Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Et godt sted at begynde er på turistkontoret. Med "Bergenkortet" i lommen kommer jeg frit rundt med bybusserne og opnår rabatter på entréer, anden transport, sightseeing samt spisesteder og tjener det hurtigt hjem, hvis jeg er aktiv i Bergen. Men jeg starter min byvandring ved indfaldsvejen til Bergen, hvor jeg kommer forbi den hvide gamle byport.
Jeg følger Kong Oskars Gade - opkaldt efter kong Karl Johans søn Kong Oscar 1. der reagerede over Sverige og Norge i 1800-tallet - og passerer Domkirken, der kun er åbent en time om formiddagen uden for højsæsonen - men skulle være et besøg værd.
Den gamle byport i Bergen
Jeg fortsætter gennem nogle af Bergens smukke smalle, brostensbelagte gader, hvor træhusene står tæt og passerer Korskirken - også en original kirke fra middelalderen - der undgik nedbrænding ved de store Bergen-brande i 1702 og sidste i 1916.
Hyggelige brolagte gader med træhuse
Jeg slår et smut hen forbi det altid livlige fiskemarked. Her står de lokale i kø for at købe helt friske fisk og skaldyr, lige som turisterne kan få deres sult standset med lækre retter som f.eks. fyldte krabbeskjold - med krabbekød forstås! Eller en burger med laks og rejer. De handlende deler flittigt ud af smagsprøver på alt - fra tørrede fisk til røget hval. Og det er populært. Selv er jeg mest på jagt efter nogle af de specielle fisk, der trækkes op af Atlanterhavet, men i dag er der intet - måske allerede udsolgt?
På fisketorvet uddeles der smagsprøver
På den anden side af havneindløbet Vågen ligger halvøen Nordnes der også er et besøg værd. Jeg når dog ikke helt ud til Bergens Akvarium, hvor jeg kan se mange fisk fra hele verden, da jeg bliver "grebet" af de smukke stejle gader der løber vinkelret ned på den anden side af Nordnes mod Industrihavnen. Fra nordsiden af Nordnes fås ikke bedre udsyn mod Bryggen. Og der skal jeg over.
Stejle gader i bydelen Nordnes
Oprindeligt var det handelsmændene i Hansaen - en sammenslutning af hansestæderne der var Europas større handelsbyer med adgang til havet - som skabte Bergens rigdom. I de gamle træbygninger holdt købmændene til og de handlede med alt fra rå fisk, tørfisk og saltsild, skind og ikke mindst hvalolie til Sydeuropas gadelygter. Bryggens første huse kan dateres helt tilbage til 1100-tallet og Bergen var allerede den gang centrum for handel i hele Vestnorge. Men ved storbranden i 1702 blev store dele af træbyen lagt i ruiner og det hele blev senere genopført i så original stil som muligt. I dag er det meste af Bryggen medtaget på UNESCO's liste over verdens bevaringsværdige kulturarv.
Middelalderhuse ved Bryggen i Bergen
Mellem de gamle smukke og tætstående træbygninger er fortovet træbelagt og bygningernes svalegange og karnapper rager ud over hovedet på mig, når jeg vandrer rundt i de smalle gyder.
Det var ikke tilladt at opvarme træhusene i Hansatiden p.g.a. brandfaren - så det må have været rimeligt koldt at arbejde i træhusene - trods Bergens altid forholdsvis milde klima, som skyldes Golfstrømmen. Man havde i stedet nogle specielle træhuse som kaldes Scøttstuene, hvor søfolk og andre kunne varme sig. Bag Bryggen ligger også Bryggens Museum, hvor jeg ser de ældste udgravninger af de originale træhuse fra 1100-tallet liggende på deres oprindelige plads.
Bryggen Museum
Ikke langt fra Bryggens Museum ligger en af Bergens ældste bygninger - Mariakirken - der blev påbegyndt opført i midten af 1100-tallet og i 350 år tjente som kirke for Hansa-købmændene, der udsmykkede kirken rigt. Altertavlen er fra senmiddelalderen og prædikestolen er kendt som noget af det fineste barokarbejde i Norge.
Mariakirken
Længere ude langs kajen ligger en meget markant stenbygning - Rosenkrantztårnet - der blev opført i 1560’erne af lensgreven på Bergenhus, Erik Rosenkrantz, som et kombineret forsvars- og residenstårn. I samme område ved Bergenhus blev Håkonshallen bygget af kong Håkon Håkonsson mellem 1247 og 1261 som den største og statsligste bygning på kongsgården i Bergen, der var det politiske centrum i datidens Norge.
Bergenhus med Rosenkrantztårnet
Det er blevet hen under aften og tid til at få lidt at spise og på toppen af Fløyen - en af de syv fjeldtoppe, som Bergen er vokset op omkring - ligger Fløien Folkerestaurant bygget i 1925.
Fløibanen, som jeg med "Bergenskortet" får 50% rabat på, løfter mig på kun syv minutter 320 meter op over havets overflade og fra panoramaplatformen på toppen af Fløyen har jeg en enestående udsigt ud over hele Bergen og Puddefjorden med de beskyttende øer længst ude i Atlanterhavet.
Har man mod på vandreture i naturen tæt på Bergen, er her rigelige muligheder. Herfra udgår flere markerede rundture i den skønneste fjeldnatur med idylliske søer, ingen trafiklarm og helt frisk luft.
Fløibanen
På toppen af Fløyen ligger restauranten med store glaspartier, der giver lys i lokalerne og mulighed for en fantastisk udsigt under middagen. Et godt glas øl - som faktisk ikke er meget dyrere end på en god dansk restaurant - slukker min tørst, inden jeg igen tager Fløibanen retur til Bergen centrum.
Udsigt over Bergen set fra Fløien
Lige ved siden af Bryggen ligger Clarion Collection Hotel indrettet i det gamle agtværdige havnekontors bygning. Udefra ligner bygningen langtfra et førsteklasses hotel, men netop en forhenværende statslig administrationsbygning. Indenfor bliver jeg dog straks klar over, at jeg befinder mig på et af hotelkæden Choice Hotels gode hoteller i Bergen. Værelset ligger i rolige omgivelser, så jeg hører intet hele natten og sover som en sten.
Næste morgen serveres en stor norsk morgenmadsbuffet - inden jeg skal være ombord et andet sted - nemlig på en af katamaranbådene fra Fjord1, der skal bringe mig på rundturen "Sognefjorden i en nøddeskal", der arrangeres af Fjordtours.
Clarion Collection Hotel Havnekontoret
Hovedstaden i Norge er Oslo.
Befolkningstal: Ca. 5,2 mio.
Areal: Ca. 385.203 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.
Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.
Mere information: