Ohrid - en af Nordmakedoniens smukkeste byer
Log ind Log ind
Ohrid - en af Nordmakedoniens smukkeste byer

Ohrid - en af Nordmakedoniens smukkeste byer

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Ohrids tidlige historie fortaber sig i fortiden, men byen er grundlagt lang tid før romerne kom hertil og regnes for verdens ældste by, der endnu bebos.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Hotel Tino lige ved Ohridsøen

I en lang periode blev byen påvirket af kristendommen fra Det Byzantinske Rige efter Romerrigets fald. I 1300-tallet blev Nordmakedonien indlemmet i Det Osmanniske Rige og mange kristne ting blev destrueret af muslimerne, indtil tyrkerne trak sig tilbage efter Balkankrigene først i 1900-årene. Overalt ses minder fra de forskellige kulturhistoriske perioder, hvorfor Ohrid da også blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1979.
I Ohrid indkvarteres vi på Hotel Tino, der ligger ud til søen på Ohrid Rivieraen, hvorefter der er tid til at spadsere en tur til centrum ca. 10 minutters gang langs strandpromenaden, inden middagen.

Hotel Tino i Ohrid

Hotel Tino i Ohrid

Tyrkisk bydel og Den hellige Guds Moder Perivleptos kirke

Ved den øvre port i den gamle bymur på toppen af Ohrid-bjerget, ses endnu rester af den originale romerske bymur. Indenfor ligger noget af den tidligere tyrkiske bydel og her besøges ikongalleriet - et museum hvor det er lykkedes at samle gamle ikoner fra Ohrids mange kirker. Ikonerne forestiller forskellige helgener fra forskellige perioder, som det ikke lykkedes muslimerne at få fingrene i og ødelægge. Den ældste ikon er fra 1045.

Port ved bymuren

Port ved bymuren

Samme sted ligger kirken Den Hellige Guds Moder Perivleptos fra 1295 med fresker overalt i kirkerummet. Engang var disse fresker dækket af et tykt lag sod, fra de vokslys som brændte her i århundreder, hvorfor tyrkerne ikke opdagede og ødelagde dem - selvom kirken i en periode fungerede som moské. Restaurering i 1960'erne har frilagt de mange smukke fresker og kirken betegnes også som en af de smukkeste kirker i Ohrid og omegn, der har omkring 365 kirker - en for hver dag i året! Det er ikke tilladt at fotografere i kirken. 

Kirken Den Hellige Guds Moder Perivleptos

Kirken Den Hellige Guds Moder Perivleptos

Det arkæologiske område og Sct. Clements kloster

Ved højdedraget Plaosnik, har man nogle meter under gadeniveau frilagt ruiner fra forskellige perioder. Det siges, at uanset hvor man graver i Makedonien - og specielt i Ohrid - vil man støde på ruiner fra antikken. Landet har da også omkring 5.000 antikke udgravninger. Resterne af en stor basilika - overdækket af en tagkonstruktion - har flotte gulvmosaikker samt tidligere døbefonde. I området er også frilagt et lille romersk tempel.

Arkæologiske udgravninger i Ohrid

Arkæologiske udgravninger i Ohrid

Besøg også den renoverede Sct. Clements klosterkirke, der blev genopført i 2000 året for Jesus fødsel og står på det oprindelige fundament fra 900-årene. Arkæologer og ingeniører har været meget hensynsfulde og lavet tydelige markeringer hvor det nye adskiller sig fra det gamle originale.

Sct. Clements klosterkirke

Sct. Clements klosterkirke

Det antikke teater

Her i området har der foregået dramatiske ting allerede 200 år f.Kr., men det vidste man intet om før i år 1900, da arkæologer fandt tegn på, at noget gemte sig ni meter under jorden. Udgravningerne begyndte i 1959 og man fik frilagt et enestående amfiteater, der oprindeligt havde plads til 6.000 tilskuere. I dag benyttes det antikke teater til forskellige koncerter bl.a. Ohrid Sommer Festival og har plads til 3.000 tilskuere.

Det romerske teater - i dag med plads til 3.000 tilhører

Det romerske teater - i dag med plads til 3.000 tilhører

Skt. Sofiakirken

I den gamle bydel ligger Sct. Sofia Kirken, der oprindeligt er fra det 11. årh. men udvidet flere gange. Denne kirke har også berømte fresker og kirkens søjler i buegangen på første sal er da også gengivet på landets 1000 dinar-seddel.

Sct. Sofia Kirken med søjlevinduer i to etager

Sct. Sofia Kirken med søjlevinduer i to etager

Frokost på restaurant Dalga

I den tyrkiske bydel står husene tær i de smalle stræder og her ligger forskellige værksteder, hvor man fremstiller håndlavet papir og en forretning som sælger håndlavede kunstperler - bl.a. fiskeskæl indgår i den hemmelige produktionsopskrift. Efter frokost er resten af dagen til fri disposition, hvor nogle foretrækker at besøge gågaden og den tyrkiske basar hvor shoppingsmulighederne er bedst. Andre går til det åbne grøntsagsmarked.

Typiske huse i den tyrkiske bydel

Typiske huse i den tyrkiske bydel

St. John Kaneo kirken

Selv spadserer vi ad en træbro langs vandkanten og de lodrette klipper under Plaosnik ud til kirken St. John Kaneo (Skt. Johannes kirken) der ligger aldeles smukt på den yderste pynt. 
Undervejs passeres flere restauranter og badesteder. En mindre stigning og vi er oppe ved kirken, hvor der også kan ses fresker.

Udsigt mod pynten med St. John Kaneo kirken

Udsigt mod pynten med St. John Kaneo kirken

Tsar Samuels citadel

Lidt mere anstrengende er det at fortsætte op ad de mange trapper bag kirken for at komme op til Tsar Samuels Citadel (Ohrid fæstningen). Trapperne og en smal stil fører forbi det arkæologiske område og snart står vi ved citadellets indgang, der oprindeligt er fra det 4. årh. f.Kr. En mindre entréafgift giver mulighed for at spadsere en tur på citadellets mur, hvorfra der er en glimrende udsigt til alle sider.

Citadellet på toppen af Ohrid

Citadellet på toppen af Ohrid

Grøntsagsmarkedet og den nye bydel

Efter besøget spadserer vi ned til den øvre port og derfra er der masser af trapper ned til gågaden og det åbne grøntsagsmarked i den nyere bydel.

Ohrids grøntsagsmarked er en symfoni af farver og dufte

Ohrids grøntsagsmarked er en symfoni af farver og dufte

Middag på restaurant Sv. Petka

Blandt Ohrids gode spisesteder kan den familjedrevne restaurant Sv. Petka anbefales. Den ligger et stykke fra hotellet, hvorfor transport er nødvendig. Restauranten ser ikke ud af meget udefra, men åbner sig, når du først er kommet ind bag murene. Og maden - små hjemmelavede specialiteter efterfulgt af en sammenkogt makedonsk ret - er både velsmagende og rigelig. Det er de ledsagende drikkevarer ad libitum også. Husk at spørge efter husets frues hjemmelavede ost. Måske får du også mulighed for at købe lidt rigtig god gedeost med hjem.

Forskellige velsmagende retter på restaurant Sv. Petka

Forskellige velsmagende retter på restaurant Sv. Petka

I morgen er der flere gamle sten på programmet, da det antikke Heraklea Lyncestis og byen Bitola står på programmet.

Fakta om Nordmakedonien

Hovedstaden i Nordmakedonien er Skopje.

Befolkningstal: Ca. 2,1 mio.

Areal: Ca. 25.713 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.653 km. til Skopje

Mest besøgte attraktion: Ohridsøen.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Nordmakedonien