Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Den Polske Stats Turistbureau
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Swietokryski-regionens hovedby er Kielce, hvor byens bedste hotel Hotel Qubus kan anbefales. Hotellet ligger i gåafstand fra byens centrum. Fra byens smukke rådhusplads er der kun få meter ad pittoreske gader op ad bakken til bispepaladset for den tidligere biskop af Krakow. Bygningen er dedikeret tallet "3", for alt hvad du kan se, har noget med tallet tre at gøre. Tre døre, tre vinduer og du kan kun se tre tårne og tre sider på hvert tårn etc. Neden for paladset ses et italiensk inspireret haveanlæg. I dag har National Museet indtaget bygningerne. Ved siden af bispepaladset ligger Kielces store, smukke katedral Jomfru Marias Himmelfærd. Kig indenfor i den rigt dekorerede kirke, selv om der ikke må tages billeder!
Gågade i Kielce
Besøg også en af Polens ældste byparker med mange forskellige fugle og fortsæt over gaden Zytnia Ogrodowa til parkens anden del. Her er to rækker af buster med berømte kunstnere både nationale og internationale. Her er forfattere, komponister, skuespillere, kunstmalere, instruktører o.m.fl. En rigtig god ide.
Skulpturparken i Kielce
For enden af byparken er du fremme ved naturreservatet Kadzielnia, der rejser sig 295 meter højt. Er der tid og kræfter til det, så gå en tur rundt om klippen, der er omgivet af vand, nærmest som en voldgrav, og nyd den magiske udsigt ind over Kielce med byens tårne. I anlægget findes også et nyere amfiteater.
Naturreservatet Kadzielnia i Kielce
Når du er tilbage venter den kilometerlange indkøbsgade Sienkiewicza med masser af butikker, caféer, restauranter, diskoteker, teatre og koncerthuse. Kielce har også Polens ældste og et af de fineste legetøjsmuseer med ting og sager fra det 18.-, 19.- og 20. århundrede fra mange forskellige lande. Her finder du en unik samling af dukker, bamser, biler og modelskibe m.v. Her er adskillige tableauer med f.eks. fint indrettede dukkehuse med alt hvad der hører sig til. Uanset om du har børn med eller ej, er det værd at stikke hovedet indenfor, for om ikke andet at mindes barndommens dage.
Legetøjsmuseet i Kielce
Nationalparken består af bløde bakker, der rejser sig op til 612 moh. i den vestlige del ved Lysia-bjerget og i den østlige med Lysa Gora, 595 moh. med en flot ravine liggende ned ad bjergsiden. Fra toppen er der fine udsigter til det lavtliggende bølgende kulturlandskab. I 800-tallet mente man, at stedet her var samlingspunkt for heksene.
I landsbyen Huta Szklana nær Bieliny kan du komme med hestevogn det sidste stykke op på Lysa-bjerget, hvor Polens ældste helligdom - en lille del fra Det Hellige Kors - har været bevogtet i mere end 1.000 år i benediktinerklosteret fra 1100-tallet. Det Hellige Kors er opbevaret i et sølvskrin i Helligkorskirken, og netop dette sted er af stor betydning for de kristne polakker.
Helligkorskirken ved klostret i Huta Szklana
Neden for "bjerget" i Huta Szklana ligger et frilandsmuseum og her har man genskabt en middelalderlandsby, som den har set ud i 1200-tallet og da vi når frem, spærrer to hekse vejen for os. De er smukke og forførende, men er hekse ikke altid det - så længe de er unge?
Vi lukkes ind og flere hekse dukker op, og til tonerne fra Carl Orffs Carmina Burana danser de med deres koste for os. Og så er de alle sammen pludselig væk - som forhekset. Vi kan fortsætte frem til middelalderlandsbyen, hvor forskellige håndværkere er i gang med deres arbejde, og får smagt nybagt brød med honning og ramsløg og andre vilde krydderurter fra skoven.
Indgang til frilandsmuseets middelalderby i Huta Szklana
Der er inviteret til et festmåltid med god landlig mad, herunder diverse pølser, kødroulader, stør og helstegt pattegris, alt mens heksene danser. Denne gang er det ikke forførende, men et digt over hvorledes kristendommen fortrængte det onde i Polen. Hele landsbyen medvirker og forskellige kor synger. Men det vigtigste er, at alle landsbyboerne fra Hute Szklana deltager, uanset om de kan synge eller ej.
Festmåltid
Parker uden for bymuren og spadser gennem den såkaldte Warszawa-port fra 1300-tallet op i byen for at gå en tur på den underjordiske turistrute. Fra gammel tid har polakkerne haft sine varedepoter under byen, dels for at holde dem kølige, men også for at kunne gemme dem. I dag er her ca. 500 meter vandrerute ned til 15 meters dybde under jorden. Der skal spadseres op og ned ad en del trapper. De underjordiske gange er oplyst og tilvirket med fint tilhuggede sten. I enkelte depoter er indrettet mindre museer med bl.a. gammelt værktøj fra såvel stenalderen som fra middelalderen. På vej tilbage til bilen kan du gå omkring Saint Martin Kirke.
Underjordisk gang i Opatow
En af Polens mest spændende bygninger, som bestemt er et besøg værd, er Krzyztopor Slotsruin ved Ujazd. Krzysztof Ossolinski (1587-1645) var umådelig rig og havde i hvert fald mulighed for at skaffe sig midler til et ødselt liv. Da han besluttede at bygge sit slot, fik han hjælp af en arkitekt fra Italien, der i Polen blev kaldt Lorens. Slottet blev bygget mellem 1631 og 1644 for enorme summer. Sammen skabte de slotsborgen efter italiensk forbillede med et design, som Polen ikke havde set tidligere - et palazzo di fortezza. Paladset var det største i Europa indtil Versailles ved Paris blev bygget. Det monumentale palads havde en gårdsplads som var ellipseformet - inspireret af Colosseum i Rom - og de omkringliggende bygninger var i tre etager. Dette magiske palads blev opbygget som en kalender med et klokketårn for ét år, fire tårne for fire kvartaler, 12 balsale - en for hver måned, 52 værelser - et for hver uge, samt 365 vinduer samt et tilmuret - et for hver dag i året - samt et for skudår!
Krzysztof Ossolinski kunne kun nyde at spadsere rundt i sit luksuriøst indrettede palads i mindre end et år. Måske nåede han ikke engang at kikke ud af alle de 365 vinduer. Han brugte det meste af sin tid i staldene med sine spanske fuldblodsheste som spiste af marmortrug, mens de kunne se sig selv sig i krystalspejle. Eller han nød sine eksotiske fisk i et kæmpemæssigt akvarie i loftet over sit hoved, mens han spiste middag i spisesalen. Hvem sagde ekstravagant?
Krzyztopor Slotsruin ved Ujazd
Klosteret har sin begyndelse tilbage i det 17. århundrede, hvor de første benediktinermunke fra Italien kom til Polen. I løbet af 140 år etablerede munkene otte polske klostre heriblandt klostret i Rytwainy, som fungerede fra 1624 til 1820. Dette kloster - Eremus Silvae Aureae - var det andet som blev bygget i Polen. Det blev grundlagt af Jan Magnus Teczynski, der dengang var guvernør i Krakow-provinsen. Det tog 13 år at bygge kirken og de nærliggende huse for eneboerne samt landbrugsbygningerne. Mellem 1629 og 1632 fik den anden abbed dekoreret kirken med adskillige vægmalerier. Takket være mange efterfølgende donationer, kunne klosteret erhverve sig en rig samling af kalkmalerier skabt af Giovanni Baptista Falconi. Munkene var her i 200 år og forlod klosteret i 1820, hvorefter det blev vedligeholdt af franciskanermunke.
I 1925 vendte munkene tilbage, men det viste sig for vanskeligt at leve i de forfaldne bygninger. Alle øvrige bygninger var blevet ødelagt. Siden 1935 har kirken fungeret som sognekirke, og kun kirken samt landbrugsbygningerne står tilbage.
Siden 2004 er bygningerne renoveret bl.a. takker været EU-midler og stedet er åbnet som The Golden Forest Hermitage for alle som ønsker at fordybe sig i sin tro, genopdage Gud, søge fred eller blot stoppe op for dagens jag og tage en pause i de smukke naturomgivelser. Stedet tilbyder terapeutiske kurser, og både mænd og kvinder kan spise og bo stilfærdigt - også i enkeltværelser som eremitterne - uden telefon, radio, tv og Internet.
Klosterkirke ved Eremus Silvae Aureae i Rytwiany
Rundt omkring i Polens findes mange slotte og paladser, og et af dem som nu er delvist renoveret er Kurozweki Paladset. De ældste dele er kælderen fra 1300-tallet, men selve paladset er ombygget flere gange senest i 1700-tallet. Indvendigt kan fortidens glamour fornemmes med billedkopier af adelige (de originale er på Polens museer) ophængt i paladsets festsal. Polens sidste konge boede engang her i paladset, der har en yndefuld indergård med arkader. I dag har forpagterne af paladset indrettet både restaurant samt hotel i den gamle bygning.
Ankomst til paladset i Kurozweki
I paladsets store park har man et lille minizoo med strudse, lamaer, æsler, vildsvin og høns, men det der trækker størst opmærksomhed er de ca. 80 amerikanske bisonokser, som græsser lige ved siden af og som bruges til kødproduktion. Det er muligt at komme på en bisonsafari, hvilket vil sige, at du bliver kørt på en ladvogn trukket af en traktor ud mellem bisonerne og kan komme ganske tæt på disse store, kraftfulde dyr.
Bisonopdræt i tilstødende park
Hovedstaden i Polen er Warszawa.
Befolkningstal: Ca. 38 mio.
Areal: Ca. 312.679 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa
Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.
Mere information: