Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Hafjell er det største alpine skiområde blandt Lillehammer Ski Resorts, som også omfatter Kvitfjell, Skeikampen, Gålå samt Sjusjøen. Og Hafjell er populært blandt danske skientusiaster og børnefamilier. Hele 40 procent af Hafjells vintergæster - svarende til omkring 35.000 overnatninger - er danske.
Er man en stor vennekreds eller en storfamilie som ønsker at holde vinterferie sammen, er der i Låven Storhytte plads til 30 overnattende gæster fordelt på ti soverum. Her råder vi over ti fælles toilet-/baderum, sauna samt stort spiseafsnit og TV-stue med pejs indrettet i klassisk norsk stil med tykke træbjælker dekoreret med elggevir, elghoved og andre udstoppede dyr. Her er et godt indrettet køkken, men ønsker man ikke selv at stå for madlavningen, kan man gennem Elgen Catering bestille såvel morgenmad som middag. Storhytten ligger kun tre minutters gang fra Hafjell Alpincenter.
Låven Storhytte på Hafjell
Hele storfamilien lejer ski og støvler i alpincentret - både til slalom, telemark, snowboard samt langrend. Her købes også liftkort, som gælder til samtlige skidestinationer i Lillehammer Ski Resorts. Gondolen bringer os hurtigt op i terrænet til Mosetertoppen, hvorfra familien spredes. Nogen vil på slalom ned ad de velpræparerede pister, andre vil længere op på fjeldets top. Nogle starter ud herfra på de omfattende langrendsløjper, mens de mindste går direkte til børneområdet "Frontyard".
Gondoler til de alpine pister på Hafjell
Hvor er det dejligt at forældre til de mindste børn trygt kan overlade skiinstruktionen til skilærerne i børneområdet, mens de selv er på pisterne. Børneområdet er lagt på Mosetertoppen lige ved gondolen og på et let skrånende sted. I dette børneområde er her naturligvis børneforhindringer med små sjove figurer, som ungerne kan dreje rundt om. Mere udfordrende er de små forhindringer og hop som stimulerer balancen. For enden af skråningen er der naturligvis et overdækket rullende fortov, som bringer børnene tilbage til toppen.
Trængsel i børneområdet
Mens børnene leger skifærdighederne ind anført af Mikkel Ræv, er vi nogle som prøver kræfter på en slalombakke. Helt nyt er det, at vi ved Hafjell Skimovie, ved hjælp af vores liftkort, får taget tid og bliver optaget på video, som vi senere kan se over Internettet. Er der ikke lidt af en alpinstjerne i os alle?
Tidstagning og video ved Hafjell Skimovie
I restaurant Skavlen serveres måltider hele dagen til fornuftige priser, som ikke er højere end tilsvarende nede i dalen. I restauranten, der har panoramaudsigt til dalen, nyder vi bagerens hjemmebagte brød og kager, spiser frokost, hvor kokkens anbefaling "ikke er så ringe endda". Jo, her serveres også dejlig fisk.
God mad på Restaurant Skavlen
Når man kører forbi Hafjell (det er der trods alt nogle af de ca. 240.000 danske vintergæster i Norge som gør) ser man kun en enkelt piste og slet ikke hele det store område, som gemmer sig længere oppe ad fjeldet. Oppefra kan man så til gengæld ikke se bunden af pisteområdet. Men, men - fra de øverste lifter har vi i klart vejr imponerende udsigter. Mod nord fjeldmassivet Rondane og mod vest kan vi se Skeikampen og nedenfor i Gudbrandsdalen ses søen Losna. Her er kortsagt pister med udsigt.
Højtliggende pister med udsigt
Vi kaster os ud på de lette grønne pister til at begynde med, men senere stiger sværhedsgraden gennem blå og røde for til sidst at udfordre os selv på de sorte pister, som netop på Hafjell er "lidt mere sorte" end andre steder. Det var her at man i vinterolympiaden 1994 afviklede alle slalomkonkurrencerne. Man kan dog komme helt fra toppen til dalbunden på lette, grønne pister.
For de unge med lyst til spring og spræl er terrænparken et tiltrækkende sted - ikke mindst for dem på snowboard. Andre tager ud på langrendsløjperne og kommer længere op på højfjeldet, hvor der er en anderledes fred og ro. Tidens trend går i retning af, at man på sin skiferie skal kunne kombinere både alpint og langrend.
På alpinbakkerne ses også telemarkssving
En af de øvrige destinationer i Lillehammer Ski Resorts er Kvitfjell, der ligger blot en god halv times kørsel fra Hafjell. Der er stableret gratis shuttlebus mellem skidestinationerne. Skibussen kører mellem Hafjell busholdeplads og Kvitfjell Vest (børnebakken). Vi er taget til foden af Olympic Express, hvor stoleliften bringer os op til Kvitfjell Mellomstasjon, hvorfra der er direkte adgang til pisterne og 130 km. langrendsløjper. Kvitfjell er kendt som alpinisternes foretrukne skidestination, da man her har Nordens sorteste piste. Det var da også her at man afviklede styrtløbskonkurrencerne under vinter OL i 1994. Men børnene er bestemt ikke glemt på Kvitfjell. Tæt på Mellomstasjonen ligger Snørøverområdet med små forhindringer og egen børneskov. Rullende fortov i et sørøverskib tager de små tilbage til toppen.
Piste ved hejs på Kvitfjell
De op til 300 år gamle sæterbygninger som blev flyttet hertil fra forskellige steder i Gudbrandsdalen kaldes i dag Tyri-Hans Tunet og har både café og souvenirbutik. Er man i bakken ved frokosttide kan restauranten i Tyri-Hans anbefales. Prøv den frisklavede skaldyrssandwich eller skaldyrssalat - du bliver ikke skuffet. Også det store skihotel GudbrandsGard serverer dejlig mad, og efter en tur i stedets svømmehal med jacuzzi og sauna er appetitten skærpet.
Skaldyrssalat hos Tyri Hans på Kvitfjell
Skulle vejret en dag ikke arte sig til skiløb, ligger den hyggelige by Lillehammer, med de mange pittoreske træhuse, blot 15 km. fra Haffjell og her er mulighederne for shopping store. Besøg evt. Norges Olympiske Museum i Olympiaparken, hvor du også finder den olympiske skihopbakke. Slut dagen på en af byens restauranter f.eks. i Bryggerikjelleren, hvor kvaliteten af maden er vældig høj. Desværre er støjniveauet i kælderrestaurantens gamle øldepot også usædvanligt højt.
Symbol fra Norsk Vinter OL ses på Norges Olympiske Museum i Lillehammer
Hovedstaden i Norge er Oslo.
Befolkningstal: Ca. 5,2 mio.
Areal: Ca. 385.203 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.
Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.
Mere information: