15 meter høje Glencar vandfald, som ligger ca. en km fra parkeringspladsen ved Glencar Lough (søen).
Og kun 10 km vest for Sligo ligger kystbyen Strandhill med spa, surfermiljø og gode spisesteder.
Så alt i alt er hele området omkring Sligo yderst oplagt til et par dages ferie.
Vidunderlige Strandhill 10 km vest for Sligo.
Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast.
Befolkningstal: 5 mio.
Areal: 70.273 km².
Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Vestkysten med The Wild Atlantic Way og Ring of Kerry. Irland er også fyldt med gamle middelalderslotte og en imponerende nationalparker.
Mere information:
Turistinformation: Irland
Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.