Assisi - Frans af Assisis fødeby i Umbrien, Italien
Log ind Log ind
Så imponerende er der i italienske Assisi - Frans af Assisis fødeby i Umbrien

Så imponerende er der i italienske Assisi - Frans af Assisis fødeby i Umbrien

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

På denne rundrejse i Umbrien i Italien besøger vi Assisi, fødebyen for den hellige Frans af Assisis (ca. 1182-1226), der grundlagde Franciskanerordenen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Den hellige Frans

Frans' far var en velhavende klædehandler og den forkælede søn besluttede sig for at ville være ridder. Frans fik foræret udstyr og hest og på vejen mod riddertilværelsen havde han en drøm i Spoleto om, at han skulle leve i fattigdom og hjælpe de fattig. Senere havde Frans et syn, hvor Gud talte til ham gennem et krusefiks - "Frans, Frans, gå og byg mit hus op, for det er ved at styrte sammen". Frans grundlagde Franciskanerordenen i 1209, der i Danmark hedder Gråbrødreordenen, og her skulle munkene leve som tiggermunke klædt i nødtørftige kutter og koncentrere sig om fattighjælp, pleje af de syge - specielt de spedalske - og forkyndelse af Jesus kærlighed.

Den hellige Frans grundlagde Franciskanerordenen

Den hellige Frans grundlagde Franciskanerordenen

Santa Claras basilika

Vi begynder spadsereturen gennem byen med et besøg i Santa Claras basilika opkaldt efter den hellige Clara (1193-1253), der er født i Assisi og blev nonne i Benediktinerordenen. Hun plejede bl.a. Frans ved hans død. I kirken ses hendes grav samt det krusefiks, hvor igennem Gud talte til Frans.

Assisi ligger omgivet af olivenlunde

Assisi ligger omgivet af olivenlunde

Kirke i romersk tempel

Vi fortsætter ad hovedgaden Corso Mazzini som leder os frem mod Piazza del Comune med bl.a. Palazzo del Capitano del Popolo med klokketårn. Her passerer vi den meget smukke barokke kirke Chiesa di Santa sopra Minerva, der ligger "gemt" bag det romerske Minerva-tempel med en søjlerække ud til gaden.

Chiesa de Santa Sopra Minerva ligger gemt bag det romerske Minerva tempel

Chiesa de Santa Sopra Minerva ligger gemt bag det romerske Minerva tempel

Gennem Assisi

Vi ser også Cattedrale de San Rufino - byens duomo - med facade fra 1140 og fortsætter gennem byen med udsigt til den højtliggende fæstning Rocca Maggiore indtil vi kommer frem til San Francesco basilikaen.

Fontæne i middelalderbyen Assisi

Fontæne i middelalderbyen Assisi

San Francesco basilikaen

Vi ser naturligvis basilikaen San Francesco, hvor Frans af Assisi ligger begravet i krypten. Kirken stod færdig allerede i 1230 blot fire år efter Frans' død. Hans krypt er et af de vigtigste pilgrimssteder i den katolske verden. Basilikaen, der er i hele tre etager, er overdådigt prydet med freskoer og vægmalerier - måske ikke i Frans' ånd, men til hans ære. I 1997 blev Assisi ramt af jordskælv, som bl.a. ødelagde basilikaen, og da fire mennesker ville se på skaderne inde i kirken, kom et efterskælv hvorved de desværre blev dræbt af nedfaldende sten.
Basilikaen og byens øvrige kirker er alle genopført i så original stil som muligt.

Den højtliggende basilika San Francisco

Den højtliggende basilika San Francisco

Basilica de Santa Maria degli Angeli

Blot fire km fra byen ligger den imponerende Basilica de Santa Maria degli Angeli fra 1679, der bestemt også er et besøg værd, for kirken er bygget op omkring en lille kirke fra midten af 300-tallet - Porziuncola - der er franciskanernes helligste sted. Det var ved Porziuncola, at Frans fik en åbenbaring og hørte Gud tale til sig.

Basilica de Santa Maria degli Angeli

Basilica de Santa Maria degli Angeli

Frokost i Torre del Colle

Efter besøget i Assisi kører vi gennem den frugtbare Spoletodal, passerer små landsbyer og ender på toppen af en bakke i endnu en middelalderby, Torre del Colle, hvor der serveres frokost på restaurant Serpillo, der er hyggeligt indrettet i en tidligere olivenoliemølle. Der er tid til at gå en tur i byens smalle gader og nyde udsigten ned over dalen.
Tilbage i Trevi slappes af indtil middagen på hotellet, hvorefter vi kan se frem til morgendagens besøg på en vin- og olivengård ved Montefalco.

Restaurant Serpillo i en tidligere olivenmølle

Restaurant Serpillo i en tidligere olivenmølle

Fakta om Italien

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten. 

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Italien