Kilkenny og Killarney - to irske perler
Log ind Log ind
Kilkenny og Killarney - to irske perler

Kilkenny og Killarney - to irske perler

Denne rundrejse i Irland går bl.a. til de to byer Kilkenny og Killarney, der på hver deres måde, har noget typisk irsk over sig.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Middelalderbyen Kilkenny

Efter et par timers kørsel hen over den grønne ø, som ikke bare er grøn, men grøn i mange nuancer, er vi fremme i en af Irlands smukkeste byer - Kilkenny - der har alt, hvad en irsk by kan tilbyde. Omgivet af grønne bakker med mosbegroede sten, en flod - River Nore - der stille løber gennem middelalderbyen, en borg med både have og park, smalle blomsterprydede stræder med shoppingsmuligheder med alt fra kunsthåndværk til antikviteter, livlige pubs og gode restauranter samt Irlands næststørste katedral.

Kilkenny en typisk irsk landsby

Kilkenny en typisk irsk landsby

Kilkenny Castle ligger centralt

Når du er centralt i byen, er der ikke langt til byens borg - eller rettere slot - der blev bygget af normannerne tilbage i 1100-tallet ved Nore-floden. Oprindeligt havde slottet fire mure, men den ene er fjernet og slottet genopbygget og renoveret, så det i dag fremstår meget smukt og kan besøges. Ind mod byen har slottet en blomsterprydet have med springvand og i modsatte side, hvor den fjerde mur mangler, åbner slottet sig mod en større slotspark. Over for indgangen til slottet ligger de gamle hestestalde, som i dag er indrettet til håndværkere og designere, og her findes National Craft Gallery med udstilling af forskelligt kunsthåndværk. Går du videre gennem portene kommer du ind i familien Butlers have og klassiske hus. Kilkenny Castle tilhørte i flere generationer den rige Butler-familie.

Kilkenny Castle

Kilkenny Castle

Saint Canice’s Cathedral

Byen ses bedst til fods og på en gåtur op gennem hovedgaden High Street, kommer du forbi det gamle rådhus og den smukke købmandsgård Rothe House. Over alt er der pastelfarvede bygninger med fantasifulde forretningsskilte og fortællende facader. For enden af gaden ligger St. Canice’s katedral oppe på en lille bakke. Stedet har været helligt siden det 6. århundrede, hvor der på stedet lå et kloster. Katedralen er Irlands næststørste og er bygget mellem 1202-1285. Katedralens tårn faldt sammen allerede i begyndelsen af 1300-tallet og er ikke opbygget igen. Da Cromwell i midten af 1600-tallet var på sin straffeekspedition, hånede han irerne ved at benytte katedralen som hestestald. Uden for katedralen står et skorstenslignende rundt tårn fra 849. Fra toppen er der fin udsigt ud over Kilkenny. Husk også at besøge den gamle bymur samt andre kirker og middelalderbygninger i byen.

Saint Canice’s katedral i Kilkenny

Saint Canice’s katedral i Kilkenny

Irish Whiskey Heritage Centre i Midleton

Ingen tur til Irland uden wiskey så rundrejsen stopper ved Midleton, hvor der er omvisning på Jameson Irish Whiskey Heritage Centre. De gamle bygninger dufter fortsat af bygmalten, som benyttedes til produktionen. Her ser du tørreanlægget og hører om forskellen på skotsk whisky og irsk whiskey (bemærk stavemåden for irsk whiskey), hvor man i Skotland tørrer byggen med røg, som giver den karakteristiske røgede smag, mens man her ikke tilsætter røg under tørringen. Centret har Irlands største vandmøllehjul og en gammel dampmaskine, som skaffede energi til produktionsapparatet. Du ser destilleriet med verdens største destillationskar, der kunne rumme 144.000 liter malt, og hører, at irsk whiskey destilleres tre gange og derved bliver mere ren og blød i smagen. Rundvisningen afsluttes med en smagsprøve på tre forskellige whiskytyper - den amerikanske bourbon, den skotske destilleret to gange og den irske Jameson.
Det er naturligvis muligt at købe både 12 års og 20 års whiskey med hjem, og er du entusiast, kan du såmænd købe en whiskey til 5.000 Euro - men så følger der også to krystalglas med!
Efter besøget køres der mod nordvest på til byen Killarney.

Jameson Irish Whiskey Heritage Centre i Midleton

Jameson Irish Whiskey Heritage Centre i Midleton

By- og naturvandring ved Killarney

Nordvest for Kilkenny ligger den knapt så middelalderlig by Killarney, der måske er endnu smukkere beliggende, fordi den er omgivet af grønne skovklædte bjerge. sBorgruinen Ross Castle ligger ved søen Lough Leane og er et fint udflugtsmål for gående, cyklende og de mange som tager en hestevogn herud. Du kan gå en fin tur på stien langs søens østlige bred, hvor der i vådområderne mellem skovens træer vokser både gule iris og et utal af orkidéer. I det smukke aftenvejr er naturen med de omkringliggende bjerge yderst betagende. 

Hovedgade i Killarney

Hovedgade i Killarney

Du kan følge floden Deenagh River tilbage mod Killarney, hvor du kan besøge den store St. Mary's Cathedral og Bispehuset, som ligger lige ved siden af. 
Spadsereturen er i alt på ca. 10 km. og kan gøres på et par timer.

Langs floden Deenagh River tilbage mod Killarney

Langs floden Deenagh River tilbage mod Killarney

Killarney er et godt udgangspunkt for en af Irlands allersmukkeste turistruter Ring of Kerry rundt om halvøen Iveragh.

Fakta om Irland

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Irland

Turistinformation: Nordirland