På tur til middelalderbyen Kotor, Montenegro
Log ind Log ind
På tur til middelalderbyen Kotor

På tur til middelalderbyen Kotor

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

En af Montenegros mest velbevarede middelalderbyer er Kotor, som ligger skjult bag høje bjerge helt inde i bunden af Sydeuropas flotteste fjord Boka Kotorska - Kotorbugten. Allerede før illyrisk tid havde man bosat sig på dette "skjulte" sted, men det var romerne som udbyggede byerne omkring bugten.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Over Kotorbugten

Langs den østlige bred af Kotorbugten kører bussen frem til landsbyen Lepetina, hvor vi sejler med færgen over fjorden til Kamenari på den vestlige bred. Det var i Lepetina at middelalderens søfolk, når de vendte hjem fra deres årelange rejser, satte deres nye kvinder og eventuelle børn af, som de havde med sig hjem fra fremmede lande, inden de sejlede det sidste stykke over fjorden til deres familier (koner og børn) i Kotor. Så kunne freden opretholdes! 

Øen Our Lady of the Rock i Kotorbugten

Øen Our Lady of the Rock i Kotorbugten

Fra Perast til Our Lady of the Rock

Kystvejen følges frem til byen Perast, hvor marinearkæologer har fundet en større romersk bosætning ude i fjorden. Fra Perast går båden den korte tur ud til den kunstigt anlagte ø Our Lady of The Rock. Det var fiskere som - i begyndelsen af 1400-årene - fandt et ikon af Madonnaen med Barnet på nogle klipper lige under vandet og tog det som et særligt tegn fra Gud. "Vor Frue fra Klippen" blev søfolkenes beskytter og man begyndte at opbygge øen ved at hælde sten ud på stedet. Udtjente og erobrede skibe blev også fyldt med sten og sænket. Til sidst var den kunstige ø så stor, at man i midten af 1400-tallet kunne bygge den første kirke. Gennem tiden er øen konstant gjort større, ved at man har smidt flere sten og sunket skibe på stedet.

Kirken på Our Lady of the Rock

Kirken på Our Lady of the Rock

Det sagnomspundne ikon

Kirken på øen blev bygget i byzantinsk stil efter det store jordskælv i 1667, hvor den første kirke var blevet lagt i grus. Klokketårnet blev tilføjet omkring 1725. Inde på kirkens alter ses det berømte ikon Our Lady of the Rock malet af Lovro Marinov Dobricevic i 1400-tallet. Ikonet er kirkens mest værdifulde kunstværk, da det knytter sig til øens historie.
Øen har også et museum, hvor der bl.a. ses genstande fra romertiden, hverdagsting fra middelalderen og en lille våbensamling samt et billede af Our Lady of the Rock der i mange år var delvist beskyttet af sølvplader på for- og bagside.

Alter med det berømte ikon Our Lady of the Rock

Alter med det berømte ikon Our Lady of the Rock

Middelalderbyen Kotor

Fremme i Kotor, der er omgivet af en fire kilometer lang middelaldermur, spadserer vi gennem byen ad de smalle brostensbelagte middelalderstræder og ser bl.a. byens største torv med klokketårn og mange fine bygninger bl.a. Napoleons franske teater. Denne skønne middelalderby, kom i 1979 på UNESCO's verdensarvsliste.

Bymur omkring Kotor

Bymur omkring Kotor

Flotte ikonostaser

Et besøg i katedralen er et must og derefter den ortodokse kirke Skt. Lukas - byens ældste kirke fra 1195 - som også er et besøg værd ikke mindst pga. ikonostasen og den samling af ikoner der ses i sidekapellet.
100 meter fra bymuren ligger indkøbscentret Kamelija, der kan anbefales, da her er flere gode butikker og spisesteder der prismæssigt sagtens kan konkurrere med prisniveauet inden for bymuren - og så er her meget pæne og gratis toiletter.
Vil du have det fulde udbytte af et besøg i Kotor, skal du bruge mindst tre timer - og så er der endda tid til også at spadsere en tur op ad bymuren på bjerget (entré) til en lille kirke, hvorfra der er udsigt ud over byen og Kotorbugten. Et besøg helt oppe på fæstningen Skt. John kræver yderligere et par timer.

Kotor katedral

Kotor katedral

Fakta om Montenegro

Hovedstaden i Montenegro - opkaldt efter "De Sorte Bjerge" - er Podgoria.

Befolkningstal: Ca. 0,7 mio.

Areal: Ca. 13.812 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.551 km

Mest besøgte attraktion: Adriaterhavet med Budva Riviera og kongebyen Cetinje, ortodokse kirker og klostre, middelalderbyer som f.eks. Kotor.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Montenegro