Evora - en UNESCO-beskyttet by i Portugal
Log ind Log ind
Evora - en UNESCO-beskyttet by

Evora - en UNESCO-beskyttet by

Ved indgangen står en gammel korkeg, hvor barken er skrællet af fornyelig. Men ellers er her flere oliventræer, hvor frugterne er ved at modnes. Vi er nogle få kilometer fra den portugisiske regionshovedstad Evora i Alentejo-regionen og har reserveret værelser på det helt specielle korkhotel - Ecorkhotel Evora Suites og Spa - opført midt i en olivenplantage. Efter en enkelt nat på dette herlige hotel tager vi på byvandring i Evora.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Ecorkhotel - luksus tæt på Evora

Omgivet af århundrede gamle kork- og oliventræer ligger Ecorkhotel Evora Suites & Spa som en oase i det ellers så tørre landskab. Dette økologiske hotel er det første i verden, som er beklædt med isolerende kork, og bag hotellet ses solpaneler der benyttes til bl.a. opvarmning og afkøling. Arkitekten José Carlos Cruz har holdt bygningerne i kridhvid farve og overalt leget med lys og skygge både udvendigt og indvendigt, hvilket giver hotellet en ekstra dimension. I hovedbygningen findes reception, opholdsrum med bar, konferencerum samt restaurant Cado, hvor der serveres førsteklasses mad - naturligvis inspireret af Middelhavsområdet og det portugisiske køkken. I kælderetagen ligger motionsrum, indendørs opvarmet pool, sauna, tyrkisk bad og andre spa-faciliteter. Den udendørs pool ligger på 1. sal med vid udsigt ud over Alentejo-regionens kulturlandskab.
Fra hovedbygningen er der kun få skridt til 56 lækre suiter opført som selvstændige gårdhuse, hvor der også er kredset for detaljerne.
Den relativt korte afstand fra Lissabon - ca. to timers kørsel - gør Ecorkhotel Evora Suites & Spa til det ideelle udgangspunkt for et besøg i regionshovedstaden Evora.

Ecorkhotel Evora Suites & Spa

Ecorkhotel Evora Suites & Spa

Byvandring i Evora

Blot få minutters kørsel fra hotellet ligger den historiske interessante by Evora, der siden 1986 har været med på UNESCO's kulturarvsliste. Her har vi via turistkontoret allieret os med en engelsktalende turguide, som tager os med rundt i byen og fortæller os præcis det vi har brug for - uden for megen udenomssnak og det kan anbefales.
Byens historie går flere tusinde år tilbage og endnu kan vi se rester af bygninger fra romertiden og middelalderen, da maurerne (araberne) var her, ligesom her findes nyere bygninger fra barokken og renæssancen.

Evora - en by med kulturarv

Evora - en by med kulturarv

Praca do Giraldo

Efter at have passeret byens ydre ringmur, opført af mauerne i den tidlige middelalder, kommer vi frem til Giraldo-pladsen, som er opkaldt efter helten Giraldo. En nat i 1166 sneg han sig sammen med sine mænd ind i byen og slagtede mauerne mens de sov og derved vandt byen tilbage til den kristne konge Afonso Henriques (1109-1185).
På pladsen ses en fontæne i marmor fra 1571 - Henriquina-fontænen - og bag denne St. Antao's kirke med et plateau, der i 1400- og 1500-tallet var centrum for blodige begivenheder med bl.a. offentlige halshugninger og kættere (ofre for inkvisitionen) som blev brændt levende på bål. I dag er Giraldo-pladsen mere fredelig med hyggelige caféer og benyttes bl.a. som markedsplads.

Rådhus

Rådhus

Spor efter romerne

At romerne var her for 2.000 år siden ses bl.a. af fragmenter fra den indre ringmur og de romerske byporte. Da man for nogle år siden ville renovere rådhuset og gøre det mere åbent for publikum, brød man en af bygningens vægge ned og fandt bag muren resterne af et romersk bad. Et af de mere synlige tegn på romernes tilstedeværelse er det såkaldte Diana-tempel, bygget til ære for den romerske kejser. Templet har gennem tiderne været benyttet til bl.a. våbenlager, teater og slagtehus og har været helt tilmuret. Nu har man renoveret templet og frilagt søjlerne, så de atter fremstår i alt deres pragt.

Levn fra Evoras lange historie

Levn fra Evoras lange historie

Evora Katedral Sé

Det er katedralens to imponerende granittårne, man først ser, når man nærmer sig Evora. Selve katedralen Sé er bygget mellem 1186 og 1250 på byens højeste punkt, så tæt på Gud som muligt, mens tårnene stammer fra 1500-tallet. Over indgangsporten ses skulpturer af de 12 apostle udført i marmor. Under kirkerummets himmelhøje gotiske buer ses det barokke alter fra 1300-tallet og på kirkeskibets ene side ses en usædvanlig statue af en gravid Jomfru Maria, der med en forstørret hånd holder på sin tykke mave. På den anden side ses statuen af Ærkeenglen Gabriel. Katedralen har to orgler, hvoraf det ene er det ældste i Portugal som der endnu er i brug. Til venstre for indgangen ses den gamle døbefont udført i et stykke marmor, men døbefonten benyttes nu til dags kun sjældent, fordi katedralen i stigende grad ikke længere fungere som daglig kirke, men nu mere som en turistattraktion.

Evora Katedral Sé

Evora Katedral Sé

Pousadas i tidligere kloster

I det gamle Loios-kloster grundlagt i 1485 har der siden 1965 været indrettet hotel, som indgår i hotelkæden Pousadas de Portugal kendt for at drive hotelvirksomhed i historiske bygninger. Pousada dos Loios lever helt op til sit ry blandt Portugals bedste og hyggeligste hoteller. Selv om vi er i et kloster, mangler her ingenlunde moderne faciliteter som f.eks. svømmebassin eller gastronomisk restaurant. På en tur rundt i buegangene over klosterhaven ses antikke møbler og her ligger klosterets tidligere celler, der nu er gæsteværelser. Selv på en ikke guidet tur er man velkommen til at kigge indenfor.

Pousadas i det gamle Loios-kloster

Pousadas i det gamle Loios-kloster

Universitet i en klosterskole

Et besøg på universitetet i den gamle klosterskole er et must - ikke mindst på grund af de mange fantastiske azulejos (blåmalede kakler) som pryder klostergårdens vægge hele vejen rundt under buegangene. På første sal er undervisningen i fuld gang for åbne døre (for at skabe lidt ventilation i det hede efterår) og her ser vi igen flotte azulejos bl.a. fire stykker som hver i sær afbilleder jordens elementer.

Universitetet i Evora

Universitetet i Evora

Azulejos i barokkirken Misericordia

Vil man se flere fantastiske azulejos kan et besøg i kirken Igreja da Misericordia anbefales. Flere meter høje azulejos med kristne motiver pryder væggene i hele kirkens længde, der i øvrigt anses for den mest barokke kirke i Evora.

Barokkirken Igreja da Misericordia

Barokkirken Igreja da Misericordia

Benkapellet i Sao Francisco kirken

Det er en noget makaber oplevelse at besøge benkapellet - Capoela dos Ossos - i Sao Francisco-kirken. Her har man i 1600-tallet samlet knogler og kranier fra 5000 munkegrave og brugt dem som dekoration. Det var ikke usædvanligt med benhuse i 1600- og 1700-tallet og de ses da også andre steder i Europa, men dette benkapel "slår" nok de fleste. Knoglerne danner mønstre på vægge og kranier dekorerer loftets kanter. Over indgangsdøren står: Vi knogler som er her, venter på at dine bliver rede. 

Loft i benkapellet Capoela dos Ossos i Sao Francisco kirken

Loft i benkapellet Capoela dos Ossos i Sao Francisco kirken

På vej mod Amieira Marina

Evora har meget mere at byde på end vi kan nå på en formiddag - selv med en meget dygtig guide. Men vi har en husbåd liggende ved Alqueva-søen, som venter på os og efter godt en times kørsel er vi fremme ved Vesteuropas største kunstige sø klar til en rolig, afslappet og alligevel aktiv ferie.

Amieira Marina

Amieira Marina

Fakta om Portugal

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information:

Turistinformation: Portugal