De Borromeiske Øer i Lago Maggiore i Norditalien
Log ind Log ind
De Borromeiske Øer i Lago Maggiore

De Borromeiske Øer i Lago Maggiore

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Dagens udflugt går med privathyret båd fra havnen i Stresa til De Borromeiske Øer, der fortsat ejes af familiedynastiet Borromeo.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Borromeo-familien

Den aristokratiske Borromeo-familie har et stamtræ, der kan føres tilbage til det 11. århundrede. Op gennem 1300-årene drev familien handelsvirksomhed og fra 1370 også bankvirksomhed i Milano og blev umådelige rige. I 1500- og 1600-tallet fik familien høje embeder fra Pavestaten og flere blev kardinaler og ærkebiskopper. Specielt skal Carlo III Borromero (1538-1584) nævnes. Han blev helgenkåret af paven i 1610. Allerede mellem det 14. og det 17. århundrede fik Borromeo-familien kontrol over Lago Maggiore. 

Med båd fra Stresa til De Borromeiske Øer i Lago Maggiore

Med båd fra Stresa til De Borromeiske Øer i Lago Maggiore

Isola Madre - Moderøen

Den første ø vi besøger, er Isola Madre også kaldt Moderøen. Det er den største af de tre øer og er 330 meter lang og 220 meter bred. Det var her, at Lancillotto Borromeo i 1502 begyndte at omforme øen til privat bolig med en flot have. Allerede 40 år senere lignede øen en botanisk have og paladset var blevet påbegyndt opført. Ved udgangen af 1700-årene så øen ud som i dag - et fredfyldt sted med en enestående botanisk samling af træer, buske og blomster fra de fleste verdensdele, som trives godt takket være øens beliggenhed med det milde vejr og specielle mikroklima ude på Lago Maggiore. Øen er specielt kendt for sine blomstrende azaliaer, rhododendroner og kameliaer - og ikke mindst for de mange fritgående hvide påfugle.

Isola Madre - Moderøen

Isola Madre - Moderøen

Enestående botanisk have og palads

På en guidet tur rundt i den botaniske have, der er opbygget i flere etager, hører vi om de eksotiske planter, inden vi når frem til paladset. Her står en kæmpestor kashmir cypres spændt op mellem stålwirer. En tyfon raserede øen i 2006 og væltede det 70 tons tunge træ. Ved en enestående redningsaktion bl.a. med indsætning af helikopter, lykkedes det at genrejse træet og atter få denne sjældenhed til at gro. I 1978 blev paladset åbnet for besøgende og på en guidet tur gennem slottets lokaler, er det fascinerende at se, hvorledes aristokratiet levede i det 16. århundrede med sin store samling af antik interiør - møbler, malerier, gobeliner, porcelæn, etc. Her ses også en stor samling af marionetdukker og dukketeatre fra 1700- og 1800-årene. Det er dog ikke tilladt at fotografere i paladset. Uden for paladset fører en stentrappe over en grotte ned til en lille plads med et havebassin foran øens kapel fra 1858.

Rosentræ i den botaniske have

Rosentræ i den botaniske have

Isola dei Pescatori - Fiskernes Ø

Allerede ved landgangen på den næste ø - Isola Pescatori (også kaldt Isola Superiore) - kan vi se, at her fortsat er fiskere som er ved at ordne deres garn ved den lille havn. Isola Pescatori er den mindste af De Borromeiske Øer og det tager mindre end 15 minutter at spadsere øen rundt gennem de smalle stræder, forbi smukke huse og den gamle kirke San Vittore. Øen har mange souvenirbutikker og restauranter, og netop her er der sat tid af til frokost. Vi finder Restorante Casabella, hvor vi fra terrassen på 1. sal - med udsigt over søen og det bagvedliggende bjerglandskab - kan indtage "dagens fangst" og nyde et glas kold italiensk øl.

Isola dei Pescatori - Fiskernes Ø

Isola dei Pescatori - Fiskernes Ø

Isola Bella - Den Smukke Ø

Der er kun en kort sejltur til den tredje af De Borromeriske Øer - Isola Bella - som familien også købte allerede i 1500-tallet. Dengang var det en gold klippeø med enkelte fiskerhuse og hvor man dyrkede lidt i køkkenhaverne. Borromeo-familien - med Carlo III Borromeo i spidsen - fik den ide, at omskabe øen et fristed for familien og i 1630 igangsatte greve Vitaliano Borromero opførelsen af det barokke palads og tilførte tonsvis af jord til øen for at anlægge en have i italiensk stil med en enestående barok terrasse, som efterfølgende har gjort øen så berømt.

Isola Bella - Den Smukke Ø

Isola Bella - Den Smukke Ø

Besøg i Palazzo Borromeo og den barokke have

Også her får vi en guidet rundvisning i de dele af Borromeo-paladset som er åbent for publikum og ser de uerstattelige kunstskatte som omfatter møbler, malerier, gobeliner og meget mere. Underetagen er indrettet som kølige grotter med ru forsegling, hvilket var populært i det 17. århundrede. Det er ikke tilladt at fotografere i paladset. Borromeo-familien benytter fortsat stedet og har en privat have, hvor der ikke er adgang for publikum. Når familiemedlemmer er på øen, er flaget på paladset hejst.

Efter rundvisningen kan vi på egen hånd spadsere rundt i haveanlægget og iagttage den vældige pyramideformet barokke terrasse, der bugner med statuer af mennesker og fabeldyr - et overflødighedshorn i havearkitektur, der skulle signalere familiens rigdom og imponere de besøgende. Og det gør den stadig.

Pyramideformet terrasse

Pyramideformet terrasse

Senere besøges en anden smuk sø - Lago d'Orta.

Fakta om Italien

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten. 

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Italien