Whisky er ikke bare whisky - oplev det i Irland
Log ind Log ind
Whisky er ikke bare whisky - oplev det i Irland

Whisky er ikke bare whisky - oplev det i Irland

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Whiskey, whisky, uisce beathe eller livets vand. Kært barn har mange navne og det gælder ikke mindst Irlands kendte nationaldrik, nemlig whiskyen – som på irsk staves Whiskey. I denne artikel besøger vi Irlands største producent af whiskey, nemlig destilleriet Jameson.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Tilføj favorit

Irlands nationaldrik whiskey

Whiskey har stor betydning for Irlands kultur, og irsk whiskey var i slutningen af 1800 tallet en af de mest populære alkoholiske drikke i verden, men en kraftig nedgang i efterspørgslen i løbet af 1900 tallet betød også en væsentlig nedskæring af produktionen. Irland gik fra at have mere end 30 store destillerier til kun at have tre, men ny interesse i de dyrebare dråber har betydet, at produktionen siden 1990'erne er steget med 15 % pr år, og i dag er Irland oppe på at have 16 aktive destillerier og flere under opførelse. Den største producent af irsk whiskey er Jameson Irish Whiskey, der blev grundlagt i 1780 af James Jameson. I byen Midleton uden for Cork ligger et stort besøgscenter i det gamle destilleri.
Jameson Destillery Midleton

Det hele begyndte i Dublin

Jameson begyndte produktionen af de kendte dråber på Jameson destilleriet på Bow Street i Dublin, men i 1975 flyttede produktionen af Jameson Whiskey, sammen med Powers og Paddy Whiskey til Midleton uden for Cork. Her byggede man et nyt destilleri ved siden af det gamle Middleton Destilleri, der i dag er indrettet som Jamesons besøgscenter. På besøgscentret kan du komme på en guidet rundvisning og få indblik i hvordan hele produktionen foregår, lige fra kornet kommer ind af døren, til de dyrebare dråber bliver tappet på flasker – og selvfølgelig også komme til at smage på varerne.Jameson Destillery

Verdens største destillationskobberkedel

Hos Jameson bruger man fem forskellige ingredienser til produktionen af whiskey: byg, maltbyg, majs, gær og vand. Byg og maltbyg bliver først lavet til mel, der så gæres til en øl, som så til sidst destilleres i de store kobberkedler på destilleriet. På Old Midleton Distillery findes oven i købet verdens største destillationskobberkedel, der kan indeholde hele 144.000 liter. Kedlen er så stor at den først blev samlet på stedet, og så blev resten af destilleriet bygget rundt om kedlen. Efter whiskeyen er destilleret, bliver den lagret på store træfade, indtil den pågældende produktion har opnået den rette smag og alkohol procent, som på fadet gerne ligger omkring de 50-60% (cask strength). Inden whiskyen tappes på flasker fortyndes den dog oftest til en alkohol procent på omkring 40.
Jameson Destillery

Mange forskellige varianter af whisky

Der findes mange forskellige varianter af whisky i verden, og overordnet tænker man specielt på de tre typer: irsk whiskey, skotsk whisky og amerikansk bourbon, men der er, udover stavemåden, meget stor forskel på hvordan de er produceret, og hvilke smagsvarianter, de kommer i.
Den skotske maltwhisky er oftest lavet på maltet byg og destilleret to gange, selvom visse skotske whiskyer er destilleret helt op til 20 gange. Derudover bruger skotske destillerier ofte tørv til maltningen, hvilket giver whiskyen en røget smag. Som minimum skal en skotsk whisky lagres tre år på egetræsfade inden den må sælges. 
Amerikansk whiskey består af mange forskellige typer korn, hvoraf den mest kendte nok er bourbon, produceret på majs, der har været lagret i egetræstønder, men der produceres også amerikanske whiskeytyper, lavet af byg, rug, maltet rug, eller hvede.
Irsk whiskey er normalt destilleret tre gange, via Pot still metoden, hvor man destillerer whiskeyen i store kobberkedler, hvilket er med til at give en blød og afrundet smag. Iflg. Irsk lov skal irsk whiskey lagres mindst tre år på træfade, men som oftest er lagringsperioden tre-fire gange længere, for at give den bedst mulige smag.
Jameson whiskey

Forskellen mellem skotsk, irsk og amerikansk whisky

Som et eksempel på forskellen mellem skotsk, irsk og amerikansk whisky, har Jameson arrangeret en lille smagstest, og sidst på rundvisningen bliver der også budt på en Jamesons Original, der enten kan nydes ren, med is, eller som Jamesons signaturdrink med gingerale og lime. Der er selvfølgelig også mulighed for at købe en smagfuld souvenir eller to, i besøgscentrets butik der fører alle Jamesons varianter. Der er noget for enhver smag – og pengepung. Nogen af de dyreste whiskeyer løber op i adskillige tusinde kroner. Smagen bør dog ikke gøres op i kroner og ører. Husk altid at den bedste whiskey er den der falder i lige netop din smag.
Jameson Destillery

Fakta om Irland

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. .

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km².

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Jameson Distillery:
Irsk og amerikansk whiskey staves med ey
Skotsk whisky staves whisky

Man mener at destillations-processen blev brugt af babylonerne, i år 200 fvt. til produktion af bl.a. parfume.

Mere information:
Turistinformation: Irland

Jameson Distillery

Oplev Jameson Distillery i bus med rejsebureau: Riis Rejser

Find campingpladser i Midleton i Irland