Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Vi er tre familier på campingferie i Island og vi camperer på hver vores måde for at finde ud af, hvad der er bedst. På en campingferie til Island når du at komme godt ned i tempo, før du ankommer med færgen fra Hanstholm i Danmark til Islands østligste by Seydisfjördur. Det tager nemlig godt et par dage, fordi færgen også lægger til i Bergen i Norge og i Torshavn på Færøerne. Man kan næsten kalde det kalde det for "krydstogtscamping", fordi rejsen til Island kan kombineres med andre lande i det nordlige Atlanterhav.
Campingferie i Island er helt suverænt.
Vi kører ikke mange kilometer før naturen viser, hvad den er gjort af på disse kanter. Vi kører over passet mellem Seydisfjördur og Egilsstadir. En strækning på små 30 kilometer med stigninger på op til 12 %. Naturen er enestående og der ligger stadig en del sne (juni måned), men det gør bare, at der også er masser af vand i vandfaldene. Vi er alle godt kørende, så ingen af os skal tænke på om bilerne kan klare stigningerne. Det kan de og det giver os ro til at nyde naturen uden for døren.
Campingferie Island rundt er en uforglemmelig køretur. Med camping har du optimal frihed.
Vi er tre vogntog, der rejser sammen på denne tur. En familie i teltvogn, en anden i autocamper og vores familie i campingvogn. Man kan med fordel rejse flere sammen på Island, fordi visse områder er øde og afstandene store, så skulle uheldet være ude, kan en af de andre biler køre efter hjælp. Der er signal på mobiltelefonen de fleste steder, og alt efter område er der rastepladser med tankstationer og dyr fastfood. Sørg for at have alt campingudstyr med til vognene hjemmefra.
Der er fordele og ulemper ved hver campingform.
Teltvogn og bil er mest fleksibel, fordi du kan tage den med over alt - også på grusveje, men omvendt kan du også stille den på campingplads og køre på tur i bilen alene. Med telt og firhjulstrækker får du optimal frihed, men telt kræver lidt mere ift. opsætning, hvis du flytter dig hver dag.
Campingvognen har mere komfort, som f.eks. toilet, men til gengæld er der mange steder, hvor det vil være en hård fornøjelse for vognen at køre. Det er dog ikke ulovligt. Blot upraktisk.
Autocamperen er især hvis den ikke er for stor en suveræn løsning og der er kun få steder, hvor du ikke kan køre. En lille autocamper er også optimal og det er kun få steder de ikke må køre.
Uanset hvilken campingform du vælger ligger alle de største attraktioner således, at du sagtens kan opleve dem undervejs og mange steder er der store parkeringspladser, så du kan parkere med et vogntog. Der er taget højde for, at fleste er på vej fra a til b og har deres bil eller vogntog med til næste mål.
Hella bor med hende to piger i teltvogn, som både er let at sætte op og let at køre med over alt. Der er ikke toilet, men det kan løse med en lille transportabel toilet Porta potti.
Der findes ca. 100 registrerede campingpladser i Island, og de fleste har åbent i juni til september.
De ligger godt placeret ift. hvor du skal bruge dem. Der er Allemandsret som du måske kender det fra Sverige, som betyder du må overnatte en enkelt nat pr. sted i det fri.
Campingpladserne har ikke dansk standard med flotte faciliteter, hoppepuder og legepladser, men til gengæld er der natur så langt øjet rækker. Når der er faciliteter er der alt det, du skal bruge så som toilet, bad, spildevand, friskvand, kemisk toilet, vaskemuligheder og fælleskøkken. Der er rent og ofte opvarmet. Det er en fordel at have et batteri i campingvogn og varmeapparat i teltvognen.
Tag rigeligt med gas med. Island har sit eget system.
Pga. islændinges skattesystem er fødevarer meget dyre - næsten dobbelt pris. Du kan med fordel købe alt, det som kan holde sig: dåsemad, pasta, snack med mere inden afrejse fra Danmark, så du kun skal supplere med friske råvarer. Du sparer mange penge ved at spise hjemme i campingvognen.
I Island er der Allemandret - fricampering og ca. 100 campingpladser. Her i Husavik.
Som sagt er faciliteterne på campingpladserne minimale og selvom du har med i campingvognen eller autocamperen, så kan noget så simpelt som at bade sine helt små børn være en lille udfordring. Du kan tage dem med i bad, men du kan også tage et plastikkasse med og bruge den som badekar. Den gjorde stor lykke på vores rejse.
Hvor der er vilje er der vej.
Hovedstaden i Island er Reykjavik
Befolkningstal: Ca. 335.000.
Areal: Ca. 103.000 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 2.100 km til Reykjavik
Mest besøgte attraktioner: Reykjavik, Vatnajökull, Jökulsárlón, Húsavík, Den Gyldne Cirkel med Gullfoss, Geysir og Thingvellir. Hertil kommer naturen med utallige vulkaner og flere smukke vandfald. Gletsjeren Vatnajökull er Europas største.
Hovedvej 1 går hele vejen rundt om Island. En strækning på 1339 km. Strækningen kan med fordel omregnes til timer, fordi vejrforhold som vind kan gøre, at du ikke kan køre så hurtigt. Oven i det skal så også beregnes de mange stop, som skal regnes med og så tager det minimum en uge at komme hele vejen rundt. Med mere tid bliver turen endnu bedre.
Afstande Island rundt med uret (mod uret)
Reykjavik – Akureyri: 390 km
Reykjavik – Seyðisfjörður: 665 km (660 km)
Reykjavik – Höfn: (460 km)
Reykjavik – Vík i Mýrdal: (290 km)
Andre afstande:
Akureyri – Seyðisfjörður: 275 km
Akureyri – Godafoss: 35 km
Akureyri - Húsavík: 75 km
Mere information:
Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.
Vi har over 25 års rejseerfaring fra over 100 forskellige lande. Vi rejser hele året og på mange forskellige måder fra aktiv ferie, storbyferie, charter, cruise og camping. Vi elsker at dele alt vores rejseerfaring med andre. Vi sælger ikke rejser, men har selv været alle de steder, som vi fortæller om. Alle foto og tv-klip har vi selv produceret og vi skriver selv alle artikler.