Krakow i det sydlige Polen - et godt udgangspunkt
Log ind Log ind
Krakow  - masser af oplevelser i området

Krakow - masser af oplevelser i området

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Man kan få lang tid til at gå i Krakow. Byen i sig selv er en ubeskrivelig oplevelse, men hele omegnen har også utrolig meget at byde på. I denne artikel kan du læse om bjergbyen Zakopane, sejltur på Dunajec floden, Auschwitz og saltminen Wieliczka.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Udflugt til Zakopane

Fra Krakow kan man tage på heldagsudflugt til den sydlige del af Polen. For foden af Tatrabjergene ligger hovedbyen Zakopane. Hovedgaden bærer meget præg af de mange turister, der kommer til byen. Man kan dog finde et par ting som er karakteristiske for området. Bl.a. den sjove ost Oscypek, der ligner små håndgranater og smager rigtig godt. Har man tid, kan det anbefales at køre op i bjergene og nyde den smukke natur.

Den sjove ost Oscypek - udtales Osypæk

Osten får i mange forskellige udgaver. Man kan spise den som den er eller f.eks. stege den på panden. 

Sejltur på Dunajec

På samme dag som man besøger Zakopane, kan man også nå en sejltur på Dunajec floden. Langt ude på landet i Przystan Flisacka fidner man påstigningsstedet for flodsejladsen. Sejlturen foregår i såkaldte tømmerflåder, men de minder mere om små fladbundede både med siddepladser. Man sejler ca. 15 km på to timer og store dele af turen sker der, hvor Dunajec floden danner grænse mellem Polen og Slovakiet.

Imponerende polsk natur

Den 274 meter lange flod er mest kendt for Dunajec kløften, hvor klipperne rejser sig helt op til 300 meter over os. Det hele er en del af Pieniny nationalparken, hvor bjergene primært består af kalksten. Det højeste punkt er næsten 1.000 moh. Få steder er der lidt hældning på floden og så kommer der fart på bådene, men det minder på ingen måde om riverrafting.

Flotte guider uden ord

Der er to guider i hver båd. De padler os gennem diverse strømme og styre båden, men det kræver nu ikke meget, fordi man driver med strømmen. Man kan godt forsøge sig lidt frem med en dialog, men de to herre i vores båd havde ikke meget at sige - men smilet det var der.

Auschwitz - med den verdenskendte port

Det er helt forståeligt, hvis man ikke har lyst til at besøge Auschwitz. Det er alligevel en stor oplevelse om end for nogle utrolig trist og grusomt. Auschwitz ligger ved byen Oswiecim vest for Krakow. Det var tidligere en kaserne, men bygningerne blev i starten af 1940'erne ombygget til fængsel efterhånden som tyskerne anholdte flere og flere polakker. Først i 1942 blev Auschwitz en decideret dødslejr. Flere barakker er åbne for publikum og tallene taler et indiskutabelt og tydeligt sprog. Auschwitz er et uhyggeligt sted, hvor man får historiens realiteter helt ind under huden. Gamle fotos, plancher og private ting fra de døde beviser alle grusomhederne. Det løber én koldt ned af ryggen, når man går gennem den verdenskendte port.

Barakkerne med private ejendele

Med guide går man gennem flere af de barakker, som fangerne boede i. Her finder man plancher med foto og masser af informationer, men man oplever og store rum med private ejendele fra de døde. Det estimerede antal fanger i Auschwitz menes at være 1,3 mio.. Heraf var 230.000 børn. Dem, der ikke blev sendt direkte i gaskamrene, kom i arbejdslejr og levede under helt umenneskelige forhold, som mange af dem knækkede under for. Der er kun ganske få eksempler på folk, der gjorde oprør. De havde ikke en chance.

Birkenau - en decideret dødslejr

Birkenau var den største af de mere end 40 lejre, der udgjorde hele Auschwitz-komplekset. Det åbnede som en filial af Auschwitz i marts 1942 og tjente primært som et center for udryddelsen af jøderne. De fleste, formentlig omkring 90% af ofrene for koncentrationslejren Auschwitz, døde i Birkenau. Det betyder omkring en million mennesker. Mere end ni ud af ti var jøder. En stor del af de godt 70.000 polakker, der blev dræbt i Auschwitz omkom i Birkenau. I januar 1945 gjorde tyskerne alt for at slette så mange beviser som muligt på deres menneskelige udryddelser i Auschwitz. Det lykkedes heldigvis ikke helt. Det kan anbefales at holde resten af dagen fri, når man har besøgt Auschwitz.

Wielisca - en stor oplevelse

13 km sydøst for Krakow finder man den 700 år gamle saltmine Wielisca og det er en stor oplevelse at besøge, selv om man kun ser ca. 4,5 km af de i alt 300 km underjordiske gange der er. Man starter med at gå ned i 64 meters dybde. Er man gangbesværet kan man køre med elevator. Herfra opleves tre niveauer i minen, inden man ender 135 meter under jorden.

Underjordiske kanaler

Man går i de mange underjordiske gange, men de er bredde og belyste, så det er ikke slemt med mindre man lider stærkt af klaustrofobi. Flere steder er der rum med musik og animation.

Paven og flere andre kendte i salt

Guiden fortæller os om historien og det barske liv som minearbejderne levede. Der er skulpturer i salt bl.a. af astromonen Kopernikus og Pave Johannes Paul II, der var polakker. Man ser også kunstige søer, en sportshal, et sanatorium, et postkontor og en del kirker.

Den mest imponerende kirke

Den største oplevelse er klart Kinga kirken fra 1896. Kirken er op til 12 meter høj og 55 meter lang. Her afholdes både gudstjenester, bryllupper og koncerter. Alt i denne kirke er lavet af salt. Gulvet, alteret, lysekronerne. Den er simpelthen så imponerende.

Fakta om Polen

Hovedstaden i Polen er Warszawa. 

Befolkningstal: Ca. 38 mio.

Areal: Ca. 312.679 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa

Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Polen