Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Gdansk er meget anderledes i forhold til alt det, du umiddelbart forbinder med Polen. Byens centrum er yderst charmerende og minder meget om en tysk hansestad. Gdansk kan fylde en hel historiebog, og den strategiske gode beliggenhed ved kysten har betydet, at byen ofte har været centrum for historiens gang.
Selvom Gdansk er så historisk, er der ikke mange huse, som er meget mere end 50 år gamle. 80 procent af byen blev total ødelagt i slutningen af 2. verdenskrig. Man kan kun have stor respekt for den genopbygning, byen har været igennem, fordi du mange steder fornemmer, at du går i en smuk 1600-tals by - dog blandet med moderne handelsmiljø.
Havnen er meget charmerende. Her er pakhuse og mastekraner. Præcist som vi kender fra København. Byen menes at være grundlagt i år 997 og allerede dengang var Gdansk omladningshavn for varer til landene i Østersøen. De store huse på havnefronten vidner også om rige handelsfolk, der boede prægtigt og styrede det frodige handelsliv fra dette sted. Som turist kan du slentre rundt og nyde atmosfære enten til fods eller fra en af de mange fortovscafeer.
2. Verdenskrig begyndte i Gdansk eller Danzig, som fristaden hed på det tidspunkt. Den 1. september 1939 angreb krigsskibet "Schleswig-Holstein" polske bastioner på halvøen Westerplatte, der ligger lige uden for Gdansk. En lille styrke på 200 mand holdt stand i en uge, men desværre fik en overlegen tysk styrke til sidst overtaget området. I dag er her en mindepark med monumenter for de faldne og den polske modstand, der fortsatte gennem hele krigen. Du kan komme til Westerplatte med båd fra Gdansk eller i bil. Der er mulighed for at parkere med campingvogn/autocamper, hvis du er på campingtur.
En byferie til Gdansk kan sagtens kombineres med badeferie, for lige uden for byen er der vidtstrakte sandstrande og Østersøens klare vand. Flere campingpladser ligger også lige ud til vandet, men forvent ikke for meget af faciliteterne, selv om der konstant udvikles på dette område.
Strandene ved Gdansk er fine sandstrande og vandet i Østersøen er lige så badevenligt på denne side, som vi kender det fra den danske sydkyst. Er vejret til det, er der kun én vej - en tur i bølgen. Forår og efterår kræver det måske ekstra trøje, hvis du vil viol en lang tur.
Vi har kørt utrolige mange kilometer i Polen. På camping og på busrejser. Vores - i begyndelsen - medbragte fordomme om polakkerne er i den grad blev rykket. Vi har kun mødt søde, venlige og meget imødekommende polakker, der vil os det bedste. Selv om det i blandt har været svært at kommunikere, når vi f.eks. ikke kunne finde vej, har vi løst det hver gang alligevel - tilført uforglemmelige møder.
Campingpladserne er meget forskellige, men polakkerne er i fuld gang med at bygge op. I de turistede områder går det af naturlige årsager hurtigere og der findes meget fine pladser, men det betyder ikke, at de mindre pladser ikke har charme eller ikke er et besøg værd. Det kommer alt i alt mest ud på, hvad du vil med ferien. Camperer du i telt, skal du måske bruge lidt flere faciliteter end , når du kommer i campingvogn eller autocamper, som har flere faciliteter i vognen.
En ting er sikkert - Polen har meget at byde på.
Hovedstaden i Polen er Warszawa.
Befolkningstal: Ca. 38 mio.
Areal: Ca. 312.679 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa
Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.
Mere information: