Sognefjellsveien, en national turistvej i Norge
Log ind Log ind
Sognefjellsveien, en national turistvej

Sognefjellsveien, en national turistvej

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge

På denne kør-selv ferie i Norge besøges den populære nationale turistvej Sognefjellsveien, der kan køres fra fjord i vest til fjeld i øst eller omvendt.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Norske turistveje

Norge har 18 nationale turistveje, hvor kravet til ruterne er usædvanlige oplevelser, ruternes skønhed og afveksling. En af Norges populære nationale turistveje løber over Sognefjellet og her vil du opleve varierede naturscenerier gennem det ypperste af norsk natur. Kunstudsmykkede rastepladser med enestående udsigt skal hjælpe den rejsende til at nyde og bruge naturen.
Du kører over Sognefjellsveien og starter i nationalparkbyen Lom midt inde i landet og slutter ved Sognefjorden - verdens næstlængste fjord der fra Nordsøen (Atlanterhavet) skærer sig ca. 210 km. ind i landet. Undervejs op gennem Bøverdalen følger du elven Bøvra og har mulighed for at dreje fra undervejs. F.eks. mod turisthytten Spilerstulen der giver den nordligste indgang til Jotunheimen Nationalparks mange vidunderlige vandreruter.

Sognefjellsveien er en af Norges populære turistveje

Sognefjellsveien er en af Norges populære turistveje

Afstikker til Juvashytta og Galdhøpiggen

Kører du direkte gennem Bøverdalen går du glip af afstikkeren til Norges højeste fjeld Galdhøpiggen, 2.469 moh. En bomvej fører op til Norges højest beliggende offentlige bilvej 1.840 moh. ved Juvasshytta kun ca. 600 højdemeter under Galdhøpiggen. Her finder du også Galdhøpiggens Sommerskisenter med 1.500 meter piste til slalom, telemark og snowboard. Meld dig til en guidet tur til toppen af Galdhøpiggen, da det ikke kan anbefales at vandre alene over Styggebreen. Her skal en erfaren guide tage dig med i tov, så du ikke falder ned i en af de lumske gletsjerspalter der kan være op til 30 meter dybe. Alle med en normal fysik kan klare turen. Du kan læse om turen til Galdhøpiggen under denne rejseartikel.

Guidet tur i sikkerhedstov over Styggebreen til Galdhøpiggen

Guidet tur i sikkerhedstov over Styggebreen til Galdhøpiggen

Gennem Bøverdalen

I den smukke Bøverdal passeres frugtbart gammelt landbrugsland, hvor bondegårdene ligger spredt. Siden tidernes morgen har der været færdsel over Sognefjellet fra fjord til indland. 
Med salt og sild på ryggen har man kæmpet sig til fods over fjeldmassivet. Og tilbage gik det med skind, smør og tjære. Der blev bygget store varder langs ruten, så man kunne finde vej i al slags vejr. Senere skete transporten med hestevogn og "skysstasjoner" (landevejskroer) skød op langs ruten, hvor de rejsende og hestene kunne få hvile. 
Du passerer den tidligere skysstasjon Røisheim der har flere fredede bygninger fra 1500-1700-tallet. Stedet har en lang tradition med at tage vare på de eventyrlystne rejsende - hvad enten de skal på fjeldture eller søger stedets gode atmosfære og berømte gourmetmad.
Vejen over Sognefjellet blev først åbnet for bilkørsel i 1938, men fjeldovergangen er fortsat vinterspærret pga. sne. Fra 1. maj bliver den ryddet og det er en fin oplevelse at køre på den nyryddede vej med op til 10 meter sne i vejkanten. Hele turistvejen er 108 km. lang.

Jotunheimen indbyder til vandreture i fjeldet f.eks. til Galdhøpiggen

Jotunheimen indbyder til vandreture i fjeldet f.eks. til Galdhøpiggen

Over højfjeldet og ned til fjorden

Sognefjelsveien slynger sig frem over højfjeldet. Ved Fantesteinen, 1.434 meter over havet passerer vejen den højeste fjeldovergang i Nordeuropa. Længere oppe ad hovedvej 55, inde i Leirdalen, hvor landskabet bliver mere kuperet og vildt med udsigt til mange af Jotunheims fjeldtoppe, hvoraf 27 er de højeste i Norge. Her er flere steder der er velegnede udgangspunkter for vandreture i fjeldterrænnet; Jotunheimen Fjellstue, Krossbu, Sognefjellshytta, Turtagrø - for blot at nævne et par stykker. Fra f.eks. Turtagrø er der guidede vandreture bl.a. til Fannaråken, 2.868moh. hvor Den Norsk Turistforening har en betjent hytte.
Gennem en tilhugget granitblok er der i klart vejr udsigt til Galdhøpiggen, men også Hurrungane med Skagastølstinden, Fannaråken og andre fjeldtoppe kan ses.
Så går det nedad og snart er der udsigt til dybe frodige dale og brusende vandfald og det første glimt af Lustrafjorden - den inderste af Sognefjordens mange fjordarme. Her i den inderste del af fjorden er vandet turkisblåt pga. det smeltede brævand med segmenter fra fjeldet, der fosser ud i fjorden.

Fra Sognefjellsveien ses Galdhøpiggens top gennem en stenskulptur

Fra Sognefjellsveien ses Galdhøpiggens top gennem en stenskulptur

Afstikker til Jostedalen

I Gaupne kan du foretage en afstikker ind i den aldeles smukke Jostedalen, hvor du kan besøge Breheimsenteret og komme helt tæt på Nigardsbreen, hvor det er muligt at komme med på brævandring. Nigardsbreen er en gletsjertunge som løber ned fra Jostedalsbreen - den største gletsjer på Europas fastland. Du kan læse om bræen under denne rejseartikel.

Besøg ved Nigardsbreen

Besøg ved Nigardsbreen

Tørvis Hotel ved Gaupnefjorden

I bygden Marifjøra finder du Tørvis Bre-, Ski- og Fjordhotell, der ligger helt ned til Gaupnefjorden - en lille sidefjord til Lustrafjorden, der igen er en sidefjord til Sognefjorden. Som hotellets navn antyder, satser man her på familier med lyst til aktiviteter med vandring i fjeldet eller på bræen, skiløb samt oplevelser på fjorden, enten på skib, i båd for at fiske eller i kajakker, som hotellet stiller til rådighed. Du kan naturligvis også bare nyde freden og omgivelserne samt den gode mad og vin, som hotellets køkkenchef sammensætter. Tørvis Hotel ligger med sin store hvide træfacade lige ud til fjorden. Værelserne er pæne og ligger lidt tilbagetrukne i en nyere fløj nænsomt bygget mellem hovedbygningen og den bagvedliggende fjeldside. Alle værelser har udsigt til fjorden.

Tørvis Hotell ved Gaupnefjorden

Tørvis Hotell ved Gaupnefjorden

Bådtur på Lustrafjorden til Feigumfossen

Tørvis Hotel samarbejder med andre hoteller i området og arrangerer bådudflugter til bl.a. Feigumfossen samt Urnes stavkirke fra 1100-tallet. Selv om vejret bestemt ikke er til at juble over i dag, kan du tage med på en bådtur til Feigumsfossen, der med sit frie fald på 218 meter er det næst højeste i Norge, kun overgået af Vettisfossen med et frit fald på 280 meter.

Feigumfossen med det næsthøjeste frie vandfald i Norge

Feigumfossen med det næsthøjeste frie vandfald i Norge

Oplev Molden - med udsigt over fjordene

En af de klassiske vandreture fra Tørvis Hotell er turen til Molden, 1.116 moh. Fra P-pladsen under Molden følger du den markerede rute op på fjeldsiden, hvor de modne røde og rigtigt søde hindbær stopper den videre fremdrift. Da de største og fineste bær er fortæret, er næste stop midt i en "mark" af blåbær. Efter en stund med bøjede rygge fortsætter du op gennem skoven - nu med blå tunger! På et plateau ved en tidligere sæter - Svarthiller Stølen - er du ca. midtvejs oppe på fjeldet og har en fin udsigt ud over Lustrafjorden - selv i det skytunge vejr. I området bidrager naturen med bær og andre frugter og naturligvis også multebær. I et vådområde kan du sikkert finde et modent gult multebær. Multebær er røde før de er modne og skal ikke plukkes!

Masser af bær på Molden

Masser af bær på Molden

Nu vi er ved det med at spise frugter, finder jeg en Karl Johan (rørsvamp) og deler den med gruppen, der er overraskede over den gode smag af nødder. Det bliver til endnu en frisk svamp, inden vi hviler os og spiser lidt af de medbragte madpakker i den lille klippehule lige over Svarthiller Stølen, hvor vi laver bål, så vi kan få varmen i det rå vejr.
Med fornyede kræfter kan du gå det sidste stykke op til toppen, 1.116 moh. hvor en mandshøj varde markerer, at målet er nået. Desværre er udsigten fra kammen af fjeldet mod Gaupnefjorden og Lystrafjorden denne dag hæmmet af de regntunge skyer og man kan kun forestille sig, hvor enestående udsigten må være i solskinsvejr.

Din rejseskribent på toppen af Molden

Din rejseskribent på toppen af Molden

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge