Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Best Travel
Thomas Sørensen
Rejseskribent
I Napoli lufthavn møder du den italienskboende danske rejseleder, der har et unikt og indgående kendskab til italienske forhold, og første stop på vej mod Sorrentohalvøen er i Napoli, der ligger i skyggen af vulkanen Vesuv. Ved havnefronten bliver du modtaget af selveste kejser Julius Cæsar.
Napoli
Få skridt herfra står du på den store plads Piazza del Plebiscito i Napolis historiske centrum. Pladsen er omkranset af prægtige bygninger. Den store Basilica di San Francesco di Paola fra 1849 med halvmåneformet søjlerække har du på pladsens vestlige side og foran denne ses rytterstatuen af kong Karl den 3. af Napoli (1345-1386).
På pladsens nordside ses Palazzo Salerno, der stod færdig i slutningen af 1700-årene og blev tidligere benyttet som bl.a. prinseslot og til militære formål, hvilket også er gældende i dag.
Piazza del Plebiscito
Pladsens mest imponerende bygning er dog kongepaladset Palazzo Reale, der i hele bygningens længde er prydet med nogle af Italiens konger og fyrster gennem tiderne. Du ser bl.a. en af de tidlige herskere normannerkongen Roger II af Sicilien (1095-1164). Blandt de mange statuer ses også kong Karl den 3. og kong Vittorio Emanuele den II (1820-1878) alle iklædt tøj fra de pågældende perioder.
Går du ind gennem kongepaladsets port kommer du gennem indergården til den smukke kvindestatue ved Lykkefontænen Fontana della Fortuna. Fortsætter du gennem kongepaladset, kommer du til den bagved liggende fredfyldte park.
Kongepaladset - Palazzo Reale
Det eksklusive indkøbscenter Galleria Umberto I, der stod færdigt i 1890, er også en prægtig bygning som imponerer, når du træder ind i den højhvælvede bygning med en enorm kuppel. Det er naturligt at kigge op, men faktisk er der en helt række fantastiske mosaikker som pryder gulvet.
Galleria Umberto I
Du passerer den kongelige opera San Carlo Teater over for galleriet og er snart ude på den travle gågade Via Toledo. Gå også en tur op i sidegaderne, det såkaldte Spanske Kvarter, der er det gamle, historiske Napoli med smalle stræder og tæt bebyggelse. Her er der ejendomme som aldrig rammes af solens stråler!
Den kongelige opera - San Carlo Teater
Slut dit korte besøg i Napoli ved den nye borg, som faktisk ikke er ny, men fra 1279 og er et af Napolis vigtigste arkitektoniske vartegn.
Når du har nydt din frokost, samles rejsegruppen for at blive kørt ud på Sorrentohalvøen.
Napolis gamle borg med navnet Castel Nuovo
På denne charterferie bor du på Hotel Alpha i Sant’Agnello, der er naboby til Sorrento. Men du kan også opleve, at indkvarteringen på disse rejser sker et andet sted på Sorrentohalvøen. Fra Hotel Alpha er der ca. fem minutters gang til jernbanestationen, hvor det tager omkring to-tre minutter at køre med toget en enkelt strækning til Sorrento. Du kan naturligvis også spadsere ind til Sorrento og den korteste vej er ca. 2,5 km. til den centrale plads Piazza Tasso.
De fleste af Hotel Alphas værelser har en stor altan med udsigt til de omkringliggende bjerge. I hotellets park vokser flere arter citrusfrugter bl.a. de store brødcitroner, hvor du også kan spise skrællen, ligesom du finder flere eksotiske planter og træer.
Tæt ved jernbanestationen ligger et velassorteret supermarked og ved hovedgaden Corso Italia ligger byens rådhus.
Hotel Alpha i Sant'Agnello
Den første guidede spadseretur i Sant’Agnello går ad den blomsterprydede vej Viale del Pini med hvide roser i midterrabatten og røde roser som slynger sig op omkring pinjetræerne. Ved Paravisiello Bar er du helt ude ved Sorrentos stejle kystlinje med den bedste udsigt ud over det azurblå vand i Napolibugten og mod Vesuv. Her - som andre steder langs den dramatiske kyst - er husene bygget helt ud til de stejle klippesider. Det er også fra dette område, at du får det første kig mod Sorrento.
Det er mandag og så er det markedsdag i Sant’Agnello. Hele gaden Via delle Rose er fyldt med boder - lidt grøntsagsboder og langt flere tøjboder. Måske kan du gøre et godt køb?
Blomstersmykket Viale dei Pini
Vælger du at spadsere ad hovedgaden Corso Italia til Sorrento, passerer du kirken Chiesa Parrocchiale og på det lille torv nedenfor, ligger flere mindre restauranter bl.a. Il Buon Boccone, hvor maden er god og betjeningen helt i top.
Chiesa Parrocchiale
Når du kommer til Sorrento, er det den centrale plads Piazza Tasso du først møder. Midt på pladsen står en statue af helgenen Sant’Antonino. Fra pladsen ser du også kirken Madonna del Carmine samt en række flag ved en dyb kløft der fører mod havnen. Kløften har forbindelse til den bagved liggende Møllernes Dal, hvor du ser ruinerne af et tidligere savværk. Engang var her vandmøller. På din vej mod gågaden støder du på statuen af den italienske digter Torquato Tasso (1544-1594), der har lagt navn til den centrale plads.
Statue af Sant'Antonino på Piazza Tasso
Den store gågade har et utal af specialforretninger, souvenirboder samt restauranter.
Hovedstrøget i Sorrento
Du ser straks det røde klokketårn ved Sorrentos katedral. Katedralen har rødder tilbage til 1000-årene, men blev genopbygget i 1400-årene i romansk stil. Klokketårnet er dog langt yngre. Det er de imponerende væg- og loftsmalerier der er betagende. Men læg også mærke til det store krybbespil med et utal af farverige figurer fra en fjern tid.
Ikke langt fra katedralen ligger Villa Fiorentino med en blomsterprydet fontæne og fungerer i dag som Sorrentos kulturhus.
Klokketårnet ved katedralen i Sorrento
I en af sidegaderne over for katedralens klokketårn kommer du forbi loggiaen fra 1400-årene med en glaseret teglkuppel og indvendigt dekoreret med fine vægmalerier (fresker). Her mødtes det lokale aristokrati tidligere for at klare ”verdenssituationen”. I dag er her bl.a. maleriudstilling. Det er i sidegaderne du fornemmer den syditalienske charme, og her kan du let finde et hyggeligt sted at spise din frokost f.eks. hos fiskerestauranten Restorante Sorrento. Har du mere appetit på livet, har byen tillige et museum for Sophia Loren.
Katedralens klokketårn set fra loggiaen
Foran klosterkirken Francisco ser du den helgenkårede munk Frans af Assisis (1181-1226) - grundlæggeren af franciskanerordenen. Snyd ikke dig selv for et besøg i den kvadratiske klostergård med pittoreske arkader hele vejen rundt. Klostret går tilbage til 1100-årene, mens kirken er fra ca. 1550.
Frans af Assisi
På pladsen foran basilikaen ses en statue af helgenen Sant'Antonino, der levede fra omkring 555 til sin død i Sorrento i 625. I en periode boede denne munk i en hule som eremit og havde nogle åbenbaringer, men han blev også beskyldt for hekseri og blev i en periode fængslet. En af legenderne går på, at han reddede en lille dreng der var blevet slugt af en hval. Drengens mor råbte om hjælp og Antonino bad fiskerne fange hvalen og fik den åbnet, så drengen kunne komme helskindet ud.
I kirken ser du atter med mange fine kunstskatte.
Statue af helgenen Sant'Antonino
Du har nu ikke langt til Sorrentos dramatiske klippekyst, hvorfra du kan kigge ned på de forskellige havneområder og solmoler nede ved havet. Den store havn hedder mærkeligt nok Marina Piccola, mens den fjerneste og mindste havn hedder Marina Grande. Her findes trapper ned langs klippesiden eller du kan tage elevatoren for at komme ned til solmolerne og f.eks. spadsere ud til den store havn.
Udsigt mod den store havn Marina Piccoloa
Fra Piazza Marinai d'Italia ved Marina Piccola kan du tage trapperne op på siden langs kløften. Det kan være lidt anstrengende, men tag et par hvil undervejs.
Piazza Marinai d'Italia ved den store havn
På en af ”fridagene”, hvor der ikke er arrangeret fællesudflugter, er der flere som benytter dagen til total afslapning ved Hotel Alphas pool, mens andre finder det selvfølgeligt at vende tilbage til Sorrento, hvor der er mere at udforske.
Ved Sorrentos gamle bymur og bastion ser du en buste af den norske dramatiker Henrik Ibsen (1828-1906), som efter sigende skrev Peer Gynt i Sorrento. Men han var ikke den eneste kunstner som lod sig inspirere i Sorrento. Flere malere fra guldalderen i første halvdel af 1800-årene besøgte Sorrento.
Ved klippekysten har du et fint vue ud over Marina Grande og ad toppede brosten på Via del Mare kan du spadsere ned til den idylliske havn med flere gode fiskerestauranter.
