Omkring Hardangerfjorden - Norges frugthave
Log ind Log ind
Omkring Hardangerfjorden - Norges frugthave

Omkring Hardangerfjorden - Norges frugthave

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge

Denne rejse i Vestnorge går fra Bergen og til Rosendal ved Hardangerfjorden - "Norges Frugthave" - hvor frugttræerne blomstrer i forårsmånederne, mens sneen endnu ligger på fjeldtoppene. Fjeldene omkring Hardangerfjorden er omkring 900 meter høje - næsten som fjorden er dyb. På den nationale turistvej Hardanger opleves lidt af Vestlandets storslåede natur og ældgamle kultur.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Bergen indfaldsporten til Hardangerfjorden

Begynd din kulturelle rundrejse i Bergen - indfaldsporten til Hardanger - og besøge det UNESCO-beskyttede Bryggen - de gamle købmandshuse der oprindeligt er fra 1300-tallet, dengang fiskeeventyret og fiskeeksporten til hansestederne var på toppen. Siden 1500-årene har der i Bergen været fisketorv - og det ligger her stadigt - mere populært end nogensinde. Friskfangede skaldyr, masser af fisk, friske, røgede, tørrede og saltede. Du kan få alt inden for fisk på fisketorvet i Bergen.

Bryggen i Bergen - huse fra Hansaforbundels tid

Bryggen i Bergen - huse fra Hansaforbundels tid

Edvard Munch i Bergen Kunstmuseum

Besøg også KODE Bergen, der er en sammenslutning af kunstmuseerne i Bergen, og i Bergen Kunstmuseum har man Rasmus Meyers kunstsamling med bl.a. billeder af Edvard Munch - Norges største og mest betydningsfulde kunstmaler. Munchs billedsamling her er den tredje største i landet, kun overgået af Munchmuseet og Nationalmuseet i Oslo.

Rasmus Meyers Kunstsamling

Rasmus Meyers Kunstsamling

Rosendal - en bygd ved Hardangerfjorden

Fra Bergen kan du tage færgen over Bjørnafjorden og gennem det smalle stræde ved Malkenes og krydser Hardangerfjorden, hvor der er udsigt til de sneprydede fjelde og iskappen på Folgefonna Nationalpark. Bygden Rosendal har været beboet allerede før bronzealderen for mere end 5.000 år siden. Her var god landbrugsland, rigeligt med fisk i fjorden og elvene samt gode muligheder for jagt på bl.a. hjort. Tilbage i 700-800-tallet bestod stedet af kongsgården Skåla, der var hovedsæde for en af de små konger i det syd-vestlandske storrige. Skåla forblev også i vikingetiden kongsgård, hvor kongen boede med sine folk, når han besøgte området. Allerede på dette tidspunkt var der samhandel med England, Skotland og Holland, hvor man eksporterede skind fra bjørn, ulv samt ræv m.m. Skåla blev et kristent center og den første kirke blev bygget omkring 1030, mens den nuværende flotte stenkirke, som også anvendes i dag, er fra 1250.
I middelalderen var her flere mægtige adelsslægter bl.a. fra gården Hatteberg, der senere blev centrum for oprettelsen af slottet Rosendal i 1665. Rosendal blev center og drivkraft for den videre udvikling gennem flere århundreder og i begyndelsen af 1900-tallet blev navnet Skåla efterhånden ændret til Rosendal

Hovedgade i Rosendal

Hovedgade i Rosendal

Erhverv og fritidsaktiviteter

Rosendal har store skibsbygningstraditioner og i sidste del af 1800-årene var her tre landskendte skibsværfter, der byggede skibe, som var efterspurgte i hele landet. Bl.a. blev skibet "Gjøa" - som Roald Amundsen på ekspeditionen 1903-1906 sejlede gennem Nordvestpassagen med - bygget her. I dag kan det historiske skib ses på Fram Museet i Oslo. Her er fortsat skibsbygning og verdens mest avancerede redningsbåde bygges i dag her. Også landbrug med både træindustri og frugtavl samt ikke mindst turisme, er vigtige indtægtskilder for Rosendal.
Med en beliggenhed til fjorden og omgivet af fjelde er Rosendal blandt de mest besøgte turiststeder ved Hardangerfjorden og herfra tilbydes masser af friluftsaktiviteter bl.a. i Folgefonna Nationalpark.

Ved Hardangerfjorden

Ved Hardangerfjorden

Overnatning og god mad

På Rosendal Motel, har værelserne et lille te-køkken med mulighed for selv at lave mad, men vil du spise ude er der to andre hoteller i byen - Rosendal Fjordhotel der ligger fem minutters gang uden for centrum - og Rosendal Turisthotel, bygget i den klassiske schweizerstil, som ligger lige i centrum. Det er naturligvis også muligt at leje hytter eller campere ved Rosendal. Hyttetun ligger ca. tre kilometer fra centrum.

Rosendal Turisthotel

Rosendal Turisthotel

Baroniet Rosendal - med dansk-norsk forbindelse

I 1658 giftede Norges rigeste arving Karen Mowat sig med den danske adelsmand Ludvig Rosenkrantz og parret opførte slottet Rosendal i perioden 1660 til 1665. I 1678 ophøjede Kong Christian den 5. af Danmark-Norge godset til baroni. Ejerne af Baroniet Rosendal havde høje embedsposter i den dansk-norsk stat og fik vigtige kontakter i både indland og ikke mindst udlandet, hvortil man kunne eksportere direkte uden om de større byer som Bergen eller København. Fra midten af ​​1600-tallet til begyndelsen af ​​1900-årene var Baroniet Rosendal blandt de største jordbesiddere i Norge og blev urådelig rigt på skovdrift, savværk, østersopdræt, husdyravl og forædling af frugttræer. I dag har universitetet i Oslo - gennem Den Weis-Rosenkroneske Stiftelse - ejer- og forvaltningsansvar for slottet, den omkringliggende have samt kulturlandskabet.

Baroniet Rosendal

Baroniet Rosendal

Et levende kulturcenter

Baroniet Rosendal er i dag et levende kulturcenter midt i en romantisk landskabspark anlagt i midten af ​​1800-årene med stier omgivet af store træer, skovsø og utallige rododendron. Mange steder med udsigt til fjeld, fjord og den bagvedliggende Hattebergfos. Neden for slottet er anlagt en renæssancehave med et væld af roser som blomstrer i juli og august. Som kulturformidler med mere end 100.000 gæster om året har slottet udover skiftende kunstudstillinger på museet tillige forskellige koncerter og teaterforestillinger hen over. På den tilknyttede avlsgård fra 1850 er det muligt at overnatte og spise

Skovsø i parken

Skovsø i parken

Havecaféen

Ved den genskabte klassiske køkkenhave også med frugttræer er havecaféen indrettet i et drivhus. Her kan du nyde en forfriskning eller spise en let frokost. Spørg eventuelt efter retten med de hjemmelavede pølser og/eller rabarberkagen. Så går du ikke sulter herfra.

Havecaféen er indrettet i et drivhus

Havecaféen er indrettet i et drivhus

Steinparken (Stenparken)

Det er ganske fredfyldt og lærerigt at spadsere rundt mellem forskellige stenarter i Steinparken, der har en samling af sten fra Folgefonna Nationalpark.  Nogle står uforarbejdede, mens andre er slebne og poleret. Nogle har specielle farver, andre specielle mønstre - men alle formidler de viden om geologien omkring Hardangerfjorden. En ganske informativ tidsakse fortæller om jordens udvikling fra starten for omkring 4.600 mio. år siden!

Stenparken med tidslinie over jordklodens udvikling

Stenparken med tidslinie over jordklodens udvikling

Rundt om Hattebergfossen

Følger du elven op forbi Baroniet Rosendal, kommer du ind på stien op mod Hattebergfossen i Hattebergdalen. Ruten går gennem fårefolde, hvorfor du skal huske at lukke gærdet efter dig. Her kan være blødt, så et par gode vandresko er tilrådeligt.  Så dukker det brusende vandfald op, og for at komme over det, skal du op gennem skoven, hvor der er lidt stigning. Ude af skoven åbner Hattebergdalen sig og du kan fortsætte til en bro over elven og ud til en grusvej. Denne følges og snart er du ude på asfaltvejen tilbage mod Rosendal. Her ser du virkeligt, hvor frodigt det omkringliggende landskab er. Denne vandrerute, der i alt tager en times tid, er blot en af ​​de mange tilgængelige vandreruter som findes i Kvinnherad kommune.

Op langs elven i Hattebergdalen

Op langs elven i Hattebergdalen

Kunst og kultur ved Galleri G. Guddal

En anden let vandrerute - Kyrkjevegen - går fra Rosendal ud til Guddal, hvortil du naturligvis også kan køre. Følger man Guddalselven kommer du efter et par kilometer frem til Galleri G. Guddal - et kulturhistorisk center - der ligger skønt placeret i endnu en frodig dal bag fjeldet Malmangernuten. Galleri G. Guddal er indrettet i en tidligere stald på gården, som har flere gamle huse med det ældste fra 1750'erne. Galleriet har skiftende kunstudstillinger i to etager, udstiller moderne design og sælger kunsthåndværk - glas, keramik, porcelæn og lertøj. Et af husene har café, og det er også muligt at leje sig ind på stedet.

Galleri G. Guddal

Galleri G. Guddal

Vandretur i Bondhusdalen ved Sundal

Fra Rosendal kan du køre nordpå langs Hardangerfjorden på vej 551 og passere den voldsomme Furebergfossen, der, når den er vildest, slår ud over vejen, så den må afspærres. I dag er vejret dog ganske roligt og i Sundal er der P-plads ved indgangen til Bondhusdalen. Herfra går en let vandrerute på en god grusvej ind til Bondhusvatnet, der ligger for foden af ​​Folgefonna isbræ i Folgefonna Nationalpark. Her kan alle være med. Følg elven op til Bondhussøen, hvor den vandreglade og naturinteresserede norske dronning Sonja indviede Folgefonna Nationalpark i 2005. Gå højre om søen og kom helt frem til Bondhusbræen - en bræarm der glider ned i dalen fra iskappen. Isen har dog trukket sig meget tilbage. Allerede ved at starten af vandreturen passeres en morænekant som fortæller at den engang fyldte hele dalen.

Furebergfossen ved Sundal

Furebergfossen ved Sundal

Eksport af is

Tilbage i begyndelsen af ​​1800-årene fik driftige folk den ide, at hente er fra Bondhusbræen, der den gang gik næsten ned til søen.  Man huggede isblokke på 18 kg. og bar dem ned til en båd på søen, roede over på den anden side og slæbte isblokkene på ryggen ned til fjorden, hvorfra de blev eksporteret til Europas storbyer. (Dengang var der ikke noget som hed køleskab, så er den eneste mulighed for at få nedkølet varer). Selv om man fra midten af ​​1800-tallet fik lavet kasser isoleret med savsmuld, fik transporteret eren på hesteryg og fik etableret denne farbare vej - Isvejen - var der kun ni kg. er tilbage, når den nåede frem til forbrugeren.

Bræarm ses ved Bondhusvatnet

Bræarm ses ved Bondhusvatnet

Frokost i OlaLøo Gårdrestaurant, Sundal

Tilbage i Sundal har sulten sikkert meldt sig, og så er OlaLøo Gårdrestaurant - indrettet i en tidligere kostald - et både hyggeligt og godt spisested. Denne populære gårdrestaurant, hvortil der kommer mange udflugtsbusser, serverer traditionel mad lavet fra bunden - og i rigelige mængder. Her går ingen sultne fra bordet.

Helt lille gårdmiljø ved OlaLøo Gårdrestaurant

Helt lille gårdmiljø ved OlaLøo Gårdrestaurant

Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum i Tyssedal

Turen rundt omkring Hardangerfjorden fører også gennem Norges tredje længste vejtunnel - den godt 11 km. lange Folgefonnatunnel - til områdets største ved Odda. Du er nu på den anden side af isbræen og ude ved Sørfjorden, der er en sidefjord til Hardangerfjorden. Nord for Odda på rigsvej 13 ligger Tyssedal med det historiske vandkraftanlæg. Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum (NVIM) kaster et historisk lys over det moderne Norge. Odda og Tyssedal gik fra at være store turistmål i slutningen af ​​1800-årene til at være et internationalt pionersamfund inden for vandkraft og industribyggeri. Mellem 1906 og 1918 byggede man Tyssedal Kraftstation. Fra en opdæmmet søg højt oppe i fjeldet ledet man vand frem til store rør, hvori det blev sendt ned med stor kraft til turbinerne i kraftstationen. Man skabte derved elektricitet som bl.a. skulle bruges til områdets omfattende aluminiumsproduktion. På en guidet rundvisning fremvises både turbinehallen og kontrolcentret. Turbinehallen har en fantastisk akustik, hvorfor den også benyttes til forskellige koncerter.

Tyssedal Vandkraftværk

Tyssedal Vandkraftværk

Hotel Ullensvang i Norges frugthave

I 1846 roede en 14 år gammel dreng Hans fra Utne over fjorden til Lofthus og indrettede sig i et hus med en halmseng. Halmsengen lejede han ud til rejsende og allerede året efter kunne han udvide med 100% - til to halmsenge! Det familjedrevne Hotel Ullensvang har nu 344 senge og er løbende blevet renoveret og udvidet, så det i dag fremstår som et af Norges bedste hoteller med et klassisk norsk miljø. Hotel Ullensvang er med i sammenslutningen af ​​"De Historiske Hoteller i Norge". Omgivet af mere end 500.000 frugttræer ligger Hotel Ullensvang smukt på solsiden af ​​Sørfjorden og med let adgang til at tilbyde tilbud om masser af aktiviteter. 

Hotel Ullensvang i Lofthus

Hotel Ullensvang i Lofthus

Griegs komponisthytte

Mange personligheder har været her for at samle kræfter. Blandt dem den norske komponist Edvard Grieg som fra 1877 blev stamgæst og fandt inspiration i de smukke omgivelser.  Hans komponisthytte med det opretstående klaver står her endnu og det var her, at han bl.a. komponerede værker som Våren og dele af Holberg-suiten. 

Edward Griegs komponisthytte ved Hotel Ullensvang

Edward Griegs komponisthytte ved Hotel Ullensvang

Hardanger Folkemuseum

Det tager kun ca. 30 minutter at sejle med færgen fra Kinsarvik til Utne, en lille bygd som er bygget op omkring Utne Hotel med rødder helt tilbage til 1722. Det er et ganske lille sted, men her er både hotel, bibliotek, lægecenter, alderdomshjem og ikke mindst ligger Hardanger Folkemuseum i Utne. Her har man en overraskende stor samling af kulturhistoriske genstande med bl.a. tidlige instrumenter og Norges største og meget værdifulde udstilling af hardingerfela (hardangerfioler - violiner) med det ældste eksemplar fra 1651. Også en stor samling nationaldragter fra Hardanger og ikke mindst museets skiftende kunstsamling gør indtryk.  Bygningen, der har museumsbutik og café, benyttes også til koncerter.

Den lille bygd Utne ved Hardangerfjorden

Den lille bygd Utne ved Hardangerfjorden

Frilandsmuseum

Oppe bag museumsbygningen har man samlet en snes bevaringsværdige, gamle huse fra middelalderen og op til begyndelsen af ​​1900-tallet fra forskellige steder i Hardanger. Det ældste hus er fra 1700-årene - og flere kommer til. I et af disse gamle træhuse knitrer ilden under gryden og sender sort sod op under loftet, hvor det samler sig indtil der skabes gennemtræk og røgen forsvinder ud gennem hullet i taget. Det var sådanne steder, at en hel familie boede med far, mor, børn og børnebørn samt bedsteforældre. Meget privatliv havde man ikke i et hus, der kun bestod af et enkelt rum med ildsted i midten. Her kan du nyde et glas æblecider, få prøver på hardingerfiolens lyd gennem en springdans. Det specielle ved hardingerfiolen er de fire strenge, som ligger under de strenge, man spiller på og som klinger med, når der spilles. Den store samhandel med bl. en. Skotland gennem hundreder af år, har givetvis inspireret til denne sækkepibeagtige lyd. I andre huse kan du hen under sommeren opleve, hvorledes der blev bagt, se et keramikværksted og opleve andre aktiviteter på frilandsmuseet.

Frilandsmuseet i Utne

Frilandsmuseet i Utne

Utne Hotel

Et af Norges ældste hoteller som har været i uafbrudt drift siden 1722, oser af nostalgi. Ikke mindst i restauranten bygget til i 1930 og hvor et originalt skab fra 1630 pryder væggen. Skabet er dekoreret i den stil der kaldes norsk rosemaleri. Værelserne ligger på 1. og 2. sal hvortil du kommer ad en smal, snoet trappe midt i hotellet. Elevator er her ikke, men alle værelser har eget bad og toilet. Nogle værelser vender ud mod fjorden andre mod fjeldet og frugttræerne. Det traditionsrige køkken fremstiller lokale retter. 

Utne Hotel

Utne Hotel

Cykeltur langs Hardangerfjorden

Det siges, at det regner meget i Vestnorge, men du kan sagtens opleve at være her i flere dage, hvor solen bare skinner. Også denne morgen, hvor cyklerne er fundet frem for at vi kan cykle en tur langs Hardangerfjorden. Her kommer du tæt på det kulturhistoriske landskab med blomstrende frugttræer, græssende får og nysgerrige heste - hele tiden med udsigt til den dybblå fjord og de sneklædte fjeldtoppe på den anden side af Hardangerfjorden. Når du ser ud over fjorden og øjnene en lille færge mellem de stejle fjeldsider, ja, så ved du, hvor lille du er i denne storslåede natur. Har du ikke cykel med hjemmefra kan den lejes gennem hotellet.

Cykeltur langs Hardangerfjorden

Cykeltur langs Hardangerfjorden

Kunstudstilling på Kabuso i Øystese

Ad den nationale turistvej Hardanger kan du køre til Jondal og tage færgen over Hardangerfjorden til Tørvikbygd. Herfra fortsættes gennem Norheimsund til den lille af Øystese for at se udstillingen i kunsthuset Kabuso. Kunsthuset formidler kunst og musik på højt niveau og arrangerer årligt omkring seks hovedudstillinger, der spænder fra norsk nationalromantik til international samtidskunst. Bygningen stod færdig i 2006 og siden 2008 er stedet drevet af Hardanger og Voss Museum. Kabuso samarbejder med de store norske kunstmuseer bl.a. Nationalmuseet for kunst, design og arkitektur, KODE museerne i Bergen og Astrup Fearnley Museet. Kabusos kammermusiksal er en af ​​de flotteste i landet med plads til 150 tilhørere og med omkring 35 årlige koncerter er der høj koncertaktivitet der spænder fra klassisk til folkemusik, jazz, viser, populærmusik og ny musik. Museet har omkring 11.000 besøgende hvert år.

Kunstmuseet Kabuso i Øystese

Kunstmuseet Kabuso i Øystese

Ingebrikt Vik Museum

Lige over for kunsthuset Kabuso ses skulptursamlingen efter billedhuggeren Ingebrikt Vik (1867-1927) i en helt speciel museumsbygning fra 1934.  Vik var en af ​​datidens mest betydningsfulde skulptører og tilbragte en del tid i København i forbindelse med sitvirke og arbejde samtidig med den anden. store norske billedhugger Gustav Vigeland (1889-1943) bl.a. kendt for Vigelandsparken i Oslo. Flere skulpturer er opstillet udendørs i byens skulpturpark tæt på byens kirke.

Ingebrikt Vik Museum

Ingebrikt Vik Museum

Steindalsfossen

Du kan slutte din rejse på den nationale turistvej Hardanger lidt uden for Nordheimsund ved den vældige Steindalsfossen, hvor kaskader af vand vælter ned fra fjeldet, ud over et klippefremspring og ned i dybet. Her er det muligt at spadsere op og ind bag vandfaldet på en god sti og komme frem til en udsigtsplatform. Det er således muligt - helt tørskoet - at se Steindalsfossen fra alle sider og det skal du ikke snyde dig selv for, når du besøger Hardangerfjorden.

Steindalsfossen

Steindalsfossen

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge