Norefjell i Norge - højst og længst i Skandinavien
Log ind Log ind
Norefjell - højst og længst i Skandinavien

Norefjell - højst og længst i Skandinavien

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge

På denne vinterferie i Norge er vi taget til Norefjell for at løbe slalom. Det er der ikke noget nyt i, for allerede i 1952 lagde man baner til vinterolympiaden.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Vinter-OL i Norefjell 1952

Når man siger vinter-OL i Norge tænker de fleste på Lillehammer 1994, men faktisk var Norefjell allerede i 1952 vært for vinterolympiadens slalom- og styrtløbsdiscipliner. I slutningen af 1930’erne foreslog alpine skientusiaster, at Norge skulle have slalom- og styrtløbspister på internationalt niveau. Udviklingen var sakket bagefter i forhold til de mellemeuropæiske skidestinationer og i 1938 var Norefjell et af flere områder, som blev foreslået bl.a. fordi det havde en stor faldhøjde og lå tæt på Oslo.
Norge skulle arrangere VM i alpint i 1940 og valget faldt på Rjukan i stedet for Norefjell. Alligevel begyndte man i 1938 at rydde skoven og etablere en træningsbane her. Den blev hele 3.000 meter lang og havde en faldhøjde på næsten 800 meter. Dette tiltag blev en vitaminindsprøjtning for turismen i området. Det første egentlige arrangement fandt sted i marts 1939 med et begrænset antal startende, da man var lidt bekymret for løbets gennemførelse. Men løberne gik frisk til sagen og vinderen gennemførte løbet på tre min. og seks sek. Nr. 2 nåede i mål efter tre min. og 30 sek., og tredjepladsen gennemførte på tre min. og 35 sek. I alt 15 løbere gennemførte og samtlige havde mindst et styrt undervejs, et par fik mindre skader og måtte opgive.
VM i 1940 blev aldrig til noget, hvilket Hitler og 2. verdenskrig satte en stopper for. Men i 1952 blev vinterolympiadens alpine discipliner holdt i Norefjell - og vi kan endnu se de små træhuse oppe på fjeldet, som var startstederne for styrtløb og slalom.

T-lift på Norefjell

T-lift på Norefjell

Quality Spa & Resort Norefjell

En af fordelene ved Norefjell er, at destinationen kun ligger 1,5 times kørsel fra Oslo. Og så er her bl.a. det 5-stjernet luksushotel Quality Spa & Resort Norefjell med direkte adgang til såvel slalombakkerne som langrendsløjperne lige uden for døren. Hotellet, der ligger 800 moh., stod færdigt i 2009 og har 1900 senge fordelt på 244 hotelværelser og 161 lejligheder. Indvendigt er alt gennemført lækkert med billeder, dekorationer samt dørskilte fra naturen omkring Norefjell. Udover dejlige opholdsrum, restaurant og bar, har hotellet egen skiudlejning og butik. Aktivitetsafsnit med træningsrum samt en 16 meter høj klatrevæg kan benyttes, hvis kræfterne ikke er brugt på pisterne. Et stort badeafsnit med pools og spa både indvendigt og udvendigt samt en hel wellnessafdeling som tilbyder massage af forskellig art, fuldender dagens aktiviteter.

Quality Spa & Resort Norefjell

Quality Spa & Resort Norefjell

Pister - nogle af de længste i Skandinavien

Med den største højdeforskel på 1.010 meter og den længste nedfart i Skandinavien på hele 6.500 meter, er Norefjell oplagt for slalomløbere - både rutinerede og begyndere. Naturligvis er her også skiskole. Området har 13 lifter og 26 pister fordelt på i alt 26 kilometer. Her er snowboardpark samt børneområder, så kort sagt er her noget for hele familien. Den højst liggende lift bringer os på Ravneås 1.188 moh., hvorfra vi i klart vejr kan se milevidt omkring os. Neden for fjeldet strækker den isbelagte sø Krøderen sig i en smuk bue gennem dalen. Lige uden for hotellets dør ligger 120 km. velpræparerede løjper - og har man mod på dette, kan turen gå til Høgevarde, 1.459 moh. - Norefjells højeste fjeldtop.

På en af Norges længste pister

På en af Norges længste pister

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge