Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Det var i Riga, at det lettiske flag dukkede op efter ca. 50 års forbud. Byen har også dannet ramme om de første massedemonstrationer mod det kommunistiske styre, så området har høj symbolsk værdi for letterne. Vores rejse starter lidt uden for byen, hvor vi bruger ganske lang tid på at finde campingpladsen. Da vi endelig finder den, viser den sig at ligge i forbindelse med et hotel og er slet ikke færdigbygget. Gæstfriheden fejler dog ikke noget. Vi tager imod tilbuddet om at bo på parkeringspladsen og bruge hotellets faciliteter uden ekstra omkostninger.
Campingpladsen er ved at anlægge en hel ny plads med ny facilitetsbygninger og swimmingpool. Den ligger tre km fra centrum og det går fint med offentlig transport eller en taxi, hvis man vil bruge kræfterne i centrum.
Centralais er Rigas centralmarked, der er åbent hver dag fra tidlig morgen til kl. 14. Det anbefales, at man besøger markedet så tidligt som muligt. Selve markedet ligger primært i fem store haller, som tyskerne i sin tid anvendte til at bygge luftskibe (Zeppeliner) i. Markedet er farvestrålende og levende, og her kan købes alt i mad.
I godt vejr er der også marked udenfor. Vi køber et glas honning (ca. 10 kr.) og en hjemmelavet bøllehat (ca. 10 kr.) til Mathias. En ældre herre henvender sig med en mærkelig tingest. En kombination af en gammel paraplystang, der kan foldes ud og så med en hjemmelavet rive i den ene ende.
Manden griner og viser, at den både kan bruges som rive og kløpind. Mathias synes den er vildt spændende, så vi ender med at købe den for to Euro.
Vi går langs floden Daugave for at komme op til Skt. Peters kirken, der stod færdig første gang i 1209 i træ. Ca. 200 år senere blev kirken bygget i sten. Kirken har en voldsom historie bag sig, fordi den er blevet ødelagt så mange gange. Senest under 2. verdenskrig, hvor tyskerne i 1941 bombede klokketårnet. Kirken, som den ser ud i dag, stod færdig i 1973. Oppe fra det 123 meter høje tårn er der en fin udsigt over byen i alle retninger. Et godt sted at få overblik over byen.
Riga ses bedst til fods, og efter flere timers vandring rundt i byen, er det blevet tid til en pause. Vi sætter os på en af de små fortorvscafeer og nyder atmosfæren omkring Frihedsmonumentet. Lige ved siden af ligger der en stor park med kanaler, små søer og masser af bænke. Et skønt grønt område midt i storbyen. Her ligger forelskede under egetræerne, ældre sidder og snakker på bænkene i skyggen, nygifte lader sig fotografere. En pragtfuld stemning. I det hele taget er der mange grønne områder i den lettiske hovedstad.
Riga er meget anderledes end Estlands hovedstad, Tallinn, der er meget poleret og minder meget om en tysk hansestad. Riga er mere autentisk og lever med sin egen puls. På en måde en larmende storby, men med masser af åndehuller, hvor der er fred og ro. Der er vesteuropæiske mærkevarebutikker, men også små købmænd, specialforretninger og boder med lettiske specialiteter. Folket er på en eller anden måde også opdelt.
Der er dem som har fulgt med udviklingen og med på sidste mode, og så er der alle de andre. Umiddelbart skulle man tro, at de førstnævnte er de unge, men sådan er det heller ikke. Det og meget mere gør Riga til en fascinerende by.
Campingpladsen hedder ABC Camping (Riga vest – kørselsretning Jürmala)
Rejseveje:
Man kan sejle fra Helsinki til Tallinn eller køre gennem Polen og Litauen. Kør uden om Kaliningrad. Vejene i de Baltiske lande er de fleste steder helt nye og skiltningen i trafikken er vesteuropæisk, så det er let at finde rundt. Husk originale papirer på alle personer og køretøjer. Tag gerne kopier og læg et andet sted end originalerne.