Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gaustablikk Høyfjellshotell
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Vi har været på Gaustablikk Høyfjellshotell tidligere og som så mange andre vender vi tilbage - dels fordi vi bor godt, betjeningen er i top og skiterrænnet er ideelt for både begyndere og øvede - og så er maden fortræffelig. Denne gang vil vi opleve den traditionsrige norske juleaften. Det er nemt selv at køre hertil - blot 180 km. fra Oslo eller 160 km. fra Larvik. Fra dalen ved byen Rjukan kommer vi let op i det sneklædte terræn 960 moh. og har udsigt til et af Norges smukkeste fjelde, Gaustatoppen, der rejser sig som en ensom majestæt 1.883 moh. Blot et stenkast fra hotellet ligger Gaustablikk Skisenter med mulighed for at dyrke alpine discipliner på velpræparerede pister. Er man også til langrend er her mere end 100 km. løjper i forskellige sværhedsgrader og løjperne starter lige uden for hotellet.
Gaustatoppen Telemarkens højeste fjeld
Vi bruger den første dag på at "komme i form" ved at tage den lette, grønne rundløjpe omkring Kvitåvatn. Her er flere muligheder for selv at bestemme turens længde, da hele løjpenettet er opbygget af små eller større sløjfer, der gør det muligt at afkorte eller forlænge turen undervejs. Alle løjperne er markeret med farve og længde, så du kan næsten ikke tage fejl. Også skiltningen i terrænet er perfekt.
Langrendstur rundt om Kvitåvatn
De udfordrende langrendsløjper ligger oppe bag alpinanlægget, og vest for Skipsfjellet går løjpen stejlt op gennem skoven tæt ved Gausta Fjellgrend. For at gøre turen op i fjeldet så let som muligt bruger vi fem minutter på at montere skifæller (skipels) på undersiden af skiene, så står vi fuldstændigt fast uden tilbageglid og kommer hurtigt op over bakken. Vi følger den røde løjpe langs Nørdhaddefjell (1.059 moh.) og tager sløjfen rundt om Klokksjåvatn. Her går det både op og ned, ligesom her er udfordrende sving undervejs. Ikke en tur for begyndere. Tag evt. en madpakke og lidt varmt at drikke med og nyd det ude i naturen. Vi kommer forbi Krosshovda (1.091 moh) og tilføjer sløjfen omkring søen Langetjørn, hvorfra der altid er et fint glid ned mod det bebyggede område. Hele dette nærliggende langrendsterræn har mange kombinationsmuligheder. Vælg korte eller lange ture tilpasset efter dine kræfter.
Vinterlys ved Gaustablik
Endelig jul. Ventetiden for de mindste er lang. Mange af gæsterne er festklædte og flere af nordmændene har deres lokale folkedragter på - både kvinder og mænd samt enkelte børn. Det hygger gevaldigt. En drink i baren og den store julebuffet står klar. Hver dag har kokkene på Gaustablikk Høyfjellshotell kredset for os med dejlig mad og juleaften er om muligt endnu flottere. Naturligvis benyttes lokale råvarer og her er alt godt fra havet og fra Telemarken. Jomfruhummer, rejer, laks, sild etc. samt salater og kød - herunder spegemad, som normændene elsker - og så alt det varme som hører sig til i julen. Desserter og forskellige kager til kaffen er også bare lækkert
Julebordet på Gaustablikk Høyfjellshotell
Efter denne overdådige middag samles vi i stuen for at danse omkring juletræet og efter et par sange er der en som råber: "Julemanden kommer." Uden for vinduerne ser vi en skikkelse i rødt tøj og med stort hvidt skæg. Jo, ham lukker vi ind - og børnene er ellevilde. Julemanden får plads ved træet og åbner sin store, tunge sæk, mens forventningen lyser ud af de mindstes øjne. "Er der også en gave til mig?" er der én som spørger. Jo, der er masser af pakker i sækken og da alle har få et en gave, må julemanden videre til næste sted. Han har jo travlt denne julenat. Vi andre går i baren og hygge os foran den åbne pejs med den knitrende ild. Men næste dag - 1.juledag - skal vi naturligvis atter på ski, og denne dag går turen ud i Sløkjedalen, selv om det blæser en del.
Dans omkring juletræer hos Gaustablikk Høyfjellshotell
Hovedstaden i Norge er Oslo.
Befolkningstal: Ca. 5,2 mio.
Areal: Ca. 385.203 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.
Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.
Mere information: