En barok villa og den maleriske by Cefalu, Sicilien, Italien
Log ind Log ind
En barok villa og den maleriske by Cefalu, Sicilien

En barok villa og den maleriske by Cefalu, Sicilien

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

De kikker skævt til dig, de griner, skærer ansigter og nogle er groteske. På denne rundrejse på Sicilien er vi kommet til byen Bagheria og Monsternes Villa Palagonia.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Villa Palagonia i Bagheria

Huset er bygget i 1715 under den spanske periode til greven af Palagonia og er et af Siciliens fineste eksempler på datidens barokke arkitektur. I midten af 1700-tallet blev de mange bizarre figurer opstillet på muren som omkranser villaen. Her er dyr og fabelvæsener, kvinder og mænd i forskellige størrelser samt musikanter. Om de skulle skræmme eller beskytte, fortæller historien intet om, men aparte er de. 

Villa Palagonia i Bagheria

Villa Palagonia i Bagheria

Selv om selve villaen er noget misligholdt og lettere forfalden, kommer vi ad den pompøse, dobbelte stentrappe ind i en oval og smukt dekoreret entré med forskellige fresker, der i et flot perspektiv gengiver hændelser fra græsk mytologi med bl.a. Hercules.
Midt i villaen er den store spejlsal, hvor såvel gulv, vægge som loft er rigt dekoreret med ekstra fint marmor og farvet glas. Flotte mønstre ses på gulvet. Portrætter og buster af visekonger på væggene og spejle i loftet, der også har dekoreret stuk. Herfra er der adgang til sideværelserne også med mange fresker. Enkelte rum er der ikke adgang til, for villaens indehavere bor her fortsat.

Spejlsalen i VillaPalagonia

Spejlsalen i VillaPalagonia

Efter besøget betragtes livet i nutidens Bagheria.

Fiskehandleren ved sin bod på gaden i Bagheria

Fiskehandleren ved sin bod på gaden i Bagheria

Cefalu - en af Siciliens smukkeste byer

På nordkysten af Sicilien ligger en af øens mest pittoreske byer Cefalu umiddelbart neden for det 270 meter forbjerg La Rocca. Stedet har været beboet i umindelige tider og byens historie begynder med grækerne i år 400 f.Kr. og blev senere udbygget af romerne. Så kom araberne og satte deres præg, indtil normannerne i 1100-tallet fik smidt dem på porten og fik sat skub i udviklingen bl.a. med en stor borg på toppen af La Rocca - men også med vidunderlig arkitektur i selve byen.

Cefula med La Rocca er blandt de smukkeste byer på Sicilien

Cefula med La Rocca er blandt de smukkeste byer på Sicilien

Roger 2. katedral

Gennem smalle gader når vi frem til katedralen som Roger 2. fik påbegyndt i 1131. Katedralen er placeret på byens højest liggende plateau og stor som den er, kan den ses langvejs fra. Naturligvis for at imponere og vise kongens magt og nærhed til Gud. Her var det ikke Paven, men kongen, som udnævnte ærkebiskoppen. Denne imponerende katedral har romerske søjler og masser af smuk byzantinsk mosaikkunst i mange farver udført af arabiske kunstnere. Katedralens to majestætiske tårne blev opført i 1240 og buegangen ved indgangen blev tilføjet i 1471.

Kong Roger 2. katedral i Cefalu

Kong Roger 2. katedral i Cefalu

Normannerborgen på La Rocca

Spadsereturen gennem byen går forbi den gamle vaskeplads fra 1600-tallet, hvor en kilde, Cafalino, konstant sørger for frisk vand som strømmer gennem løvehoveder ned i stenkummerne. Ved Piazza Garibaldi starter stien op mod La Rocca.

Byens vaskeplads

Byens vaskeplads

Første del går op ad mange hundrede trappetrin og er let gået - indtil den gamle bymur passeres. Herfra og opefter er det en stenet sti, som kræver gode vandresko. Udsigten imponerer og jo længere op vi kommer, des flottere bliver det. Man forstår hvorfor normannerne byggede borgen heroppe, for herfra kunne man overvåge havet for pirater og andre fjender og eventuelt beskyde dem. Der er ikke meget tilbage af borgen (da den har været et nærliggende stenbrud til udbygning af Cefalu), men man kan alligevel forestille sig borgens dimensioner og den betydning den har haft med stejle klipper til tre af siderne.

Trappesti op mod normannerborgen på La Rocca

Trappesti op mod normannerborgen på La Rocca

Dianas Tempel og kilde

På vejen ned fra normannerborgen ses det fritstående Dianas Tempel som er bygget mellem det 4. og 2. århundrede f.Kr. med fint tilpassede sten. Tæt på er et dybt hul i jorden - en brønd - Dianas Kilde. Fremme ved resterne af den gamle borgmur står ruinerne af kirken Sant Anna - opført ca. 900 år e.Kr.

Dianas Tempel

Dianas Tempel

Tur på klipperne langs havet

I stedet for at spadsere ad havnepromenaden tilbage mod mødestedet, går vi ned på klipperne, hvor der i 2010 blev anlagt en flisebelagt sti, som gør det helt ufarligt at komme frem over klipperne nær havet.

Langs klippekysten tilbage mod Cefalu

Langs klippekysten tilbage mod Cefalu

Tilbage på Fiesta Garden Beach Resorts kan vi atter nyde en lun aften og forberede os på morgendagens hjemrejse. Men der venter os  en overraskelse - Middelalderbyen Enna.

Fakta om Italien

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Mest besøgte attraktion: Mest populære destinationer er Toscana, Gardasøen, Lidoen, Piemonte og Rom, men Italien er meget meget mere hele året rundt.  

Mere information:

Oplev Italien på en busrejse: Riis Rejser

Turistinformation: Italien