Den gamle bymur og bastion
Dagens udflugt går til øen Capri. Fra Marina Piccola i Sorrento går hurtigfærgen til Marina Grande, hvor du i en stor taxa køres op over bjerget til nabokommunen Anacapri. Fra Plazza Vittoria spadseres ned ad turistgaden Via Giuseppe Orlandi med specialforretninger og souvenirbutikker liggende side om side og forbi Museo Casa Rosa til du når Chiesa di San Michale.
Marina Grande på Capri
Den største turistattraktion i Anacapri er Kirken San Michele, der har et usædvanligt mosaikgulv. Når du kommer ind i kirken, spadserer du rundt langs kirkens vægge og kan se forskellige detaljer i mosaikgulvet som forestiller det oprindelige Paradis og med Adam og Eva som skal forlade Eden. En trappe fører dig op på 1. sal, hvorfra du har et unikt totalbillede af mosaikgulvet.
Chiesa di San Michale
Længere ude ad gågaden ligger kirken Sankt Sophia, som også er et besøg værd og på vejen tilbage kan du gå forbi Chiesa di Santa Maria di Costantinopoli som ligger i en sidegade.
Sankt Sophia kirke
Tilbage ved torvet er der mulighed for at tage kabelbanen op til Monte Solaro, der er Capris højeste punkt 589 moh. Desværre er det blevet regnvejr, så denne mulighed må vente til en anden gang. Du kan alligevel få ganske glimrende udsigter bl.a. ned over Marina Grande og mod Sorrentohalvøen.
Enkeltsædet kabelbane til Monte Solaro - Capris højeste punkt
Tilbage i Capri by følges turiststrømmen mod Piazza Umberto I med klokketårn og Capris største kirke Chiesa di Santo Stefano fra 1723 og fortsætter forbi det store hotel Grand Hotel Quisisana. Du kan eventuelt besøge Capris parfumefabrik som ligger på vejen mod Via Krupp.
Bjerge omkring Capri by
Den tyske industrimand Frederich Alfred Krupp (1854-1902) overtog den internationale familiedrevne Krupp-koncern efter sin far og var en betydende erhvervsmand med relationer til kejseren. Rigmanden Krupp fandt et fristed på Capri, hvor han opførte et prægtigt palads og i de to første år i det 20. århundrede anlagde han en asfalteret sti - Via Krupp. Men han havde en svaghed for drenge og unge mænd som han udnyttede seksuelt, hvilket medførte, at han blev smidt ud af Italien inden sin død i 1902.
Følg stien Via Krupp så langt du kan og nyd de fantastiske udsigter ud over de stejle klipper og havet, hvor du også kan se de to havklipper Faraglioni.
På samme vej tilbage kan du slå et smut ind i haven ved klostret Certosa di San Giacomo fra midten af 1300-tallet, før du atter mødes med rejsegruppen og køres tilbage til havnen i Marina Grande.
Klippelandskab ved Via Krupp
Dagens udflugt går op på bjergsiden af Vesuv, hvor du endnu kan se de nyeste lavatunger (fra 1944) gennem den frodige vækst. Her besøges en specialforretning, hvor indehaveren fortæller som sine lokalt producerede cirtusprodukter - marmelader, honning og den særlige citronlikør limoncello.
Lavatunge på Vesuv
Men dagens hovedtema er ruinerne ved Pompei neden for Vesuv. Efter jordskælvet i år 62 var romerne fortsat i gang med at genopføre byen, da Vesuv sprang i luften i et voldsomt vulkanudbrud i år 79. Det skønnes at Vesuv dengang var dobbelt så høj som i dag med sine 1.281 moh. Aske, pimpsten og klippestykker væltede ned over Pompei og i løbet af to dage var byen dækket af et seks meter tykt lag. Dertil kom de giftige gasser, som ingen kunne løbe fra. Langt de fleste indbyggere kom væk i tide, men omkring 2.000 lig er blevet fundet - kvalt i aske. De omkomne har skønsmæssigt været slaver, som ejerne har sendt tilbage til deres huse for at sikre dem mod tyveri!
De første spontane udgravninger af Pompei begyndte i 1748, mens de systematiske udgravninger fortsatte i 1881. I dag (2024) er omkring 2/3 af Pompei udgravet.
Før besøget i Pompei udleveres et lille hæfte, som rejsebureauet har fremstillet med forslag til en rute gennem ruinerne for at nå at se det mest interessante. En rigtig god ide. For her er meget at iagttage og skal du se det hele, er en hel dag ikke nok!
Kæmpe bronzestatue byder velkommen til ruinbyen Pompei
Ved indgangen modtages du af en kæmpemæssig stor bronzestatue og det første du møder er den store søjleomkranset plads, hvor gladiatorerne kunne træne før de skulle i kamp. Bag denne plads ligger det store teater og ved siden af det mindre Odeion-teater. Herfra fortsætter du frem til den store hovedgade Via dell'Abbondanza hvor der lå flere forretninger og templer. Læg mærke til de udhulinger/spor som ses i gadestenene. De er opstået ved århundredes slid af hestetrukne køretøjer.
Gladiatorernes kaserne
En af rigmandsvillaerne er Menanders Hus (Casa del Menandro) med flere intakte bygningsdele, haveanlæg med søjler og nogle vægmalerier.
Casa del Menandro - Menanders Hus
Lige over for ligger endnu et interessant hus Casa dei Caii (som ikke er med i hæftet), men som det også er nærliggende at besøge, for her er flere vægmalerier.
Casa dei Ceii
Den højtliggende hvide bygning er fra 1800-årene og herfra har du en fin udsigt ud over nærområdet.
Casina dell'Aquila
Du kan nu (uden for det lille hæfte) spadsere ad hovedgaden Via dell'Abbondanza mod Amfiteatret (arenaen) og undervejs se flere antikke gadekøkkener med dekorative vægmalerier.
Huse langs Via dell'Abbondanza
Det var i Amfiteatret at romerne kunne blive underholdt med forskellige gladiatorkampe. Nær ved ser du friluftspladsen Palaestra.
Amfiteatret i Pompei
Tilbage på sporet i det lille hæfte kommer du til Den store plads Forum. Det var her man diskuterede politik, handlede og dyrkede religionen. På pladsen ses en kentaur og ellers er her fine søjlerækker, hvilket også ses i den nærliggende basilika.
Søjlerække i tempel ved forum
Casa del Fauno (Faunens Hus) er også et besøg værd. Ved indgangen modtages du af den dansende faun og i denne rigmandsvilla finder du originalt mosaikgulv og haver. Et rekonstrueret mosaikgulv viser Alexander den Stores slag mod perserkongen Darius.
Casa del Fauno med den dansende faun
Har du tid tilovers så kig ind i huset Casa Dei Dioscuri, hvor du igen ser velholdte vægmalerier m.m. og i gaden uden for har du Torre di Mecurio med Vesuv i baggrunden.
Casa dei Dioscuri
På vej ud af Pompeji kan det anbefales at gå inden om i museet Antiquarium, hvor du bl.a. kan se fine relieffer, afstøbninger af nogle af de omkomne, ligesom her er fine fresker.
Relief i museet Antiquarium
Det er en helt vidunderlig udflugt der går langs Amalfikystens bratte klipper, som er så smukke, at de også kaldes ”den guddommelige kyst”. Du skal dog ikke lide af højdeskræk, for mange steder er der ”kun et skridt ” ned i afgrunden. Bussen passerer flere mindre landsbyer bl.a. den maleriske Positano før den når Amalfi.
Langs den dramatiske Amalfikyst
Fra havnefronten spadseres ind til Amalfis centrale torv Piazza Duomo og du betages straks af dem højtliggende katedral og klokketårn.
Amalfi
Du har nu nogle timer til på egen hånd at se nærmere på Amalfi, hvor du kan vælge at følge den folkemængden på hovedgaden Via Lorenzo eller trække op i de smalle, fredfyldte sidegader, der flere steder er ført i tunneller under husene.
Hovedgaden Via Lorenzo
Mens nogle besøger den unikke katedral, går andre på indkøb. Men vær opmærksom på priserne. En læderlivrem som kunne købes på markedet i Sant’Agnello til 5 Euro koster her 37 Euro for samme mærke og kvalitet.
Boligblok
Gå f.eks. ned til havnen og forbi stranden og ud til signaltårnet. Disse tårne står langs kysten og skulle med bål advare, når der kom sørøvere eller andre fjender. Udsigten fra signaltårnet fås ikke bedre.
Monumentet Koi No Yokan - En anelse om kærlighed - ses ved kystpromenaden
Fra havnen sejles der den korte strækning langs Amalfikysten til byen Maiori.
Amalfi set fra havnemolen
I Maiori stiger du igen på bussen for at blive kørt op i Mælkebjergene, hvor en landlig og enkel frokost venter. Herefter fortsættes over de grønne og smukke bjerge og tilbage langs Sorrentohalvøens panoramiske kyststrækning til Sant’Agnello.
Frokost med udsigt i Mælkebjergene på Sorrentohalvøen
Hovedstaden i Italien er Rom.
Befolkningstal: Ca. 61 mio.
Areal: Ca. 301.338 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.
Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten.
Mere information: