Hemsedal - Midt i De Skandinaviske Alper
Log ind Log ind
Hemsedal - Midt i De Skandinaviske Alper

Hemsedal - Midt i De Skandinaviske Alper

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge

På denne vinterferie i Norge er vi taget til Hemsedal der er kendt for sine fine alpine pister - ligesom her er gode muligligheder for langrend.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Skarsnuten Fjellandsby

Hemsedal er med sin beliggenhed mellem 625 - 1.920 moh. en sikker skidestination med en lang sæson, der strækker sig fra november til maj. Hemsedal er Norges næststørste skisportsområde og byder på masser af herlige vinteroplevelser med tilsammen 52 velpræparerede pister, 24 lifter fire terrænparker, skicrossarea samt et stort børneområde. Og for de som ønsker at løbe langrend, er her naturligvis også flere muligheder. Vi bor i en af de mange lejligheder som hører til Skarsnuten Fjellandsby, der ligger lige neden for det karakteristiske Skarsnuten Hotel. Lejlighederne er fordelt på 1. sal, hvortil der er adgang via en ståltrappe, og stueetagen, som er at foretrække, for derfra har man direkte adgang til pisterne (ski ud/ski ind). Desværre er afstanden mellem husene så lille, at vi ikke kan have vores bil parkeret lige uden for døren, men er henvist til P-pladsen lidt fra lejligheden.

Skarsnuten Fjelllandsby i Hemsedal

Skarsnuten Fjelllandsby i Hemsedal

Pister på toppen

Kan man lide den alpine sport kan pisterne ved Hemsedal Skicenter tilfredsstille langt de fleste. Det har danskerne, nordmænd og svenskere for længst opdaget. Over alt kan vi høre vores skandinaviske venners begejstring over anlægget. Selv svenskerne synes, at det ligger tæt på og tager hertil blot for en weekend. Folk fra Oslo siger sågar, at det er deres "hjemmebane"!
Lifterne kan bringe os helt op på en af de højeste toppe - Totten, 1.497 moh. hvorfra der i klart vejr er en flot udsigt. Selv om her er højt op, er det ikke svært at komme ned igen, for fine, lette, grønne pister gør, at alle kan være med. Også Tinden, 1.444 moh. er let at komme til, men en smule sværere at komme ned ad, da pisterne her er blå og røde - dvs. for let øvede. I Hemsedal findes pister for enhver og erfarne skiløbere såvel som begyndere trives her.

Lift til Totten øverst i Hemsedal

Lift til Totten øverst i Hemsedal

Med sol i ansigtet

Ca. 12 km. fra Hemsedalen centrum ligger Solheisen i Grøndalen. Som navnet fortæller, ligger dette alpinanlæg på fjeldets sydside og her får man solen i ansigtet. Men faktisk kan vi ved Hemsedal Skicenter også få masser af sol i ansigtet. Tag Roniheisen op til Røgjin, 1.370 moh., hvor de forskellige pister alle giver masser af sol til ansigtet. Et herligt sted med både blå og røde pister. Her på fjeldsiden kan vi også løbe off piste.

Der findes altid en piste med sol i Hemsedal

Der findes altid en piste med sol i Hemsedal

Valles Verden er børneområdet

Foran det store kompleks Hemsedal Alpine Lodge, der både har velkomstcenter, skiudlejning, restaurant, butik og hotel, ligger det store børneområde med flere lifter og endnu flere lette nedkørsler for børn og nybegyndere. Bliver de små ben trætte undervejs, kan man hvile sig ved en række små hytter, hvor der er brænde, så man kan lave bål, hvilket de fleste børn synes er sjovt midt i sneen. Har man så husket at tage pølser og lidt at drikke med - er de ømme ben glemt i løbet af kort tid og man har fået fornyet kræfter.
Hos SkiStar finder vi Valle, der er verdens sejeste snemand med gulerod i næsen. Han er børnenes bedste ven på bakken og elsker sne mere end noget andet. De fleste børn ved, at det er Valle, som laver sneen! Også børnene har deres egen efterski, så gå ikke glip af Valles Show og afterski fyldt med sang, dans og teater - et must, hvis man, ligesom Valle, er glad for at stampe fødderne til dejlig musik.

Børnene har deres helt eget område i Hemsedal

Børnene har deres helt eget område i Hemsedal

Kanefart i skumringen

Når dagens skiture er forbi, kan man alligevel nyde naturen, f.eks. med en hestetrukken kanetur i dalens skov. Skumringen sænker sig og med levende fakler bagerst på slæden og under tykke, lune rensdyrskind trækker hesten os gennem den knitrende sne i skoven. Vi ser et par rådyr springe bort og spejder efter elgen, som somme tider kommer på disse kanter, men ikke denne aften. Efter turen rundt i skoven slutter vi ved en hytte, hvor bålet knitrer, mens vi får serveret lidt gløgg til at varme sig på. En dejlig oplevelse, der giver ro i krop og sjæl.

Kanefart i skumringen

Kanefart i skumringen

Gode spisesteder

Hemsedal har en række gode spisesteder - nogle nede i dalen andre oppe på fjeldet. Det er naturligvis oplagt at spise på Skarsnuten Hotel, for så skal vi ikke efterfølgende ud at køre, men kan spadsere hjem. Maden er fremragende og udsigten ud over De Skandinaviske Alper fra hotellets restaurant er - ja, bjergtagende. Prøv evt. også en klebersteinsmiddag på Hemsedal Café, hvor du selv steger din mad, eller besøg restaurant Champagneria Montana, hvor der serveres tapas med norsk tilsnit.

Laks på en anden måde

Laks på en anden måde

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge