Din rejseguide til at smage portvin i portvinens hovedstad Porto
Log ind Log ind
Din rejseguide til at smage portvin i portvinens hovedstad Porto

Din rejseguide til at smage portvin i portvinens hovedstad Porto

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Porto, der er Portugals næststørste by, er verdenskendt for sin vesmagende portvin. Byen skuffer ikke for der er over 50 portvinssteder i Porto alene.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Dourofloden og Porto

Porto ligger på begge sider af Dourofloden og det er lige herfra alt portvin er blevet sejlet videre ud i verden. Selve portvinen fra de forskellige vingårde produceres i Dourodalen, der kom på UNESCOs verdensarvslist i 2001. De fleste portvinshuse i Porto er samlet på Gaia-siden og på modsatte side ligger det maleriske Ribeira-kvarter med de pittoreske huse, hvor vasketøjet flagrer i vinden. I vandet langs kajen ligger de såkaldte Rabelo både, som man i gamle dage benyttede til at transportere tønder med vin fra vindistrikterne længere oppe ad floden og ned til Porto. I dag kan du tage med dem på sejltur. 

Rabelo-både i Dourofloden.

Rabelo-både i Dourofloden.

Portus Cale blev til landets navn Portugal

Porto er en meget gammel by, der kan dateres til ca. 300 år fvt. Porto har gennem tiden været en af Europas vigtigste handelscentre, og har også været udgangspunkt for mange opdagelsesrejsende, og handel med Portugals mange kolonier. Det er en sammenslutning af byens keltiske og latinske navn, Portus Cale, der har udviklet sig til landets navn Portugal og byen har også lagt navn til portvinen bl.a. fordi det er fra Portos havn, at man siden middelalderen har eksporteret portvinen til bl.a. England og Frankrig. 

De mange store portvinshuse er stadig den dag i dag meget synlige i byen, og det er også muligt at besøge nogen af de mest berømte huse – som det verdenskendte Sandemand, der har eksisteret siden 1790. Her kan man opleve de store vinkældre og smage på de dyrebare dråber. 

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Kom i stemning på en Rabelo båd 

De lokale Rabelo både er klassiske transportbåde, der gennem århundrede har været brugt til at transportere portvin på Douro, men i dag bliver de hovedsageligt brugt til hyggelige turistsejlture og der er ingen tvivl om at det er den helt rigtige måde at ankomme til Portos bymidte. Bådturene er af forskellig varighed og du kan stå på på begge sider af floden. Bådene er yderst charmerende og dekoreret i Portugals velkendte klare farver som grøn, rød og gul mm.

De smukke Rabelo både.

De smukke Rabelo både.

Vinhuset Calem

Et vinhus blandt mange - Sandeman er den mest kendte - er Calem, som blev etableret i 1859 og er i dag verdenskendt for sin gode kvalitet af portvin, der har opnået international anerkendelse med flere flotte præmier. Vinen høstes på skrænterne langs Dourofloden og opbevares i store egetræsfade under ideelle - dvs. mørke og kølige - forhold i kælderen. 

Besøg i vinhuset Galem med portvinssmagning

Besøg i vinhuset Galem med portvinssmagning

Graham's vinhus i Porto

Hos vinhuset Graham's, der ligger også i bydelen Vila Nova de Gaia, kan du smage husets ældste portvin fra 1868 og besøge vinkælderen, hvor vinen opbevares i både tønder og store kar.

Smagsprøver fra Graham's.

Smagsprøver fra Graham's.

Samme procedure, forskellig portvin

Alle portvinshuse i Porto tilbyder portvinssmagning og rundvisninger. Det er der ikke den store forskel på, men det er til gengæld på portvinen. De flere kører med, at du først ser vinkælderen og dernæst får du en prøvesmagning af både hvid og rød portvin. De fleste har af gode grunde også en butik, der har et stort udvalg af portvine.

Det særprægede tøj har også sin helt egen historie.

Det særprægede tøj har også sin helt egen historie.

Portvinens historie og fremstilling

Her får du den korte version om fremstilling af portvinen - der er andre, der er eksperter.
Portvin fås i mange forskellige udgaver alt efter drue og lagringsmetode. Portvin blev "opdaget" ved at englænderne tilførte alkohol til den almindelige vin for at den skulle kunne holde sig under den lange transport til England. I dag er teknikken helt fastlagt. Ved at tilføje 1/5 aguardente - en stærk alkohol på 77 procent - til vinen stoppes gæringsprocessen og vinen bevarer sin sødme med en alkoholprocent på 19-20%.
Ruby portvin udvikles på store kar og beholder sin mørkerøde farve.
Tawny portvin fremstilles på mindre fade, hvor den iltes mere og derved får en lysere farve. 
Hvid portvin fremstilles på grønne druer.
Andre kvaliteter udvikles på flasker, og generelt er gamle portvine bedre udviklet (har flere smagsnuancer) end yngre - og er dermed også dyrere. Ud af et årti vil tre til fire årgange få betegnelsen vintage - årgangsvine - som er særligt gode. 
Nyd det og glæd dig over den velvære, der er i portvin.

Fakta om Portugal

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca. 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information:

Rejs på flodkrydstogt på Dourofloden med Riis Rejser

Turistinformation: Portugal