Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser
Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
På den snart 800 år gamle markedsplads Rynek Glowny kan du få lang tid til at gå, fordi du både kan vælge at slentre rundt og nyde atmosfæren eller gå mere i dybden med hver attraktion. Midt på markedspladsen står den smukke gamle markedshal Sukiennice fra ca. år 1300. Den er 100 meter lang og består at mange små boder. I gamle dage kom folk fra landet og solgte deres produkter. I dag sælges der primært souvenirs. Her finder du bl.a. et fint udbud af rav.
Markedshallen Sukiennice har stået på Rynek Glowny siden starten af 1300 tallet.
Det flotte rådhus (mod vest) troner flot over markedspladsen. Det er kun selve tårnet, der er tilbage af det oprindelige rådhus fra 1383. Krakow undgik de store ødelæggelser under 2. verdenskrig og derfor er markedspladen også utrolig flot med mange gamle bygninger. Lige ved siden af rådhuset står den lille charmerende Skt. Adalberts Kirke, der er helt tilbage fra år 1.000.
Rådhustårnet står smukt ved siden af markedshallen.
Udefra er Mariakirken Kosciol Mariacki egentlig ikke noget særligt i forhold til så mange andre kirker, men indvendig er den til gengæld helt ubeskrivelig. Storheden er overvældende og endnu et godt bevis på kirkernes formuer i området. Hele kirkerummet er imponerende, men det er alteret, der er verdenskendt. Det er Europas største alter fra Middelalderen. Hvis du kommer kl. 12 eller kl. 18, kan du se de store alterfløje blive åbnet eller lukket.
Mariakirkens størrelse er overvældende.
Der kan spores menneskelige aktiviteter helt tilbage til stenalderen, men det er fra omkring år 1000 at byen markerer sig på Europakortet. Først som Piasternes kongeriges hovedstad. Senere i 1257 fik byen købstadsrettigheder og samtidigt omgivet af en bymur. Bymuren er nu de fleste steder erstattet af et grønt bælte med stianlæg hele vejen rundt om byen. Den er ca. fire km og området egner sig godt til en aftentur eller et morgenløb, hvis du er frisk på det.
Under en km syd for markedspladsen kan du i gåafstand komme til Wavel, som er en 25 meter høje kalkstensklippe lige ved Wisla floden og her finder du domkirken, de kongelige grave og Sigismundtårnet. Start tidligt om morgenen, da billetkøen kan være lang.
Dragens Hule for foden af slottet minder os om legenderne omkring byens tilblivelse. Dragen skuer stadig ud over Wisla og sælges i dag i store mængder som souvenir.
Ved Wisla floden igger den 25 meter høje kalkstensklippe Wawel med domkirken, de kongelige grave og Sigismundtårnet.
Går du i sydøstlig retning fra Markedspladsen er der på gåben godt en km - ca. et kvarter til Remuh Synagogen i den jødiske bydel, der er en usædvanlig oplevelse. Kazimierz blev grundlagt i 1335. Kvarteret har sit helt eget liv og har bl.a. dannet kulisse til mange scener i Steven Spielbergs oscarbelønnede film Schindlers Liste. I det jødiske kvarter finder du også nogle af byen bedste restauranter. Der er også spændende butikker i Kazimierz, heriblandt en del jødiske boghandlere. Bydelen er ikke så velfriseret som den gamle bydel og mange steder vil man opleve, at faldefærdige bygninger står klods op af noget helt nyt. Ved Remu´h Synagoen kan du besøge en gravplads, hvor der er mange eksempler på jødiske gravsten fra 1400-1700 tallet. Den mest kendte er rabbi Remu´hs grav. Mænd skal være indstillet på at tage en kalot på under besøget. Tag dig god tid til Kazimierz.
Restauranten Ariel fungerede som kulisse i storfilmen Schindlers liste.
Godt 100 km stik syd for Krakow ligger Polens skisportshovedstad Zakopane, lige for foden af Tatrabjergene. Hovedgaden bærer meget præg af de mange turister, der kommer til byen, men du kan dog finde et par ting som er karakteristiske for området. Bl.a. den sjove ost Oscypek, der ligner små håndgranater og smager rigtig godt. Har du tid, kan det også anbefales at køre op i bjergene og nyde den storslåede natur.
Den sjove ost Oscypek - udtales Osypæk. Osten får i mange forskellige udgaver. Du kan spise den som den er eller f.eks. stege den på panden.
På samme dag som du besøger Zakopane, kan du fortsætte ca. 50 km mod øst til naturområdet Dunajec. Langt ude på landet i Przystan Flisacka finder du påstigningsstedet for en sejltur på floden. Den foregår i såkaldte tømmerflåder, men de minder mere om små fladbundede både med siddepladser. Der padles på traditionel vis med en stor åre af træ. Du sejler ca. 15 km på to timer og store dele af turen går der, hvor Dunajec floden danner grænse mellem Polen og Slovakiet. Her rejser klipperne sig lodret fra floden.
Der sejles i meget flade både, så du behøver ikke være søstærk.
Den 274 meter lange flod er mest kendt for Dunajec kløften, hvor klipperne rejser sig helt op til 300 meter over os. Det hele er en del af Pieniny nationalparken, hvor bjergene primært består af kalksten. Det højeste punkt er næsten 1.000 moh. Få steder er der lidt hældning på floden og så kommer der fart på, men det minder på ingen måde om riverrafting.
Der er to guider på hver tømmerflåde. De padler gennem diverse strømme og styre flåden, men det kræver nu ikke meget, fordi tømmerflåden driver med strømmen.
13 km sydøst for Krakow finder du den 700 år gamle saltmine Wielisca og det er en stor oplevelse at besøge, selv om du kun ser ca. 4,5 km af de i alt 300 km underjordiske gange der er. Du starter med at gå 64 meter ned af en trappe. Herfra opleves tre niveauer i minen, inden du ender 135 meter under jorden. Er du gangbesværet kan et besøg i Wielisca være en udfordring, da der er en del trapper og ujævne minegange. Husk godt fodtøj og en varm trøje.
Du ser kun ca. 4,5 km af de i alt 300 km underjordiske gange, der er i minen, men de er til gengæld imponerende.
Det er helt forståeligt, hvis du ikke har lyst til at besøge Auschwitz. Det er alligevel en stor oplevelse om end for nogle utrolig trist og grusomt. Auschwitz ligger ved byen Oswiecim en times kørsel vest for Krakow. Det var tidligere en kaserne, men bygningerne blev i starten af 1940'erne ombygget til fængsel efterhånden som tyskerne anholdte flere og flere polakker. Først i 1942 blev Auschwitz en decideret dødslejr. Flere barakker er åbne for publikum og tallene taler et indiskutabelt og tydeligt sprog. Auschwitz er et uhyggeligt sted, hvor du får historiens realiteter helt ind under huden. Gamle fotos, plancher og private ting fra de døde beviser alle grusomhederne. Det løber én koldt ned af ryggen, når man går gennem den verdenskendte port med skriften "Arbejde gør dig fri". Stedet er ikke for sarte sjæle.
Porten til Auschwitz er berømt og berygtet verden over, for teksten ”Arbeit macht frei” – arbejde gør fri. Den eneste frihed der var når man kom i Auschwitz var at arbejde sig i døden.
En guide tager dig med gennem flere af de barakker, som fangerne boede i. Her er der idag plancher med foto og masser af informationer, men du oplever og store rum med private ejendele fra de døde. Det estimerede antal fanger i Auschwitz menes at være 1,3 mio.. Heraf var 230.000 børn. Dem, der ikke blev sendt direkte i gaskamrene, kom i arbejdslejr og levede under helt umenneskelige forhold, som mange af dem knækkede under for. Der er kun ganske få eksempler på folk, der gjorde oprør. De havde ikke en chance. Guidernes fortællinger er barske, men er du interesseret i historie, så gør guiderne en kæmpe forskel.
Når du går mellem barakkerne kan det nemt føles som at gå gennem et almindeligt boligkvarter. Lige indtil du træder ind i barakkerne, eller når til murene og hegnene der spærrede så mange mennesker inde.
Birkenau var den største af de mere end 40 lejre, der udgjorde hele Auschwitz-komplekset. Det åbnede som en filial af Auschwitz i marts 1942 og tjente primært som et center for udryddelsen af jøderne. De fleste, formentlig omkring 90% af ofrene for koncentrationslejren Auschwitz, døde i Birkenau. Det betyder omkring en million mennesker. Mere end ni ud af ti var jøder. En stor del af de godt 70.000 polakker, der blev dræbt i Auschwitz omkom i Birkenau. I januar 1945 gjorde tyskerne alt for at slette så mange beviser som muligt på deres menneskelige udryddelser i Auschwitz. Det lykkedes ikke. Det kan anbefales at holde resten af dagen fri, når du har besøgt Auschwitz, for det efterlader et stort indtryk, der kan tage tid at fordøje.
Den ikoniske port til Birkenau, med togbanen der bragte så mange fanger, især jøder, til deres død i lejren.
Polen er et kæmpe stort land og yderst interessant, når det kommer til historie og kultur. Vi overser det ofte, men det er synd for vi er jo naboer. Polakker kan, især ude på landet, virke generte og reserveret, men smil til dem, vær venlig og giv dem tid, så finder du en venlighed og gæstfrihed, som overrasker de fleste. Byerne har meget at byde på og mange steder finder du uberørt natur. Det polske køkken er mættende og velmagende og i byerne kan du finde gourmet til virkelig fornuftige priser. Og så glem ikke at hele Polens nordkyst er stort set en stor sandstrand - nabo til os. Syden bjerge er oplagte til både vandring og ski om vinteren.
HUSK du finder adskillige tv-programmer fra Polen i KLUB Anne-Vibeke Rejser.
Polen er er Europas 11. største land målt på areal og det 9. største land i Europa målt på antallet af indbyggere. Hovedstaden i Polen er Warszawa.
Befolkningstal: Ca. 38 mio.
Areal: Ca. 312.679 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa
Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.
Mere information:
Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.