Langrendstur rundt om Bessheim i Jotunheimen, Norge
Log ind Log ind
Langrendstur rundt om Bessheim i Jotunheimen

Langrendstur rundt om Bessheim i Jotunheimen

Vi er taget på vinterferie i Norge, nærmere bestemt til Bessheim i Jotunheimen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fra Bessheim over Rusvatnet

Vi kæmper os op ad fjeldet bag Bessheim Fjellstue mod Bessvatnet, men går højre om Bessheim Rundhø og tager retning mod Naugardstind, 2.257 moh. herfra har vi et dejligt glid ned mod Russvatnet, men ved Bui er der åbent vand, så vi går lidt ud på isen i god afstand fra broen for at komme over på søens anden side.

Langrendstur mod Besshø

Langrendstur mod Besshø

Det er ingen skam ...

Her starter vi opturen mod Russhelleren og kommer et godt stykke forbi denne knold op ad Russfjellet. Ved Helletjern konstaterer vi, at vi ikke har kræfter til at gå meget længere og spiser så frokost bag en stor sten og nyder udsigten over mod Rondane. Udsigten ind mod Besshö er ikke mindre imponerende. Efter frokost glider vi samme vej tilbage mod Bessheim Fjellstue.

Frokost med udsigt mod Besshø og søen Gjende

Frokost med udsigt mod Besshø og søen Gjende

Brurskardet

Vejret er fint, så vi løber over Övre Sjödalsvatn og følger løjpen op ad fjeldsiden på Heimdalshö mod Brurskard. Her oppe er der en pragtfuld udsigt ud over Valdresflya mod syd og mod vest kan vi se Besshö og fjeldene omkring Gjende og Besseggen.

Tur rundt om Brurskardet

Tur rundt om Brurskardet

Ned ad landevejen - et herligt glid

Fra Brurskard 1.308 moh. glider vi ned til vej 51 der jo er vinterlukket. Her ligger sneen fint og jævnt på vejen og vi får et flere kilometer langt, herligt glid ned ad landevejen mod Gjendesheim. Den tur må du ikke gå glip af.

Besøg ved Turisthytten Gjendesheim

Besøg ved Turisthytten Gjendesheim

Bessvatnet og Besshø

Vi vågner og alt er indhyllet i tåge. Hele søen Övre Sjödalsvatn er gemt under tågen. Vi kan ikke se den anden bred af søen. Da det imidlertid ser lyst ud oppe over tågen, beslutter vi os for igen at kravle op ad fjeldet mod Bessvatnet. Det skal indrømmes, at turen op fra Bessheim (og for den sags skyld også fra Gjendesheim) op mod Veslfjeldet og Bessvatnet er hård at lægge ud med!
Efterhånden som vi kommer højere og højere op, bliver tågen mindre og endelig er vi fri af den og kan stå og se udover tågen, der ligger som en dyne nede over søen. Nu har vi solen på os og vi får fornyede kræfter til at fortsætte op mod Besshö. Vi går op i slugten til venstre for Bessheim Rundhö og kommer snart op på Besshö. Meget af sneen her oppe er blæst af, så stenene stikker frem. Vi må have skiene af, for at kunne passere enkelte steder. Fra toppen har vi et flot vue ud over Russvatnet og over mod Nautgardstind.

Nautgårdstinden er et flot fjeld i Jotunheimen

Nautgårdstinden er et flot fjeld i Jotunheimen

Stærk vind overrasker os

Da er det, at det første vindpust kommer. Det blæser op og vejret forandres lynhurtigt. Det er fortsat sol, men en bidende vind kommer fra øst og får sneen til at fyge lige i ansigterne på os, da vi sætter fart på for at komme ned i læ. Men hvor finder du læ på højfjeldet, hvor der ingen træer er? Vi glider ned til Bessvatnet og da vi har vinden i ryggen, kan vi ikke dy os for at lade os glide med vinden et stykke ud på isen. Vi bliver jo nærmest båret frem og før vi får set os om, er vi langt ude på isen og kan foran os se Besseggen - fra en helt ny vinkel! Men vi skal jo hjem igen i modvinden, så ...!

Storm over Bessvatnet

Storm over Bessvatnet

På tur til Sikkilsdalen

De sidste par dage har det været gråvejr, men det har nu ikke forhindret os i at tage nogle mindre ture i området omkring Bessheim. Men i dag tager vi over søen og går op til Sikkilsdalen. Fra passet har vi en fin udsigt ud over Sikkildalsvatnet, men her er ingen løjpespor, så vi finder selv ned gennem skoven til søen.

Mod Sikkilsdalen

Mod Sikkilsdalen

Den kongelige Prinsehytte

For enden af søen skal vi lige op over en lille bakke, for at komme ned på nedre vandet og vi er fremme ved Prinsehytten, som kongehuset af Norge ejer. Her var dog ingen royale hjemme, så vi tillod os at spise frokost på bænken foran hytten! Herefter er det samme vej tilbage til Bessheim Fjellstue.

Prinsehytten i Sikkilsdalen

Prinsehytten i Sikkilsdalen

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge