Børnenes Paradis - Skeikampen i Sydnorge
Log ind Log ind
Børnenes Paradis - Skeikampen i Sydnorge

Børnenes Paradis - Skeikampen i Sydnorge

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge

En vinterferie ved Skeikampen i Gausdal, der ligger 800 moh., er ægte fjeldeventyr for både børn og voksne.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Populært skiområde

Jeg har kørt forbi mange gange og hver gang berettet om, at det netop var i dette område, at den norske Dronning Sonja og vores danske Dronning Margrethe sammen plejede at gå på langrend i de norske fjelde. Nu fortryder jeg, at jeg ikke tidligere har besøgt dette pragtfulde og særdeles børnevenlige skiområde. Vi bor i familielejlighederne tæt på Thon Hotel Gausdal og ganske få meter fra børneområdet og skiliften. Her findes flere hoteller bl.a. Thon Hotel Skeikampen som vi også har boet på, samt masser af dejlige hytter og en udmærket campingplads. Ja, vintercamping er blevet populært. Ønsker du ikke selv at stå for maden er her flere muligheder, hvor bl.a. hotellerne serverer både a la carte og/eller buffet.

Thon Hotel Gausdal - midt på skitorvet og lige ved alpinbakken

Thon Hotel Gausdal - midt på skitorvet og lige ved alpinbakken

Det børnevenlige Bambini-land

Måske er det noget af det bedste jeg har set, hvad angår børnevenligt skiområde og der er ikke noget at sige til, at familier med små børn træffes og trives her. Der er naturligvis de kendte figurer, som børn kan styre uden om på børnebakken. Her er rullende fortove, så de mindste ikke skal kæmpe sig op ad bakke med store støvler på. Her er en karrusel, hvor ungerne kan øve træk, før de skal på liften. Og så er hældningsgraden på de mindstes bakke næsten usynlig - men den er der, så de små kan sagtens få fart på, når det går nedad! Hele området er ganske godt gennemtænkt.

Rullebånd til de mindste ved børnebakken

Rullebånd til de mindste ved børnebakken

Børnenes Paradis

Når ungerne er blevet fortrolige med trækket, skiene og balancen findes en tallerkenlift lige ved siden af - fortsat beskyttet fra de voksnes racerbane. Her kan børnene og de voksne der hjælper til øve sig i fred og ro. Her er naturligvis også en særlig plads til de, der vil kælke og de der vil stå på snowboard. Flere gange om ugen arrangerer skiskolen forskellige aktiviteter for børnene som f.eks. konkurrencer og "rebus-løbet" hvor alle efterfølgende får en fin malebog med hjem. Dette må være børnenes paradis - hvad angår tilgangen til skiløbet.

Så du - jeg kan selv dreje

Så du - jeg kan selv dreje

Pisterne på alpinbakken

Mens de mindste børn boltrer sig på børnebakken med skilærerne, tager vi andre lidt større legebørn Ole-Expressen, en 8-sæders ekspreslift, til toppen af Skeikampen. Eller næsten til toppen. For at komme helt op på toppen af Skeikampen spænder jeg skiene af og går de sidste meter op mod kommunikationsmasten og stenhytten på toppen, 1.124 moh. Herfra er en fin udsigt til Jotunheimens høje tinder mod vest og Rondanes mere bløde fjelde mod nord. Og en dramatisk udsigt ned langs Skeikampens karakteristiske stejle fjeldside mod øst. Gå ikke for langt ud, da der kan være udhæng. 

Med Ole Expressen til toppen af Skeikampen, 1124 moh.

Med Ole Expressen til toppen af Skeikampen, 1124 moh.

Nu er vi alle kommet op med liften og sammen glider vi ud på de velpræparerede pister. Her er ikke mindre end 17 forskellige nedfarter fra grøn til sort (let til svær) og ni lifter sikrer, at vi hele tiden kan komme tilbage og på nye pister. De fleste pister er røde og det passer fint til mit temperament. Og så er de brede, hvilket øger sikkerheden. Her er god plads til alle.
Oppe i bakken ligger Galten Hytten med spisested og toilet, så vi ikke nødvendigvis skal helt tilbage til Skitorget/Skitorvet (centrum). Hytten ligger lige ved siden af en piste, så her er det ski-in og ski-out. Nemt.

Fuld fart ned ad velpræparerede pister

Fuld fart ned ad velpræparerede pister

Langrendsløjpe til Austlid Fjellstue

En af de lettere langrendsløjper går til Thon Austlid Fjellstue, der ligger syd for Skeikampen. Løjpen finder du via lysløjpen lige bag skitorvet og løber gennem skoven. Løjpen er relativ kort og let gået på første del, som også mindre børn kan have glæde af at gå. Efter ca. 3,8 km. på rød mærket løjpe med lidt stigning på sidste del er vi fremme. Her kan du tage et hvil over en kop varm chokolade og de mindste komme til kræfter igen inden tilbageturen. 
Her findes en rundløjpe, så du ikke nødvendigvis skal ad samme løjpe tilbage med den lange nedkørsel. Så vi følger den blå løjpe nordvest over og er efter yderligere 5,3 km. tilbage ved udgangspunktet. En fin eftermiddagstur, der mest foregår i skov og over moseområder og som også kan bruges som uvejrsløjpe, når det stormer på højfjeldet.

Store dele af løjpenettet er tilrettelagt i større og mindre sløjfer, så du undervejs kan lægge mere på turen eller afkorte den alt efter kræfter.

Skeikampens karakteristiske top

Skeikampens karakteristiske top

Rundt om Skeikampen

Sigtbarheden på de alpine pister er denne dag nærmest hvidt i hvidt og ujævnheder på pisten kan være vanskelige at se. Så er langrend et godt alternativ. Vi følger den gule løjpe øst om Skeikampen. Det er en fordel af gå rundt om Skeikampen mod uret, så har du stigningen i begyndelsen og får et fint, langt glid ned på vestsiden af Skeikampen. Skiltningen er god her - både undervejs og hver gang løjpen deler sig står en vejviser med km-angivelse samt et løjpekort der oplyser om, hvor man er i terrænet. Vi går rundt om Avlundkampen, 1,117 moh. og forbi Prestkampen, 1244 moh. og ned over vandskellet og tilbage mod "civilisationen" på vestsiden af Skeikampen. Vi støder på den kendte Peer Gynt Løjpe og her møder vi de første modkørende skiløbere. Vi følger løjpen til vi når Skei Fjeldkirke.

Østsiden af Skeikampen

Østsiden af Skeikampen

Skei Fjellkirke - med dansk islæt

Kirken ligger smukt, men lidt gemt i skoven og den skal vi lige se nærmere på. Kirkedøren er åben og kirken imponerer ved sin smukke enkelthed. Dronning Margrethe har altid haft en forkærlighed til netop dette område i Norge og har da også en skihytte her. Den tætte tilknytning har fået dronningen til at designe og skabe kirkens smukke altertavle, hvor elven, skoven, det vinterklædte fjeld ses i maleriet. Vi kan kun være stolte af vores dronnings kunstneriske evner.

Skei Fjellkirke ligget lige ved langrendsløjpen

Skei Fjellkirke ligget lige ved langrendsløjpen

Alene mod Systugesetra

De fleste af langrendsløjperne er populære og velbesøgt. Her kan være trængsel hvor du møder skifolk på vej op og på vej ned. Specielt er Peer Gynt Løjpen populær. Vil du have lidt mere fred og opleve mere af den uberørte natur, anbefales ruten omkring Systugusetra. Et stykke ude af Peer Gynt Løjpen drejes til venstre mod Øvre Frøysesetra og ved sæteren drejes til højre på en mindre fjeldvej mod Systugesetra. Her skal du muligvis selv træde sporet i den uberørte sne, hvilket i sig selv er en fin vinteroplevelse. Jo højere du kommer op, des flottere udsigt. Her passeres en mindre bæk, der ikke er dækket af sne. Skiene tages af og bækken kan stengås. Lidt efter passeres elven Nisjua på en bro, hvorefter ruten går til venstre op forbi Systugesetra. Herefter støder du på den præparerede løjpe mod Austlid eller bruger denne løjpe til at glide tilbage mod Peer Gynt Løjpen og Skeikampen.

På tur mod Systugesetra

På tur mod Systugesetra

Vi skal tilbage

Her i "skiturismens vugge" har man haft gæster siden 1876. Hoteller er skudt op og løbende blevet moderniseret i takt med tidens trend. I dag findes helt moderne faciliteter som f.eks. spa og massage på hotellerne. Hytter er skudt op og campingplads etableret med helårsfaciliteter. Her er helt moderne lifter til alpine udfoldelser - og så ligger der kilometervis fine løjer og bare venter på os. Næste gang jeg skal på vinterferie i Norge, hvor børnebørnene også skal med, kører jeg ikke forbi Gausdal. Vi kommer igen.

Nattelys på Skeikampen

Nattelys på Skeikampen

Fakta om Norge - Skeikampen

Skeikampen i Gausdalen ligger 800 moh. og ca. 2 timer og 45 min. med bil fra Oslo. Skeikampen tilbyder både alpint skiløb samt langrend. Det alpine center har ni lifter to rullebånd til børnene samt 21 pister fra sorte til grønne. Langrendsområdet har mere end 150 km. præparerede løjper som hænger sammen med løjpenettet i Peer Gynts Rike.

Turistinformation: Skeikampen

Turistinformation: Norge