Romsdalseggen ved Åndalsnes, Norge
Log ind Log ind
Romsdalseggen ved Åndalsnes

Romsdalseggen ved Åndalsnes

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Hurtigruten

På dette krydstogt langs Norges vestkyst med ekspeditionsskibet MS Fram fra Hurtigruten er vi kommet til Åndalsnes og har meldt os til en vandretur til toppen af Romsdalseggen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Omfattende udflugtsprogram hos Hurtigruten

Tidligt denne morgen er MS Fram sejlet ind i Romsdalsfjorden og ankommet til Åndalsnes, en by omgivet af høje fjelde på op til 1.800 moh., som indbyder til masser af friluftsaktiviteter. Åndalsnes er da også en travl by med betydelig turisttrafik - bl.a. med en del krydstogtskibe - og er endestation for den 114 km. lange Raumabane, der er den eneste jernbanestrækning i Møre og Romsdal. Hurtigruten har mange udflugtstilbud på denne destination, som vi kan købe os til. En af de populære udflugter er en tur med bus til den spektakulære Trollstigen, som har 11 hårnålesving og er en af Norges nationale turistveje, der løber gennem noget af den smukkeste fjeldverden. Fjeldovergangens højeste punkt ligger 850 moh. med en fantastisk udsigt over Ilsterdalen. Dette populære sted besøges af mere end 500.000 gæster om året. Trollstigen er lukket om vinteren.

Man kan naturligvis også spadsere på egen hånd ad de mærkede vandreruter som findes i og omkring Åndalsnes, der bl.a. omfatter en spadseretur på Romdalstrappen, en stenlagt sti op mod et udsigtspunkt over byen, fjeldene og fjorden. Udmærkede rutebeskrivelser og kort udleveres gratis af ekspeditionsteamet på MS Fram.
Endelig er der mulighed for at komme på en guidet vandretur over Romsdalseggen, der er en af Norges aller flotteste vandreruter. Udflugten deles i to sværhedsgrader - en let for de som ikke har så megen erfaring i fjeldvandring, og den originale rute, der er udfordrende og for erfarende fjeldvandrere.

Fra Venjedalen, hvortil vi ankommer med bus, findes en stenlagt sti de første par hundrede meter op i fjeldet. Hurtigt kommer vi ud af skoven og passerer flere mindre vandløb. Efterårets gyldne farver maler fjeldlandskabet akkurat så smukt, som det kan blive. Vandet, som risler ned over klipperne og i mindre vandløb, er frisk og kan drikkes.

Vandretur mod Romsdalseggen

Vandretur mod Romsdalseggen

Bestigning af Romsdalsegga

Den udleverede turbeskrivelse, som går fra Venjedalen op over Mjølvafjellet og ned til Åndalsnes på den anden side, er berammet til ca. syv timer. Men da der kun er afsat fire timer til denne aktuelle vandretur, undrer vi os over, hvorledes dette kan nås! Lokalguiden forklarer, at det naturligvis er umuligt at vandre hele ruten på den tid, vi har til rådighed og at turen "kun" omfatter udflugten til Halsaskaret på kanten af Romsdalseggen og tilbage igen.

Mod Romsdalseggen

Mod Romsdalseggen

En stenet passage

Vi følger en T-mærkede rute (Den Norske Turistforenings markering) og foran os rejser fjeldet sig. Toppen kan vi ikke se. Efter nogen tid bliver fjeldet stejlere og mere stenet og hænderne må ind i mellem tages i brug for at komme op over. Efter at have passeret det stenede stykke er vi næsten oppe på kanten (eggen) og kan se frem mod fjeldtoppen Blånebba, 1.320 moh.

Enkelte steder må hænderne tages i brug

Enkelte steder må hænderne tages i brug

Imponerende udsigt fra Halsaskaret

Efter yderligere nogle meter er vi på Romsdalseggen og den vidunderlige fjeldverden åbner sig for os. Fra kanten på Halsaskaret går det lodret ned i Romsdalen, hvor elven Rauma snor sig gennem kulturlandskabet. Løfter man blikket på den anden side af dalen, er her udsigt til bl.a. Trolltinderne - en række takkede fjeldtoppe - samt til det karakteristiske fjeld Romsdalshornet, der er en hver bjergklatrers drøm. Til højre for os rejser Mjølvafjellet sig 1.218 moh., og nogle andre fjeldvandrere er netop ved at fortsætte op over dette fjeld og videre mod Åndalsnes på den anden side. Det er fristende at vandre ud på Blånebba, men tiden er desværre ikke til det, og da vi har foreviget de imponerende omgivelser, vandrer vi samme vej tilbage til bussen i Venjedalen.

Kanten ved Romsdalseggen

Kanten ved Romsdalseggen

Polarkrydstogtet afsluttes i Bergen

Tilbage på MS Fram er det sidste aften på dette ekspeditionskrydstogt fra Svalbard til Bergen og i Panoramasalonen drikker vi kaptajnens afskedscocktail. Skibets populære filippinske besætning synger for os.
Næste morgen ankommer MS Fram til Bergen og vi tager afsked med ekspeditionsteamet, som har sørget godt for os og som har gjort os mere bekendte med arktiske forhold. Vi har tidligere været i Bergen og benytter ikke den annoncerede transportmulighed til lufthavnen, da vi har nogle timer, som vi vil benytte på egen hånd.
Fra skibet spadserer vi forbi Bergenhus Fæstning med Håkonshallen og Rosenkranztårnet og kommer ud på den berømte Bryggen med de gamle træhuse fra middelalderen. Efter ca. 20 minutters spadseretur er vi ved jernbanestationen, hvor vi opmagasinerer bagagen og fortsætter ud i bydelen Nordnes.

Håkonshallen og Rosenkranztårnet i Bergen

Håkonshallen og Rosenkranztårnet i Bergen

Akvariet i Bergen

Yderst på Nordnes ligger galgebakken, hvor man i perioden 1550 til 1700 brændte 350 hekse! Lige ved siden af ligger Akvariet i Bergen og turen derud kan gøres på ca. 30 minutter, når man samtidig giver sig tid til at se lidt på havnen og de smukke træhuse som ligger på vejen. Akvariet i Bergen er mere end et akvarium, for her findes både pingviner, sæler og søløver, med tilhørende shows. I bygningerne indenfor har man et stort område terrarier med forskellige slanger og krybdyr bl.a. leguaner. 

Heksestenen på Galgebakken på Nordnes

Heksestenen på Galgebakken på Nordnes

Og naturligvis har man mange farvestrålende fisk fra både varme og kolde havområder, søer og floder. Man kan bl.a. gå gennem en tunnel, hvor hajer, rokke og andre fisk svømmer over ens hoved, så man kan se det hele nedefra. Et glasbur har små løveaber, som er rigtigt sjove at iagttage, og i et område ses udstoppede dyr fra det arktiske område. Et tur i Bergens akvarium er et fint punktum for rejsen med Hurtigrutens skib MS Fram - fra Svalbard til Bergen.

Dragefisk

Dragefisk

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo. Hurtigruten, der også kaldes "Verdens smukkeste sørejse" går fra Bergen op langs Norges vestkyst til Kirkenes. Det tager seks dage at sejle til Kirkenes og fem dage at sejle retur til Bergen. Derudover har Hurtigruten ekspeditionsskibe - f.eks. Fram - som sejler i Arktis med bl.a. Grønland og Svalbard, samt i Antarktis med bl.a. Sydpolen.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Rejsebureau: Hurtigruten

Turistinformation: Norge