St. Jovan Bigorski klosteret i Mavrovo National Park, Nordmakedonien
Log ind Log ind
St. Jovan Bigorski klosteret i Mavrovo National Park

St. Jovan Bigorski klosteret i Mavrovo National Park

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

At Nordmakedonien, der blot er halvt så stort som Danmark, har en meget afvekslende natur, opdager vi efterhånden som vi kommer længere og længere væk fra hovedstaden Skopje.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Mavrovo National Park

En af Nordmakedoniens tre nationalparker er Mavrovo der ligger i den vestligste del af landet. De høje bjerge - landet har mere end 100 tinder, som rager mere end 2.000 meter op over havet - er klædt med uberørt skov, hvor der lever både ulve og bjørne. Men i bjergene er her også vintersportssteder og endnu i maj ligger der snelommer på bjergskråningerne.

Bussen kører langs den opdæmmede Mavrovo Sø, der ligger 1.220 moh. og stopper i den lille landsby Movrovo Anoyi, der ikke har meget andet at byde på end en glimrende udsigt til søen. De fleste bygninger står tomme og er mere eller mindre faldefærdige. Et par caféer, en souvenirbutik og en købmand forsøger at holde lidt liv i landsbyen, der er et naturligt kaffestop på ruten. Også her møder vi flere løsgående hunde, der tigger mad ved caféerne. I dag er her koldt - kun syv grader - så husk en trøje, når du kommer op i højderne.

Den opdæmmede Mavrovo Sø

Den opdæmmede Mavrovo Sø

St. Jovan Bigorski klostret

Floden følges gennem en smal og meget dramatisk kløft, der skærer sig gennem de lodrette bjergsider til dalen åbner sig og vi når frem til St. Jovan Bigorski klostret, der ligger op ad en bjergskråning. Inde i St. Jovan Bigorski klostret, der er viet til Johannes Døberen og derfor også kaldes Skt. Johannes Bigorski klostret, skal kvinderne bære skørter, selv om benene er dækket af lange bukser. De 25 munke, og øvrige medhjælpere som arbejder i klostret, skulle nødigt fristes! Dette ortodokse kloster blev oprettet i allerede i 1020, men blev ødelagt af osmannerne i 1500-årene for senere at blive genopbygget i 1800-tallet. En brand i 2009 ødelagde atter dele af klostret, som nu står genopført med en så original arkitektur som muligt.

Indgang til St. Jovan Bigorski kloster

Indgang til St. Jovan Bigorski kloster

Ikonostasen - et vidunderligt kunsthåndværk

Det helt specielle ved denne ortodokse kirke er ikonostasen, der er skåret i valnøddetræ og som har så mange detaljer, at det tog billedskærerne seks år at fuldføre dette vidunderlige kunsthåndværk. Ikonostasen er dekoreret med ranker af vindruer, mere end 200 dyr og 500 personer - heriblandt billedskærerne selv - og i venstre del er skabt scener fra det gamle testamente og i højre side fra det ny testamente. Også et skrin med relikvier fra forskellige helgener ses i kirken, der også har et lille kors, som efter sigende skulle indeholde en splint fra det kors Jesus blev korsfæstet på. Det er desværre ikke tilladt at fotografere i kirken.

Ikonostas

Ikonostas

Frokost på Hotel Tutto i landsbyen Jance

Rundt omkring i Mavrovo nationalparken ligger små landsbyer klinet op ad bjergskråningerne. Nogle er overvejende muslimske, hvilket kan ses på minareterne, som stikker i vejret ved moskéerne, andre er kristne med ortodokse kirker. En af disse små bjerglandsbyer er Jance, hvor en italiensk iværksætter har bygget et hotel - Hotel Tutto - med en stor restaurant, hvor vi denne dag spiser en vidunderlig suppe (det er jo koldt oppe i højderne) efterfulgt af små herlige egnsretter - og dertil hørende drikkevarer ad libitum. På Hotel Tutto kan vi købe diverse krydderurter og svampe samlet i bjergene samt forskellige hjemmelavede produkter.

Bjerglandsbyen Jance

Bjerglandsbyen Jance

Efter frokosten fortsætter bussen sydover forbi byen Debar tæt på grænsen til Albanien og følger Drim-floden - Den Sorte Flod - mod Struga og derfra til byen Ohrid, der ligger meget smukt ved Ohrid-søen,  hvor vi skal bo de næste dage.

Fakta om Nordmakedonien

Hovedstaden i Nordmakedonien er Skopje.

Befolkningstal: Ca. 2,1 mio.

Areal: Ca. 25.713 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.653 km. til Skopje

Mest besøgte attraktion: Ohridsøen.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Nordmakedonien