Krakow - uden tvivl Polens smukkeste by
Log ind Log ind
Krakow - uden tvivl Polens smukkeste by

Krakow - uden tvivl Polens smukkeste by

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Krakow er både indbydende, ren og byder på masser af spændende kulturoplevelser på en gang. Og så er det en by, man føler sig velkommen i. I år 2000 var Krakow Europæisk Kulturhovedstad og det har også sat sit præg på den smukke by.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Markedspladsen - et godt udgangspunkt

På den snart 800 år gamle markedsplads Rynek Glowny kan man få lang tid til at gå, fordi man både kan vælge at slentre rundt og nyde atmosfæren eller gå mere i dybden med hver attraktion. Midt på markedspladsen står den smukke gamle Markedshal Sukiennice fra ca. år 1300. Den er 100 meter lang og består at mange små boder. I gamle dage kom folk fra landet og solgte deres produkter. I dag sælges der primært souvenirs. Man finder bl.a. et fint udbud af rav.

Det flotte rådhus troner over pladsen

Det flotte rådhus (mod vest) troner flot over markedspladsen. Det er kun selve tårnes der er tilbage af det oprindelige rådhus fra 1383. Krakow undgik de store ødelæggelser under 2. verdenskrig og derfor er markedspladen også utrolig flot med mange gamle bygninger. Lige ved siden af rådhuset står den lille charmerende Skt. Aldaberts Kirke, der er helt tilbage fra år 1.000.

Gå ikke glip af Mariakirken

Udefra er Mariakirken Kosciol Mariacki egentlig ikke noget særligt i forhold til så mange andre kirker, men indvendig er den til gengæld helt ubeskrivelig. Storheden er overvældende og endnu et godt bevis på kirkernes formuer i området. Hele kirkerummet er imponerende, men det er alteret, der er verdenskendt. Det er Europas største alter fra Middelalderen. Hvis man kommer kl. 12 eller kl. 18, kan man se de store alterfløje blive åbnet eller lukket.

Intakt bymuren og byporte

Man kan spore menneskelige aktiviteter helt tilbage til stenalderen, men det er fra omkring år 1000 at byen markerer sig på Europakortet. Først som Piasternes kongeriges hovedstad. Senere i 1257 fik byen købstadsrettigheder og samtidigt omgivet af en bymur. 
Bymuren er nu erstattet af et grønt bælte med stianlæg hele vejen rundt om byen. Den er ca. fire km og området egner sig godt til en aftentur eller et morgenløb, hvis man er frisk på det.

Wawel – Krakows skattekammer

Wisla floden skærer sig gennem Krakow og ved dens bredder ligger den 25 meter høje kalkstensklippe Wawel med domkirken, de kongelige grave og Sigismundtårnet. Her kan man bruge en hel dag. Start tidligt om morgenen, da billetkøen kan være lang.
Dragens Hule for foden af slottet minder os om legenderne omkring byens tilblivelse. Dragen skuer stadig ud over Wisla og sælges i dag i store mængder som souvenir.

Den jødiske bydel Kazimierz - overraskende spændende

På gåben kan man nå frem til Kazimierz på ca. et kvarter fra markedspladsen. Det er hele turen værd for den jødiske bydel er en usædvanlig oplevelse. Kazimierz blev grundlagt i 1335. Kvarteret har sit helt eget liv og har bl.a. dannet kulisse til mange scener i Steven Spielbergs oscarbelønnede film Schindlers Liste. I det jødiske kvarter finder man også nogle af byen bedste restauranter.Der er også spændende butikker i Kazimierz. Bl.a. boghandlere. Bydelen er ikke så velfriseret som den gamle bydel og mange steder vil man opleve, at faldefærdige bygninger står klods op af noget helt nyt. Tag dig god tid til Kazimierz.

Remu´h Synagoen

Remu´h Synagoen kan stadig besøges og på den stemningsfyldte gravplads er der mange eksempler på jødiske gravsten fra 1400-1700 tallet. Den mest kendte er rabbi Remu´hs grav. Mænd skal være indstillet på at tage en kalot på under besøget.

Gem energi til aftenbesøget

Når mørket falder på ændres hele atmosfæren på markedspladsen. Alle er ude. Alle er glade. Samtlige cafeer og fortovsrestauranter fyldes op af oplevelseslystne turister og lokale.  Det hele blandes med nonner og munke, der stille trisser over markedspladsen, mens hestene pruster og venter på deres næste tur. Der er spisesteder i alle prisklasser og med forskellige temaer. Prøv evt. polske specialiteter – det minder om dansk husmandskost, så man bliver helt sikker mæt. Prisniveauet er som i Danmark.

Krakow by night

Krakow har ca. 750.000 indbyggere, så det er en by, der aldrig sover, men nattelivet foregår stille og behersket. Er man ikke til fest, kan en aftentur anbefales, fordi alle de gamle smukke bygninger er belyst og det er et flot syn.

Fakta om Polen

Hovedstaden i Polen er Warszawa. 

Befolkningstal: Ca. 38 mio.

Areal: Ca. 312.679 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa

Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Polen