Budva - en ældgammel badeby i Montenegro
Log ind Log ind
Budva - en ældgammel badeby

Budva - en ældgammel badeby

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Med ca. 650.000 indbyggere fordelt på et areal på størrelse med ca. 1/3 af Danmark er Montenegro et af Europas mindste lande - og nyeste - der i 2006 stemte sig ud af forbundet med Serbien-Montenegro. Men Montenegro er i virkeligheden ældgammel, hvilket vi hører om, da vi ankommer til byen Budva helt ude ved Adriaterhavet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Den gamle by Budva

Budvas gamle by (stari grad) ligger på en halvø og den græske mytologi fortæller herom, at efter at kong Cadmus sammen med sin hustru gudinden Harmonia var blevet udstødt fra den græske oldtidsby Theben, byggede han byen Butua (Budova og senere Budva) og fik sønnen Illyricus omkring 2.000 år f.Kr. Gennem krige erobrede Cadmus hele Balkan, inden han blev slået nær Oraklet i Delfi (Grækenland). Som følge af de mange ulykker de oplevede, bad de guderne om at omdanne dem til slanger, der fortsat lever i de duftende buske ved Budvas kyster.
Grækerne udvidede deres territorier og byggede havnebyer langs Adriaterhavskysten med ca. 90 km. mellem dem - svarende til en dags sejlads med datidens skibe. Romerne kom til Illyrien et par hunderede år f.Kr. og var her til Romerriget gik i opløsning i midten af 400-årene e.Kr.

I Budva ses flere eksempler på romernes tilstedeværelse i form af gravplads med fornem gravsten, offersten samt søjler med kapitæler fra en romersk villa. Men det var i den venetianske periode, der strakte sig fra 1420 til 1797, at bystaten Venedig udbyggede sit rige og bl.a. opførte bymuren og forsvarsanlægget i Budva. Over indgangen til Budvas gamle by ses den venetianske løve i et relief på bymuren. Store dele af byen blev ødelagt ved jordskælver i 1667, men blev naturligvis genopbygget. Det samme skete i 1979 og fra dette jordskælv kan vi endnu se revner i bymuren.

Ruiner efter en tidligere romersk villa

Ruiner efter en tidligere romersk villa

På turen rundt i de smalle stræder mellem stenhusene opleves en rigtig Adriaterhavsstemning med masser af spisesteder og souvenirbutikker samt flere kirker og små åbne pladser. En af de smukkeste pladser er ved havet lige neden for citadellet, hvor kirken Santa Maria i Punta fra 840 ligger og ved siden af Skt. Sava den Salvede kirke fra 1141. Herfra ses også den ortodokse kirke Treenighedskirken bygget i 1804, som bestemt er et besøg værd ikke mindst pga. den smukke ikonostas (billedvæg) malet i 1883. Vi ser også Johannes Døberens Kirke med byens højeste klokketårn. Kirken stammer oprindeligt fra 600-årene, men er ændret flere gange i middelalderen og senest i 1900-årene. I kirken ses en moderne mosaikvæg bag alteret. Det lykkedes aldrig for tyrkerne i det Osmanniske Rige at indtage Budva.

Santa Maria i Punta og Skt. Sava den Salvede kirke

Santa Maria i Punta og Skt. Sava den Salvede kirke

Hotel Mediteran i Becici

Under opholdet i Montenegro har vi base på Hotel Mediteran i Becici ved Budva. Hotel Mediteran blev bygget i kommunisttiden, men er senere blevet gennemgribende renoveret, så det i dag fremstår som et godt, moderne hotel og ligger ca. 100 meter fra egen strand ca. 30 minutters gang langs strandpromenaden fra Budva. Omkring 100 meter fra hotellet kører hvert kvarter en billig bus til Budva, så det er nemt at komme frem og tilbage. Udover udendørs og indendørs swimmingpools - hvor der også tilbydes massage, sauna og badstue - har Hotel Mediteran egen, rengjort strand med gratis håndklædeservice og liggestole med parasoller, så muligheden for en afslappet strandferie er bestemt tilstede - ikke mindst når vandet helt hen i oktober er 24 grader varmt.
Men vi skal nu ikke dase ret meget ved stranden, der ved de offentligt steder ikke kan prale af at være rengjorte. Her flyder det med cigaretskod, papir og plastik samt tomme flasker etc. Benyt derfor de private og rengjorte strandområder.

Hotel Mediteran i Budva

Hotel Mediteran i Budva

Rivieraen i Budva

For at komme komme mellem Budva og til hotellet følges strandpromenaden. Vi skal dog lige hilse på Budvas Ballerina - en pendant til Den Lille Havfrue i København - som står langs den klippefyldte kyststrækning mod vest, blot få meter fra byens badestrand. Langs strandpromenaden, der løber hele vejen langs Slovenska Plaza (stranden) i Budvabugten, ligger et utal af restauranter og caféer - og lige så mange boder med souvenir, frugt og iscreme.

Stranden Slovenska Plaza

Stranden Slovenska Plaza

Efter marinaen fører en ca. 200 meter lang tunnel under bjerget, hvor det spændende hotelkompleks Dukley Hotel & Resort ligger og vi er fremme i Becici. Her åbner sig stedets største strand, som vi kan se i sin helhed fra pynten længst mod vest. Ude i bugten ligger den to kilometer lange Skt. Nicholas Ø, som det er muligt at besøge med taxabåd. 

Dukley Hotel & Resort på pynten

Dukley Hotel & Resort på pynten

Midt i bugten ses opgangen til den ortodokse Skt. Thomas Kirke og efter et besøg oppe ved kirken, med endnu en flot udsigt ud over bugt og strand, fortsættes forbi underlige klippeformationer - nogle turkisfarvede, andre røde og foldede - inden vi når fiskerlandsbyen Rafailovici. Det er i Rafailovici, at fiskerne holder til med deres pittoreske fiskefartøjer, som ligger for svaj i bugten. Også her findes hoteller, restauranter og forretninger. Fortsætter strandvandringen kommer du til endnu en tunnel, inden vejen fører op på bjerget og kørebanen og videre frem mod øen Sveti Stefan - et af Montenegros turist-ikoner.

Opgang til den ortodokse Skt. Thomas Kirke

Opgang til den ortodokse Skt. Thomas Kirke

Udflugter i Budvas nærområde

Vi har tilmeldt os de udflugter som tilbydes på denne rejse til Budva i Montenegro, hvor vi bl.a. kommer til en helt speciel fiskefarm oppe i bjergene og sejler en tur langs kysten i Budvabugten. Begge udflugter er med frokosten inkluderet. Kort sagt drejer det sig om samvær og hygge på disse udflugter.

Fra bjergene ses ned mod Budva

Fra bjergene ses ned mod Budva

Fiskefarmen Ribnjaci i landsbyen Krapina

Den lille landsby Krapina bestående af enkelte huse, man knapt nok får øje på, ligger højt oppe i bjergene blot fem kilometer fra Budva. Men køreturen derop i de bestilte taxaer føles meget længere, da ruten går ad små snoede og meget stejle bjergveje. Det er da også en fredelig oase vi kommer til, som har været i familiens eje de sidste 700 år. Et noget specielt sted, hvor indehaveren slapper af ved at pusle med alverdens ting - bl.a. sit dambrug med opdræt af foreller, som han selv har bygget. Men her er også andre dyr som ænder, gæs, katte, kaniner og et par grise m.v. Mellem de næsten lodrette bjergskråninger har ejeren bygget en gangbro af træ langs et vandløb med små vandfald, som fører os ind i bunden af en kløft, der ender ved en lille sø, som han kalder Tanga Beach! Her kan man bade, hvis man er indstillet på en frisk fornøjelse med koldt bjergvand fra et vandfald, der vælter ned i søen.

Fiskefarmen Ribnjaci i landsbyen Krapina

Fiskefarmen Ribnjaci i landsbyen Krapina

Friskfanget forel

Så luner det, da vi kommer tilbage på den solrige terrasse og tager plads ved de håndlavede borde og bænke og får serveret den lokalt fremstillet slivovitz (montenegrinsk blommebrændevin), mens vi får det specielle en-strenget instrument - en gusla - demonstreret. 
Inde i restauranten serveres der naturligvis hele foreller med citron og kartofler ledsaget af lokal hvidvin. Kan man lide ferskvandsfisk, er dette lige sagen. De som ikke spiser fisk, kan naturligvis få noget andet. Væggene er dekoreret med billeder og fotografier bl.a. af det gamle montenegrinske Petrovic-dynasti med tidligere tiders konger. Men her er også gamle husholdningsredskaber, symaskiner, våben, en stumtjener med forskellige hatte og meget andet, som enhver marskandiser ville kunne bruge! Et rigtigt spøjst sted.

Det enstrengede  instrument gusla demonstreres over et glas slivovitz

Det enstrengede instrument gusla demonstreres over et glas slivovitz

Sejltur på Budvabugten

Desværre er det blevet gråvejr med regnbyger denne dag, hvor vi spadserer gennem tunnelen mod Budva for at stige ombord på båden som skal bringe os rundt på Budvabugten. Pga. det oprørte vand kan båden i dag ikke lægge til direkte på stranden, så vi må stige på via nærmeste mole.
Sejlturen går østpå langs den brede strand og vi passerer landsbyen Rafailovici, hvor vi ser de ejendommelige klippeformationer fra søsiden. Skibet sejler forbi nogle af Montenegros bedste badestrande Dronningens Strand og Kongens Strand, hvor bl.a. Jugoslaviens tidligere præsident Tito og de nuværende regeringsledere inviterer deres gæster med til, når der skal bades. Skibet sejler også forbi et af Montenegros største turist-ikoner øen Sveti Stefan, der i dag drives af et femstjernet hotel ejet af hotelkæden Aman. Det var meningen at vi skulle sejle uden om den to kilometer lange Sankt Nicolas Ø, der ligger midt i Budva-bugten, men pga. de høje bølger, sejler vi indenom og frem til Budvas gamle befæstede by og ser citadellet fra søsiden. Naturligvis skal vi også forbi Budvas lille Ballerina, der danser på et ben på en sten nær klippekysten. Den foldede klippekyst kommer vi helt tæt på, da skipper sejler ind i en slugt, hvor vi kan se et naturligt skabt hulrum under bjerget. Sejlturen slutter ved marinaen i Budva, hvor der på Restaurant Jadran serveres gullasch til frokost - naturligvis indledt med en varmende slivovitz - eller to! 

Sejltur på Budvabugten

Sejltur på Budvabugten

Blæst og bølger i Budvabugten

Udenfor vælter regnen ned, men er taget af ved kysten, mens bjergene fortsat er sorte - Monte Negro - af tungt hængende regnskyer. Den stærke blæst og de store bølger hamrer ind mod stranden, der er tom for mennesker - og hvad laver man så? 
Hotel Mediteran tilbyder indendørs swimmingpool, sauna m.v. og du kan købe dig en gang massage - eller du kan besøge byens museum. Selv foretrækker vi at få frisk vind i ansigtet på en spadseretur langs det oprørte hav. Så klædt på efter vejrforholdene spadserer vi til Rafailovici, hvor vi oplever at fiskerne må ro ud til en fiskebåd, der har revet sig løs af fortøjningen.
Men da vi atter går hjemad, ser vi opklaring mod vest og det tegner godt for udflugten i morgen til den gamle kongeby Cetinje.

Vandretur langs det oprørte hav i Budvabugten

Vandretur langs det oprørte hav i Budvabugten

Budva er en populær turistdestination, der hvert år besøges af flere turister, end der er indbyggere i hele landet. Turisterne kommer for det meste for at slappe af på stranden og nyde solen og det endnu fornuftige prisniveau. Vi skal imidlertid kun dase lidt på denne rejse, for i morgen skal vi på udflugt til nabolandet Albanien og se fæstningen Rozafa. 

Fakta om Montenegro

Hovedstaden i Montenegro - opkaldt efter "De Sorte Bjerge" - er Podgoria.

Befolkningstal: Ca. 0,7 mio.

Areal: Ca. 13.812 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.551 km

Mest besøgte attraktion: Adriaterhavet med Budva Riviera og kongebyen Cetinje, ortodokse kirker og klostre, middelalderbyer som f.eks. Kotor.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Montenegro