Ski, spark og velvære i Geilo, Norge
Log ind Log ind
Ski, spark og velvære i Geilo

Ski, spark og velvære i Geilo

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge

På denne vinterferie i Norge tager vi til det altid festlige Geilo med mulighed for både alpint skiløb samt langrend.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Bardøla Høyfjellshotell

Allerede før Bergenbanen blev åbnet i 1909 havde de første turister opdaget Geilo som feriested og det første pensionat stod parat til at modtage gæster. Siden er flere og flere overnatningssteder kommet til i takt med udbygningen af by og skianlæg, så Geilo, der ligger 800 moh., i dag er blandt Norges mest attraktive vintersportssteder med et varieret udbud af hoteller og hytter og masser af aktiviteter midt i en storslået natur. Vi bor på et af Geilos bedre hoteller kun 10 minutters gang fra centrum. Bardøla Høyfjellshotell har lange traditioner og er blandt Geilos bedste med et godt køkken, svømmebassin både inde og ude samt fitnesslokale, sauna og velværeafdeling. I stueetagen findes hotellets restaurant og alene morgenbuffeten borger for madkvaliteten. På 1. salen er en hyggelig bar, hvor velværet kommer i top. Atmosfæren er dejlig fordomsfri og børnefamilier er velkomne.
Om vinteren går der skibus til skihejsen og du kan vælge at tage bussen tilbage eller følge løjpen fra Havdalscentret ned ad fjeldet til Bardøla Høyfjellshotell. Tennisbanerne er om vinteren omlagt til skøjtebaner - så her er noget for enhver. Vi forstår godt sloganet: Bardøla - mere end et hotel … 
Ønsker du at bo i egen hytte, ligger Bardøla Hyttegrend i skoven bag hotellet med flere veludstyrede tømmerhytter.

Bardøla Høyfjellshotell i Geilo er blandt byens bedste hoteller

Bardøla Høyfjellshotell i Geilo er blandt byens bedste hoteller

Pisterne ved Geiloheisen

Allerede fra begyndelsen af november og til slutningen af april er skisæsonen i gang. Ja, du kan faktisk godt stå op ski langt ind i maj måned. Skulle sneen mod forventning udeblive, sørger et utal af snekanoner for at pisterne er farbare. Dette år kom sneen tidligt og sne mangler vi bestemt ikke. Fjeldets træer bøjer sig tynget af nyfalden sne og pisterne er perfekte. Geilo, der er blandt Norges allerstørste vintersportsdestinationer, har 20 lifter og 40 nedfarter hvoraf den længste er på 2000 meter. Snowboardpark findes her naturligvis også. For de som er til langrend er her 220 km. præparerede langrendsløjper, så her er noget for enhver. Når du starter nedefra med liften kan du ikke se, at pisterne fortsætter på fjeldet bagved og kan løfte dig helt op i 1.078 moh.

Klar til slalom på Geilos alpine bakker

Klar til slalom på Geilos alpine bakker

Havsdalsgrenda

Ønsker du at bo midt i skibakken er Havsdalsgrenda, 1.000 moh. et godt alternativ. Du kører din bil direkte ind i parkeringsanlægget under bygningerne, henvender dig i receptionen og får din kvalitetsindrettede lejlighed, der er fordelt med seks sovepladser og køkken- opholdsrum i tre etager - de fleste med en flot udsigt. En gaspejs skaber hyggen og et fladskærms TV sørger for underholdningen, hvis du ikke lige har lyst til at hoppe i svømmepølen tæt ved receptionen. Her er begrebet "ski ind - ski ud" fuldendt med kun 10-20 meter til alpinbakkerne og langrendsløjpen til Prestholseter lige under Hallingskarvet.

Udsigt til Havsdalsgrenda som ligger midt i Geilos alpine landskab

Udsigt til Havsdalsgrenda som ligger midt i Geilos alpine landskab

Velvære på Dr. Holms Hotel

Selv om du ikke bor på Dr. Holms Hotel kan du sagtens benytte flere af stedets faciliteter som f.eks. welness-afdelingen, spa-afdelingen med svømmehal og boblebad både ude og inde, badstue og sauna. Dr. Holms Hotels historie er både lang og rig. Med åbningen i 1909 ønskede Dr. I. C. Holm at etablere et tilbud for helsebringende sundhed i den fineste fjeldverden med de bedste omgivelser og den reneste luft. Det fandt han 800 moh. i Geilo på jernbanen midt mellem Oslo og Bergen. 
Eventyret begyndte med Dr. Holms fremsynethed og vision om ren luft og naturens betydning for helbredet. Men det mest eventyrlige kan måske ses i hotellets udvikling, som den dag i dag er i stand til at skabe nye tilbud til sin mere kræsne og voksende kundegruppe. Er det ikke velvære, når man - efter at have rullet sig i sneen kun iført badetøj - kan sidde ude i snevejret i en opvarmet pool med sine venner.

Varmt karbad i sneen ved Dr. Holms Hotel

Varmt karbad i sneen ved Dr. Holms Hotel

Spark VM

Dette har intet med løftede ben at gøre! Denne folkefest, som vi gennem højttalerne nede i byen har kunnet følge hele formiddagen oppe på pisterne, drejer sig om løb med sparkstøtte - et originalt norsk instrument, som i al sin enkelthed består af en stol "skruet" på to meder. Med den ene fod på meden og et enkelt spark i sneen med den anden glider man fremad. Måske! 
Spark VM er en årlig tilbagevendende folkefest i Geilo, hvor op mod 300 deltagere konkurrerer i forskellige klasser. Bl.a. for børn, for trimklasse, for virksomhedshold og for karnevalsdeltagere med fest og farver. Vi når netop frem til starten på sidstnævnte løb, der er åben for alle udklædte. Selv et dansk islæt fra Århus deltager i løbet. Da starten går for første hold, bryder folkemængden ud i jubel og da det første hold er godt på vej, sendes næste hold af sted to minutter efter. Her gælder det ikke om at komme først og vinderne er det hold, der kommer tættest på gennemsnitstiden af alle hold! Samt holdet med bedste kostume.

Spas og sjov ved VM i spark i Geilo

Spas og sjov ved VM i spark i Geilo

Pisterne ved Vestlia

Vi er taget på modsatte side af dalen, hvor Vestlia ligger og det er nok her de største fornyelser er sket, siden vi var her sidst. Her er børneområder både oppe og nede, og er børnene for små kan de blive passet i børnehaven, mens forældrene står på ski. Terrænet omkring Kikuttoppen 1076 moh. er udbygget med flere pister bl.a. ned til Geilo Fjellandsby og der er planer om mere udbygning af anlægget. Ved Kikut er her et fint område, hvor børnefamilie kan stå på let ski sammen oppe på fjeldet. Her findes også den landskendte Geilolia Snowboardpark med udfordringer til alle niveauer. I terrænet ligger flere caféer og spisesteder og vi vælger Kikutkroa, hvor en dejlig rensdyrgryde med tyttebær giver os fornyede kræfter til pisterne. Ved Vestlia har du i godt vejr det bedste udsyn mod Hallingskarvet på den anden side af dalen.

Endestationen på toppen af Geilo

Endestationen på toppen af Geilo

Højdeparken

Har du flere kræfter efter skituren - og mod på lidt andre udfordringer - kan højdeparken ved Geilolia tilbyde dig et ekstra "adrenalinchok". Højdeparken er en klatrebane som er åben både sommer og vinter, og efter den fornødne instruktion og forsynet med bælte med karabinhager m.v. er du parat til at klatrer flere meter op mellem træerne og lade dig fører gennem diverse forhindringer - f.eks. over gyngende træplader, over edderkopnet og glideture på udspændte metalwirer.

Sjov i Højdeparken

Sjov i Højdeparken

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge