Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Vi begynder i bydelen Belem, hvor vi - iført høretelefoner så vi kan følge lokalguiden - besøger Jeronimus klosteret. Klostret er kendt som et af højdepunkterne for den mauriske arkitektur og et monument til minde om Portugals storhedstid som søfartsnation. Efter Vasco da Gamas (1460-1524) historiske rejse, der åbnede søvejen til Indien og dermed en nemmere adgang til de dyrebare krydderier, bestilte kongen i begyndelsen af 1500-årene klostret opført. Både udvendigt og indvendigt er Jeronimus klostret overdådigt dekoreret og her er flere af Portugals konger begravet, ligesom vi besøger Vasco da Gamas gravsted. Den store stenkiste er rigt dekoreret med maritime motiver bl.a. et relief af skibet han sejlede med - en karavel.
Parkanlægget ved Belem
Ved Tejo-floden ligger Torre de Belem (Belem tårnet), der blev bygget mellem 1515 og 1521, og skulle i søfartsnationens storhedstid forsvare indsejlingen ad floden. Igen et rigt udsmykket bygningsværk, der var det sidste de søfarende så, da se sejlede ud på opdagelse på verdenshavene. Netop sejlruterne på verdenshavene og årstallene for de mange ekspeditioner er angivet på et verdenskort i brolægningen foran monumentet for de store opdagelsesrejsende. Selve monumentet blev opført i 1960 og markerede 500-året for Henrik Søfarerens død - og han er da også den som står forrest med ansigtet rettet mod Tejo-floden med en karavel i hånden, mens forskellige opdagelsesrejsende bl.a. Magellan, nogle af Portugals konger og dronninger står bag ham.
Torre de Belem
I bydelen Alfama spadserer vi med lokalguide ad smalle stræder flankeret af huse med vasketøjet dinglende på alterne hen til caféen Amigo Antonio, hvor der bydes på et glas vin i trange lokaler. Her kunne den knappe tid i Lissabon være brugt langt bedre f.eks. med et besøg på middelalderborgen - Castelo de Sao Jorge - der har en rig historie og hvorfra der er en prægtig udsigt ud over Lissabon.
Efter café-besøget kører vi til en af Lissabons historiske pladser - Rossio-pladsen - hvorefter vi har et par timer til egne oplevelser og frokost.
Bydelen Alfama i Lissabon
Vi har tidligere været i denne skønne hovedstad og har nogenlunde tjek på afstandene og indser at vi, med den afmålte tid, ikke kan nå op på middelalderborgen. I stedet spadserer vi over Rossio-pladsen, forbi teatret og passerer Rossio-banegården og når efter ca. 10 minutters gang Elevador da Gloria - en sporvogn som fragter os op ad det stejle bjerg. (Man kan også gå op).
Her ligger et af Lissabons andre fremragende udsigtspunkter - Miradouro de Sao Pedro de Alcantara - hvorfra vi har udsigt til hele byen og middelalderborgen Castelo de Sao Jorge.
Rossio-pladsen
En næsten snorlige gade leder os derefter ned til Tejo-floden, hvorfra der er kort vej hen til Lissabons store markedsplads - Praca do Comerco.
Her vender sporvognen midt på gaden
Pladsen, der er en af Europas største pladser, er omkranset af majestætiske bygninger med arkader på de tre sider, mens den fjerde vender ud mod floden. Midt på pladsen står en rytterstatue af kong José I og bag denne ses triumfbuen Arco da Rua Augusta der leder os ind på gågaden med samme navn.
Markedspladsen - Praca do Comerco
Her myldrer det med mennesker på et utal af restauranter, men vi vælger alligevel et roligere sted på en anden af Lissabons store, historiske pladser - Praca do Figueira med rytterstatue af Dom Joao I - der ikke ligger langt fra det sted, hvor vi skal mødes med vores rejsefæller ved bussen.
Mange spisesteder i Rua Augusta
Det er en af de traditionelle oplevelser at overvære en rigtig fado-aften og det sker på Café Luso, hvor der først serveres en tre-retters menu med vin inkluderet. Musikerne og de forskellige sangere er helt i top og spiller og bruger de pragtfulde stemmer med den lidenskab, der er kendetegnende for fado-sangen. Og selv om vi ikke forstår teksten, er sangen både følelsesladet og temperamentsfuld.
Fado-sang med følelser
I bussen på vej tilbage mod hotellet i Cascais, fordøjer vi dagens mange indtryk og ser frem mod endnu en udflugt - denne gang til kongeslottet i Sintra.
Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.
Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.
Areal: Ca 92.391 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km
Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.
Mere information: