På campingferie ved Hitlers Ulveskanse
Log ind Log ind
På campingferie ved Hitlers Ulveskanse

På campingferie ved Hitlers Ulveskanse

Det Mazuriske Søområde i det nordøstlige hjørne af Polen finder man både historie, smuk natur og uberørt kultur, og med campingvogn på krogen, er det let at komme fra sted til sted, selvom de fleste campingpladser stadig udvikles.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Ulveskansen - Hitlers østligste kvarter

Det er svært at besøge Polen uden at møde historier fra 2. Verdenskrig. I Gierloz ved byen Ketrzyn ligger Hitlers østligste hovedkvarter og gemmer på utrolige historier. Oprindeligt bestod skansen af 80 bunkers med otte meter tykke betonlofter. Han boede i nr. 13, men der er ikke meget tilbage af den i dag. Görings bunker nr. 16 er bedre bevaret. Hitler boede på stedet fra juni 1941 til november 1944. D. 20. juli 1944 forsøgte en gruppe tyske officerer at myrde Hitler men uden succes. Tyskerne sprængte selv stedet i stumper og stykker i 1945 før russerne kom.

Vælter i ruiner

Man går rundt i det gamle ruiner og får en god fornemmelse for stedets vigtige rolle. Flere af bunkerne er afspærrede, fordi de simpelthen er for farlige at gå ind i. Man går rundt på egen hånd og udforsker stedet. Det er på sin vis lidt mærkeligt, fordi den grimme beton og al den ødelæggelse symboliserer noget grimt og uhyggelig, men samtidigt synger fuglene og løvtræerne pryder den blå himmel. Et par timer på stedet er ganske fint til at se det meste.

Frokost i det fri

Selvom det altid anbefales at stille sin campingvogn på en campingplads og dernæst kører på opdagelse, kan det sagtes lade sig gøre at køre fra sted til sted og parkere hele vogntoget. Det skaber frihed. Selvom der ikke er så mange rastepladser, er det alligevel muligt at finde holdepladser, hvor man kan spise frokost i det fri. F.eks. ved en bondegård. Polakkerne er enormt gæstfrie.

En fantastisk lille landsby

Landsbyen Zywkowo ligger 13 km nord for Gorowo Ilawekie (vej 511) og få hundrede meter fra grænsen til Kaliningrad. Parkering koster en enkelt Euro, som opkræves af den lokale bondekone. Zywkowo er utrolig speciel. Byen har flere storke end indbyggere. Der er kun otte gårde men mere end 40 storkereder og op til 150 storke. Man går rundt mellem gårdene og de lokale har det helt fint med, at man går omkring. 

Storke overalt

Flere steder er der bygget udkigstårne, som man kan komme op i, så man virkelig kommer tæt på. Storkene virker heller ikke berørte af, at man står få meter fra dem. I en af laderne er der en udstilling, hvor man kan få mere at vide og også lægge et par mønter, hvis man vil støtte egnen og storkene. Dette område af Polen har den største koncentration af storke. Og det er bare herligt at se de mange langbenede fugle. Man kommer helt til at savne de gode gamle storketider i Danmark.

Masser af campingpladser

Endnu en dag finder vi os godt tilrette på en campingplads. Den ligger godt, og faciliteterne ganske udmærket, men ikke noget at skrive hjem om. Men vi har også alt i vognene, så vi er ikke så afhængige. Det har været en oplevelsesrig dag, så vi spiser aftensmad og kryber til køjs.

Fakta om Polen

Hovedstaden i Polen er Warszawa. 

Befolkningstal: Ca. 38 mio.

Areal: Ca. 312.679 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa

Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.

Mere information:

Turistinformation: Polen