Rejse til musikkens by i Toscana - skønne Lucca
Log ind Log ind
Rejse til musikkens by i Toscana - skønne Lucca

Rejse til musikkens by i Toscana - skønne Lucca

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

På denne ferie i Italien er vi på rundrejse i Toscana og besøger byen Lucca, hvor flere berømte komponister - bl.a. Puccini - er født.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Lucca - en tidligere hovedstad

Lucca er måske mest kendt som Giacomo Puccinis fødeby (1858-1924), men også andre komponister så dagens lys her - Luigi Boccherini (1743-1805) og Alfredo Catalani (1854-1893) m.fl. - så det må siges, at være en musikkens by vi er kommet til. Byen blev grundlagt i romertiden allerede år 180 f.Kr. som en garnisonsby, hvilket kan fornemmes ved de lige gader, der går vinkelret på hinanden samt ved Piazza Anfiteatro bygget på resterne af det tidligere romerske amfiteater. Indtil år 1000 var Lucca hovedstad i Toscana, hvorefter Firenze fik overherredømmet.

Lucca set fra Torre Guinigi

Lucca set fra Torre Guinigi

Byvandring i Lucca

Det kan anbefales at spadsere hele vejen rundt på de solide fæstningsvolde som blev anlagt i 1500- og 1600-tallet omkring byen. Det tager ca. en times tid at spadsere de fire km. På voldene går du de fleste steder under skyggefulde platantræer og har undervejs fin udsigt ind over den gamle by med dens mange tårne og spir.

Rundt på volden omkring Lucca

Rundt på volden omkring Lucca

Puccinis fødehjem - nu museum

Ad Via San Paolino kommer du frem til en flot statue af den cigaretrygende Puccini placeret på torvet foran sit fødehjem - et hus fra 1400-taller der i dag er Puccinimuseum. Puccini, der tjente millioner på sine operaer og nød at gå på jagt i sin fritid, døde af strubekræft før han nåede at gøre sin sidste opera Turandot helt færdig.

Den cigaretrygende Puccini foran sit fødehjem i Lucca

Den cigaretrygende Puccini foran sit fødehjem i Lucca

Et par af byens pladser

Gaden fører os frem til Plazza Michele der var romernes tidligere forum dvs. den centrale plads midt i byen, hvor byens gader endte. Her ligger kirken San Michele med en overdådig facade med snoede søjler og buer i fire etager med en bevinget figur af San Michael på toppen. På pladsen ligger også Palazzo Pretori - et smukt palads hvorunder gademusikanterne spiller til glæde for de forbipasserende. 
På Piazza Napoleone - opkaldt efter Napoleon, der invaderede byen i 1799 og senere indsatte sin søster Elisa Baciocchi til at styre byen fra 1805 til 1815 - ses det store Palazzo Ducale. I den skyggefulde have er der høje træer. Bag paladset ligger endnu en af Luccas mange kirker San Romano.

Chiesa di San Michele in Foro

Chiesa di San Michele in Foro

Katedralen San Martino

Via Duomo leder naturligvis hen til byens domkirke - katedralen San Martino med forsvarstårnet Campanilen. Tårnet blev bygget i 1130 - altså før kirken der er fra 1200-tallet - hvorfor kirkefacaden er underlig asymmetrisk, så den inderste bue mod tårnet er ganske smal. Men igen en fantastisk kirkefacade udsmykket med statuer, relieffer, snoede søjler og buer i tre etager. På en væg ved indgangen ses pilgrimsmærket labyrinten - der er mange veje at vælge, men kun én der fører til den rette tro!

Katedralen San Martino med Campanilen

Katedralen San Martino med Campanilen

Udsigten fra Torre Guinigi

Det er værd at besøge det umiskendelige Torre Guinigi med egetræer på toppen, der er en del af familien Guinigis palads. Da handels- og bankierfamilien Guinigi residerede her i det 14. århundrede, byggede man stort og fint og dengang havde Lucca omkring 250 tårne, hvoraf der i dag kun er få tilbage. Vil du "bestige" det 44 meter høje tårn er der 230 trappetrin der snor sig opad langs ydervæggene og bliver ganske smal på det øverste stykke, så op- og nedgående kan ikke passere hinanden. Men turen til toppen kan betale sig, for udsigten ud over Lucca og de omkringliggende bjerge er betagende.

Torre Guinigi er værd at besøge

Torre Guinigi er værd at besøge

Piazza Anfiteatro

Her lå i romertiden det romerske amfiteater og her kæmpede gladiatorer mod hinanden. Gå ind gennem selv samme port, som de kæmpende i sin tid kom ind i arenaen af. Da Romerriget gik i forfald, gik også det romerske amfiteater i forfald og op gennem middelalderen benyttede byen arenaen som stenbrud og hentede sten herfra til byens kirker og palæer. Indtil 1830 var dette sted et slumkvarter, hvorefter man fik ryddet op og fandt amfiteaterets oprindelige ovale form. Pladsens nuværende huse er bygget på fundamentet fra arenaen.

Ydersiden af Anfiteatro - den gamle romerske arena

Ydersiden af Anfiteatro - den gamle romerske arena

Palazzo Pfanner

Palazzo Pfanner er noget af en kontrast til byens middelalderlige og religiøse arkitektur. En barokbygning fra 1667 med en imponerende trappe, der fører op til øverste etage, hvorfra der er en glimrende udsigt ud over den fint anlagte barokhave med en allé af romerske guder og gudinder omkring et springvand. 
Fra haven med både citrontræer og hortensiaer m.m. ses bl.a. klokketårnet ved San Frediano-kirken. Det var her, at den danske kronprins Frederik III, søn af kong Christian IV, boede under sin udannelsesrejse i Italien.

Palazzo Pfanner

Palazzo Pfanner

Meget mere at se og opleve i Lucca

Før vi ved af det, er tiden gået og vi har langtfra nået alt, hvad vi gerne ville se i Lucca, der måske er en lidt overset by i Toscana. 

Udsigt til Basilika di San Frediano

Udsigt til Basilika di San Frediano

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Italien

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten. 

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Italien