Med udsigt til Hallingskarvet ved Geilo, Norge
Log ind Log ind
Med udsigt til Hallingskarvet ved Geilo

Med udsigt til Hallingskarvet ved Geilo

Denne vinterferie i Norge går til Geilo i Hallingdalen, hvor der både er mulighed for alpint skiløb samt gode langrendsløjper.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Vi har frisk vind i kinderne

Det er koldt, så længe vi går i skyggen, men det hjælper lidt, da vi kommer fri af fjeldet og solen kan skinne på os. Men varmt er det ikke! Der står en kraftig vind fra nordvest direkte i ansigtet på os, da vi tager kurs mod Hallingsskarvet. Vi er dog klædt godt på med flere lag tøj under anorakkerne - og lidt frisk vind i kinderne har vi endnu ikke taget skade af! Vi følger løjpepindene ca. 7,5 km. mod Prestholtseter og træder selv sporet. Langrendsløjperne bliver tilsyneladende ikke kørt op så tidligt på sæsonen! Udsigten mod Hallingskarvet, 1933 moh., er betagende. Et fjeld men en helt speciel profil. Stort set flad på toppen og med en over 25 km. næsten ubrudt stejl fjeldside helt til Finse. På denne årstid omkring julen står solen lavt og kaster lyset tilbage fra det isbelagte fjeld. Da vi nærmer os Hallingskarvet, kan vi mærke, at det giver læ for vinden og vi har et fint glid ned mod Prestholtseter.

I blæst mod Prestholtseter

I blæst mod Prestholtseter

Frokost ved Prestholtseter

Her er servering i sæsonen, men i dag er der lukket! Vi finder siddeunderlagene frem og i læ af huset spiser vi vore madpakker og får lidt the, medens vi varmes af solens stråler
Et par kilometer længere frem ad løjpen er vi tæt på Prestholskarvet - en dyb fuge i fjeldsiden. Det er tid til at begynde hjemturen og vi glider stille ned ad fjeldet med vinden i ryggen og med udsigt ned i Ustedalen.

Frokost i sol og i læ for vinden

Frokost i sol og i læ for vinden

Slalombakkerne - også til telemark

Slalomski og -støvler kommer hurtigt på, efter at vi har købt liftkort. Efter få ture på de nederste bakker, er formen pudset så meget af, at vi må se, hvad der "gemmer" sig højere oppe.
Den første lift tager os op til Geilohovda, 1.080 moh. Herfra glider vi lidt ned mod Havsdalen på den anden side af fjeldet og tager endnu en lift op til Havdalshovda, 1.178 moh. Så er vi helt oppe. I godt vejr er det perfekt for os at være her. Nogle står telemark, medens andre tager det lidt langsommere på slalomskiene. Der er flere muligheder for nedkørsel og de forskellige pister hænger godt sammen. Efter få ture er vi bekendte med de røde og blå pister.

Efter en sådan dag i bakkerne nyder vi det tilbage i hytten. Den første time inden vi skal i bad, står den på håndbajer = juleøl (den med nissen!), varm chokolade, lidt slik og andre gode ting. Der skal også spilles forskellige spil, f.eks. yatzy, meyer!, scrable eller kort!

Alpinbakkerne ved Geilo

Alpinbakkerne ved Geilo

Langrendstur mod Hallingskarvet

I dag er det igen "langrendsdag", så vi kører bilen op til Havsdalens parkeringsplads og slipper derfor at "bestige" de første slalombakker. (Man kan naturligvis benytte lifterne i stedet!) Det er fortsat koldt og vinden er der stadig. Målet er i dag at se Hallingskarvet fra østsiden. Vi har på vejen ind over fjeldet et fint udsyn mod Jotunheimen i nord, men vinden er stik imod os.

Langrendstur mod Hallingskarvet

Langrendstur mod Hallingskarvet

Hurtig frokost

Vi finder lidt læ bag en stor sten, hvor vi kan spise frokost, men vinden suser omkring stenen og sneen fyger ned i maden og i hovederne på os. Det tager ikke mange minutter før såvel fingre som tær fryser, så vi må nok hellere se at komme i gang igen. Efter et sidste blik på Hallingskarvet, der ligger som et kæmpe isbjerg på toppen af fjeldet, søger vi igen ned mod dalen - lidt i læ for vinden.

Frokost i læ - men det er koldt selv om solen skinner

Frokost i læ - men det er koldt selv om solen skinner

Dejligt glid nedad

Vi kommer ind i det opkørte spor og får mere og mere fart på nedad. Yngste fører an og jeg lægger mig lige bag ved ham. Nu går det hurtigt. Ned i æggestilling. Vi ser et par foran os, der roligt glider ned ad sporet. De har hverken hørt eller set os komme bagfra, så vi træder over i det andet løjpespor, i god tid før vi når dem, og suser i forrygende fart forbi dem. Et lille step og vi er igen inde i sporet og fortsætter ned i dalen.

Tilbage fra Hallingskarvet der rejser sig bag os

Tilbage fra Hallingskarvet der rejser sig bag os

Hjem til julemad

Undervejs ventes der på hinanden og efter en times tid er vi samlet tilbage i den lejede hytte. Der fyres op i pejsen og medens flammerne knitrer i birkebrændet, tilbereder vi julemiddagen.

På sidste del af langrendsturen til Hallingskarvet venter vi på hinanden

På sidste del af langrendsturen til Hallingskarvet venter vi på hinanden

Styresne på bakkerne

Næste dag er vi igen på skibakkerne. Der er faldet lidt nysne. Bakkerne er endnu ikke kørt op, men faste under nysneen. Hvor er det skønt at være tidligt ude og stå ned gennem fem cm. løs "styresne" og lave sit eget aftryk i sneen. Det bliver til mange ture i det herlige vejr og da vi har "ødelagt" al nysneen, tager vi over på den anden side af dalen til Vestlia. Her er også fine bakker, men de vender mod nord og har på denne årstid ikke helt så megen sol som på Geilo-siden. Fra toppen er der et flot udsyn mod Hallingskarvet. Underligt, jo længere væk man kommer, des større virker fjeldet!

Endnu en dag på alpinbakkerne

Endnu en dag på alpinbakkerne

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge